Περαιτέρω περιορισμούς λόγω κορωνοϊού εξετάζει η Κυβέρνηση στη Βρετανία εφόσον η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των έξι ατόμων δεν τηρηθεί από τους πολίτες και δε συμβάλει στη μείωση των κρουσμάτων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, η Κυβέρνηση και οι επιστημονικοί της σύμβουλοι ανησυχούν ότι ο ιός ίσως ξεφύγει από τον έλεγχο, καθώς μέσα στην τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί πάνω από 3.500 κρούσματα ημερησίως.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, οι αποφάσεις για το κατά πόσο ο «κανόνας των έξι» αποδίδει και για τα ακόμα αυστηρότερα μέτρα θα ληφθούν σε δύο εβδομάδες.
«Σχεδόν κάθε μέτρο κοινωνικής αποστασιοποίησης θα πρέπει να εξεταστεί, πλην του κλεισίματος των σχολείων», φέρεται να έχει δηλώσει κυβερνητικός αξιωματούχος. Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ένα δεύτερο καθολικό εθνικό lockdown όπως εκείνο της άνοιξης.
Την αντίθεσή του με τον κανόνα των έξι και το βαθμό ελέγχου της καθημερινότητας των πολιτών από την Κυβέρνηση διατυπώνει με άρθρο του στην Daily Telegraph ο Αρχιεπίσκοπος του Καντερμπέρι Τζάστιν Γουέλμπι.
Ο προκαθήμενος της αγγλικανικής Εκκλησίας σχολιάζει ότι η Κυβέρνηση πρέπει να καθορίζει κεντρικά μόνο τα απαραίτητα και ότι χρειάζεται να υιοθετηθεί η αρχή της Εκκλησίας περί «τοπικών» αποφάσεων.
Η ανησυχία για την ανοδική τάση την κρουσμάτων εντείνεται μετά από την αποκάλυψη ότι νοσοκομείο στην περιοχή του Μάντσεστερ υπόκειται σε έρευνα από τη δημόσια υπηρεσία υγείας NHS διότι την περασμένη εβδομάδα κάποιοι ασθενείς πέθαναν έχοντας προσβληθεί από τον κορωνοϊό ενώ νοσηλεύονταν για άλλες παθήσεις.
Σύμφωνα δε με νεότερα στοιχεία, το ποσοστό προσβολής από τον ιό των πολιτών ηλικίας 40-49 ετών έχει ανέλθει σε 23 άτομα ανά 100.000, αναλογία ίδια με εκείνη για τους ηλικίας 20-29 ετών πριν από τρεις εβδομάδες.
Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση προβληματίζεται για την αδυναμία κάλυψης της αυξημένης ζήτησης για διαγνωστικά τεστ. Πλέον για πολλούς πολίτες που εμφανίζουν συμπτώματα του κορωνοϊού είναι δύσκολο να κλείσουν ραντεβού ή να παραγγείλουν ένα διαγνωστικό τεστ. Ιδιαίτερο πρόβλημα συνιστούν οι μαθητές που αρρωσταίνουν, με τους γονείς τους να μην έχουν πάντα εύκολη πρόσβαση σε τεστ, με αποτέλεσμα τα παιδιά να χάνουν τα μαθήματά τους και οι γονείς να μένουν μακριά από την εργασία τους.
Ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, που δέχεται έντονες επικρίσεις για το νέο «χάος» όπως το περιγράφει μερίδα του Τύπου, έχει προαναγγείλει στην ουσία περιορισμό της διαθεσιμότητας των τεστ σε συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού που θα κριθεί ότι έχουν προτεραιότητα, όπως εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και πιθανώς μαθητές και γονείς.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις