«Η Ελλάδα είναι έτοιμη πάντοτε για διάλογο αλλά όχι υπό το καθεστώς πίεσης και εκβιασμών. Για ένα διάλογο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, για το θέμα το οποίο υπάρχει η διαφορά μας, δηλαδή η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η υφαλοκρηπίδα», δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Σλοβένο ομόλογο του, Άντζε Λογκάρ, στη Λιουμπλιάνα.
Όπως σημείωσε στις δηλώσεις του ο κ. Δένδιας, κατά τη συνάντησή του με τον Σλοβένο ομόλογό του συζητήθηκε, μεταξύ άλλων θεμάτων, και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Όπως ξέρετε η Τουρκία έχει αποσύρει το ερευνητικό της σκάφος και τα πολεμικά της πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αυτό είναι ένα θετικό σήμα, αλλά θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η Τουρκία εννοεί αυτή την προσέγγιση», επισήμανε ο κ. Δένδιας, στις δηλώσεις του.
«Από την άλλη, η Ελλάδα, το έχουμε πει επανειλημμένως είναι έτοιμη πάντοτε για διάλογο αλλά όχι υπό το καθεστώς πίεσης και εκβιασμών. Για ένα διάλογο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, για το θέμα το οποίο υπάρχει η διαφορά μας, δηλαδή η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η υφαλοκρηπίδα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητα θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα και στο ευρωπαϊκό επίπεδο. «[Η] επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι απαραίτητη. Η ΕΕ έχει διαμορφώσει ένα κατάλογο κυρώσεων που θα τεθεί υπόψιν του Συμβουλίου και το αν οι κυρώσεις αυτές θα εφαρμοσθούν εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Ελπίζω πάντα ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας, αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 24-25 Σεπτεμβρίου.
Κατά τη συνάντησή τους, Δένδιας και Λογκάρ συζήτησαν επίσης θέματα διμερών σχέσεων, καθώς και το ζήτημα του προσφυγικού, για το οποίο ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε δημοσίως τον ομόλογό του για την ανθρωπιστική βοήθεια που απέστειλε η Σλοβενία, μετά τα γεγονότα της Μόριας.
Ακόμα, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι συζητήθηκε και το αίτημα της Σλοβενίας να αποτελέσει μέλος της πρωτοβουλίας της Μεσογείου, των μέχρι τώρα Med 7.
«Η Ελλάδα θα στηρίξει από τούδε και στο εξής απολύτως αυτή την σλοβενική θέση», επισήμανε ο ίδιος. «Η Ελλάδα θέλει η Σλοβενία, μια χώρα με στρατηγική θέση, μεταξύ της κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, με διέξοδο στη Μεσόγειο, να γίνει μέλος αυτής της πρωτοβουλίας και εύχομαι την επόμενη φορά που θα είμαι στη Λιουμπλιάνα να μιλήσουμε για το MED8», κατέληξε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις