ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡ.Κομισιόν: 'Ώρα για διάλογο με Τουρκία - Πλήρης αλληλεγγύη με Ελλάδα και Κύπρο'

ΠΡ.Κομισιόν: 'Ώρα για διάλογο με Τουρκία - Πλήρης αλληλεγγύη με Ελλάδα και Κύπρο'

Τώρα είναι η ώρα για διάλογο και διαπραγμάτευση στα ελληνοτουρκικά, δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας σε ομάδα 7 δημοσιογράφων, στην οποία μετείχε και το ΚΥΠΕ και απαντώντας στο ερώτημα αν και κατά πόσο μετά τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων οδηγούμαστε σε διάλογο σημείωσε ότι “πρώτα απ’ όλα είναι πολύ σημαντικό ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν την πλήρη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη όταν τα νόμιμα κυριαρχικά τους δικαιώματα αμφισβητούνται", σημειώνοντας ότι "σε αυτό δεν υπάρχει αμφισβήτηση, παραβιάζονται"0.

Οπως ανέφερε, "επρόκειτο για μια πολύ κρίσιμη κατάσταση όταν είδαμε το πώς η Τουρκία πήγε να εκφοβίσει τους γείτονές της. Είναι ένα καλό σημάδι ότι αυτό το ερευνητικό σκάφος, όπως λέγεται (Uruc Reis) επέστρεψε σε τουρκικό λιμάνι, διότι ανοίγει μια πόρτα σε διαπραγματεύσεις και διάλογο. Και εκτιμώ ότι τώρα πρέπει να σεβαστούμε αυτό το χώρο, να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρούμε μια βιώσιμη λύση, μια ειρηνική λύση στα υπό εξέταση ερωτήματα. Αυτή είναι πραγματικά η στιγμή για διαπραγμάτευση και διάλογο”.

Κληθείσα να απαντήσει στο αν η ΕΕ θα βρεθεί στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου, η Πρόεδρος είπε ότι “η ΕΕ θα είναι σίγουρα στο τραπέζι, διότι το ζήτημα είναι ευρύτερο και περιλαμβάνει άλλα θέματα που βρίσκονται στην καρδιά των συμφερόντων της ΕΕ. Εκπροσωπούμαστε, μας εκπροσωπεί, και την Κομισιόν, ο Ύπατος Εκπρόσωπος που άοκνα εργάζεται σε αυτόν τον τομέα, και κατά συνέπεια μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι η ΕΕ θα κάθεται στο τραπέζι”.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το Brexit και τις κινήσεις της κυβέρνησης του ΗΒ, η Πρόεδρος σημείωσε ότι “ως ΕΕ θέλουμε μια συμφωνία”, χαρακτήρισε “δυσάρεστη έκπληξη ότι η υπάρχουσα συμφωνία τίθεται σε αμφισβήτηση” και τόνισε ότι “είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις”,

“Είναι σημαντικό και το ΗΒ να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη επί της υπογραφής του”, συμπλήρωσε και δήλωσε “πεπεισμένη” ότι μπορεί ακόμα και τώρα να υπάρξει συμφωνία για τη μελλοντική σχέση. “Θα ήταν όμως καλύτερο να μην είχαμε αυτό τον περισπασμό”, σημείωσε. Εξήγησε ότι “είναι εσωτερική απόφαση του ΗΒ πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση που δημιούργησε.

Έχουμε Συμφωνία Αποχώρησης (ΣΑ)” είπε. “Είναι ξεκάθαρο ότι η ΣΑ θα εφαρμοστεί όπως υπεγράφη -  η μπάλα είναι στο γήπεδο του ΗΒ”, τόνισε.  Διευκρίνισε ότι “όσο το νομοσχέδιο περί εσωτερικής αγορά προσπαθεί να αλλάξει προβλέψεις της ΣΑ, έχουμε πρόβλημα”. “Για 3 χρόνια η ΣΑ ήταν υπό διαπραγμάτευση. Και οι δύο πλευρές την υπέγραψαν, πέρασε από Βουλή και ΕΚ. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι το πρωτόκολλο για τη Β.Ιρλανδία θα κρατούσε την ειρήνη. Μη το ξανανοίξετε, εφαρμόστε το, ας μη χάνουμε χρόνο”, σημείωσε τονίζοντας ότι η ΕΕ έχει δώσει στο ΗΒ διορία ως το τέλος του μήνα για να αλλάξει το νομοσχέδιο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το μεταναστευτικό, η Πρόεδρος δήλωσε ότι “η κοινή μας εμπειρία είναι πως το σύστημα όπως είναι δεν δουλεύει πλέον, η νέα μας πρόταση θα είναι πιο συνεκτική, θα περιέχει και θα διασυνδέει στοιχεία όπως ο έλεγχος συνόρων, η ενσωμάτωση και η μετεγκατάσταση. Θα προβούμε σε μια εξισορρόπηση αλληλεγγύης και ευθύνης, με μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση”. Όπως διευκρίνισε, “ο πολιτικός λόγος που το φέρνουμε μπροστά είναι ότι η μετανάστευση θα είναι πάντα εδώ και είναι η δική μας δουλειά να φέρουμε λύσεις”.  

Απαντώντας σε σχέση με την επικείμενη “διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης”, η Πρόεδρος δήλωσε ότι “νομίζω πως είμαστε σχεδόν έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης - η προετοιμασία έχει γίνει - το ερώτημα του πώς θέλουμε να ζήσουμε από κοινού, τι μέλλον θέλουμε είναι πολύ ευρύτερο”, δήλωσε η Πρόεδρος, τονίζοντας ότι η Κομισιόν έχει ήδη φέρει στο τραπέζι βασικές θεματικές προτάσεις για σοβαρά θέματα όπως αυτές περί πράσινης μετάβασης.

“Δε θέλω να προκαταλάβω τα αποτελέσματα”, δήλωσε κληθείσα να σχολιάσει το αν και κατά πόσο θα τεθεί σε αυτή, μεταξύ άλλων, και το ζήτημα της αλλαγής συνθήκης. “Ας την αφήσουμε να ξεκινήσει και θα δούμε τα αποτελέσματα”.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια

• Καζακστάν: Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους - Βίντεο

• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη

• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες

• Τα στατιστικά του ΑΠΟΕΛ - Οι νίκες, οι σκόρερ και η βαθμολογία

• Πέντε αθλήτριες που παίρνουν «χρυσό» μετάλλιο ποζάροντας σε γνωστή πλατφόρμα



ΗΠΑ: Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία

ΗΠΑ: Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία

Στην ίδια λογική που τήρησε η αμερικανική διπλωματία και στο Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο- χωρίς να καταδικάζει ανοικτά τις ενέργειες της Τουρκίας-κινήθηκε ο εκπρόσωπος του Στέιντ Ντιπάρτμεντ κληθείς από το ΡΙΚ να σχολιάσει την πρόθεση της Αγκυρας να εκμεταλλευτεί τις εξελίξεις στη Συρία και να δημιουργήσει τετελεσμένα προωθώντας την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών οι οποίες θα διαγράφουν από τον χάρτη την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top