Η προβληματική από εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) διαδικασία προμήθειας, επάρκειας και διανομής εμβολίων έχει αφήσει ένα σημαντικό αριθμό παιδιών ανεμβολίαστο, με αποτέλεσμα αυτά να είναι επίνοσα σε δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες όπως πχ ο κοκκύτης (με την έλλειψη του εμβολίου Tetraxim) και της ιλαράς (με την έλλειψη του εμβολίου MMR), αναφέρει σε επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας, η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου (ΠΕΚ) που τον καλεί να μεριμνήσει για την επίλυση των προβλημάτων.
Το τελευταίο διάστημα, σημειώνει η ΠΕΚ, βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση στην άσκηση της ειδικότητας μας, όσον αφορά τους εμβολιασμούς στα πλαίσια του Γενικού Συστήματος Υγείας.
Τονίζει ότι χωρίς καμία προειδοποίηση και χωρίς την ύπαρξη μεταβατικής περιόδου, στις 18/7/2020 επιβλήθηκαν ηλικιακά όρια στη διενέργεια των εμβολιασμών που καλύπτονται από το Υπουργείο Υγείας μέσω του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).
Το θέμα των ηλικιακών ορίων, αναφέρει, είναι διασυνδεδεμένο προφανώς με τις παρατεταμένες και επαναλαμβανόμενες ελλείψεις εμβολίων, για τις οποίες κατ ́ επανάληψιν κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου.
«Με την επιβολή των ηλικιακών ορίων, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να αρνούμαστε πλέον (ακόμα και στην περίπτωση που έχουμε διαθέσιμα τα ανάλογα σκευάσματα) την χορήγηση σε κάποια παιδιά που έχουν καθυστερήσει κάποιους εμβολιασμούς τους, τα αντίστοιχα εμβόλια μέσω του συστήματος. Το μέτρο αυτό τιμωρεί τα ίδια τα παιδιά που οι γονείς τους, είτε λόγω ανευθυνότητας, είτε λόγω οικονομικών προβλημάτων, καθυστέρησαν να τα εμβολιάσουν έγκαιρα. Η κατάσταση αυτή φαντάζει ακόμα πιο άδικη όταν αναλογιστείτε πως κάποια παιδιά ξεπέρασαν τα ηλικιακά όρια λόγω ακριβώς της έλλειψης των εμβολίων που μας χορηγεί το σύστημα. Πόσο δε μάλλον για τους οικονομικά ασθενέστερους που καλούνται να πληρώσουν εμβόλια που μέχρι πρόσφατα τα έκαναν δωρεάν στα κέντρα εμβολιασμών του δημόσιου τομέα και τα οποία δεν εμβολιάζουν πλέον κανένα παιδί εφόσον έχει ξεπεράσει τα συγκεκριμένα χρονικά όρια», προστίθεται.
Η ΠΕΚ αναφέρει ότι το δικαίωμα να εμβολιασθεί ένα παιδί που καθυστέρησε να εμβολιασθεί είναι αναφαίρετο και υπάρχουν ειδικές κατευθυντήριες οδηγίες διεθνώς στο πως να εμβολιάζονται αυτά τα παιδιά.
Επισημαίνει ότι η απόφαση της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών στην οποία βασίστηκε ο ΟΑΥ για να επιβάλει τα ηλικιακά όρια πρέπει να αρθεί άμεσα.
«Έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα και αχρείαστες προστριβές με τους γονείς για ένα ζήτημα το οποίο θα έπρεπε να επιλυθεί προ πολλού. Ο έγκαιρος δε εμβολιασμός των παιδιών της Κύπρου κάθε ηλικίας και η διατήρηση της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού μας είναι ζωτικής σημασίας ώστε να αποφύγουμε την εκδήλωση επιδημιών από λοιμώδη νοσήματα που προλαμβάνονται με τη διενέργεια των εμβολιασμών», σημειώνεται.
Η ΠΕΚ αναφέρει ότι η έλλειψη των εμβολίων από τα ιατρεία είναι το πιο λυπηρό γεγονός από την έναρξη του ΓεΣΥ όσον αφορά την Παιδιατρική.
Όπως δε γνωρίζετε, αναφέρει η ΠΕΚ στην επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια που μας αναλογούσε στο να επισημάνουμε και να ανατρέψουμε την δυσάρεστη αυτή κατάσταση.
«Ως ένδειξη καλής θέλησης και καταθέτοντας την πρόθεση μας να συμβάλουμε εποικοδομητικά στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων στα θέματα που αφορούν τους εμβολιασμούς σας ανακοινώνουμε ότι το ΔΣ της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, σε συνεννόηση με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, αποφάσισε όπως καλέσει τους εκπροσώπους μας στην Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών να μετέχουν στις συνεδριάσεις της, αν και οι λόγοι που είχαν οδηγήσει στην αποχή μας από τις εργασίες της δεν έχουν εκλείψει», προστίθεται.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις