Για ταχεία περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων από τον κορωνοϊό αν δεν περιοριστεί άμεσα η διασπορά του ιού, προειδοποίησαν τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου σε έκτακτη τηλεοπτική εμφάνισή τους οι επιστήμονες που έχουν τεθεί επικεφαλής της αντιμετώπισης της πανδημίας στη χώρα.
Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς είπε ότι με βάση τους εβδομαδιαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής υπολογίζεται πως υπάρχουν 70.000 ενεργοί φορείς του ιού και περίπου 6.000 νέα κρούσματα ημερησίως.
«Είμαστε ξεκάθαρα σε μία κατάσταση που οι αριθμοί αυξάνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με μικρές γεωγραφικές διαφοροποιήσεις», είπε ο σερ Πάτρικ.
Όπως τόνισε, η αύξηση των κρουσμάτων έχει οδηγήσει ήδη σε αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία και θα οδηγήσει σε αύξηση των θανάτων, όπως έχει γίνει ήδη στην Ισπανία και στη Γαλλία.
Σημείωσε ότι υπάρχει σημαντική αύξηση κρουσμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες πλην των μικρότερων παιδιών και κυρίως στις ηλικίες μεταξύ 20 και 29 ετών. Τόνισε δε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν οφείλεται στα αυξημένα διαγνωστικά τεστ.
Σημείωσε επίσης ότι αν τα κρούσματα συνεχίσουν να διπλασιάζονται κάθε επτά ήμερες, όπως εκτιμάται ότι γίνεται αυτή τη στιγμή, τότε θα υπάρχουν περίπου 49.000 κρούσματα στα μέσα Οκτωβρίου. Σε μια τέτοια περίπτωση στα μέσα Νοεμβρίου θα αναμένονταν τουλάχιστον 200 θάνατοι την ημέρα. Για αυτό, όπως τόνισε, πρέπει να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να μειωθεί η ταχύτητα διπλασιασμού των κρουσμάτων
Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι λιγότερο από το 8% του πληθυσμού έχει αναπτύξει αντισώματα, τα οποία πάντως ούτως ή άλλως εξασθενούν με το πέρασμα του χρόνου.
Ο Αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Κρις Γουίτι πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως ο ιός έχει γίνει πιο ήπιος.
Σημείωσε ότι πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι η αντιμετώπιση του κορωνοϊού συνιστά συλλογική ευθύνη. Κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, να μένουν σε απομόνωση αν εκδηλώνουν συμπτώματα και να περιορίσουν τις μη αναγκαίες κοινωνικές επαφές.
Όπως σημείωσε ο καθηγητής Γουίτι, αν δε ληφθούν επαρκή μέτρα ο ιός θα βγει εκτός ελέγχου, αλλά θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη το κόστος για την οικονομία και το πλήγμα στην ψυχική υγεία των πολιτών.
Είπε δε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα με ορίζοντα περίπου έξι μηνών, καθώς όπως σημείωσε «η εποχή φθινοπώρου και χειμώνα είναι εναντίον μας».
Ο σερ Πάτρικ συμπλήρωσε σε όλα αυτά ότι έχει γίνει «καλή πρόοδος» αναφορικά με τα εμβόλια, με πολλά να έχουν δείξει ότι προκαλούν αντίδραση του οργανισμού έναντι του κορωνοϊού.
Από τα 40 εμβόλια σε κλινικές δοκιμές ανά τον κόσμο, τα εννέα βρίσκονται στην τελική φάση δοκιμών. Κατά τον Βρετανό επιστημονικό σύμβουλο, η ευρεία διάθεση εμβολίων δεν αναμένεται πριν από το πρώτο μισό του ερχόμενου έτους.
Οι δύο επιστήμονες για πρώτη φορά δεν πλαισιώνονταν από τον Πρωθυπουργό Τζόνσον ή υπουργούς. Ο κ. Τζόνσον αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις περί πιθανών νέων μέτρων την Τρίτη.
Aπό ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις