Ισραήλ και Μπαχρέιν εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, στον Λευκό Οίκο

Ισραήλ και Μπαχρέιν εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, στον Λευκό Οίκο

Μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν κατέληξε σε συμφωνία με το Ισραήλ για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, ανακοίνωσε μέσω του Twitter ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ.

Η ανακοίνωση έγινε αφού προηγουμένως ο Αμερικανός Πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον βασιλιά του Μπαχρέιν Χαμάντ μπιλ Ισα Αλ Χαλίφα και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τρεις ηγέτες αναφέρουν ότι συμφώνησαν "να εγκαθιδρυθούν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Βασιλείου του Μπαχρέιν". "Πρόκειται για μια ιστορική πρόοδο για την περαιτέρω ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Το άνοιγμα του απευθείας διαλόγου και των δεσμών μεταξύ αυτών των δύο δυναμικών κοινωνιών και προηγμένων οικονομιών θα συνεχίσει τη θετική μεταμόρφωση της Μέσης Ανατολής και θα αυξήσει τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία της περιοχής", συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο γαμπρός και σύμβουλος του Προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, είπε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει το άνοιγμα πρεσβειών και την ανταλλαγή πρεσβευτών μεταξύ των δύο χωρών. Η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που ανακοινώθηκε στις 13 Αυγούστου, πρόκειται να υπογραφεί την Τρίτη στον Λευκό Οίκο.

Στη σημερινή ανακοίνωση σημειώνεται ότι το Μπαχρέιν αποδέχτηκε την πρόσκληση του Τραμπ να παραβρεθεί σε αυτήν την τελετή. Ο Νετανιάχου και ο Υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν Αμπντουλατίφ Αλ Ζαγιάνι, με την ευκαιρία αυτή, θα υπογράψουν μια "ιστορική Διακήρυξη Ειρήνης". Οι δύο πλευρές "θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους" ώστε να επιτευχθεί "μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση" στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, κάνοντας λόγο για "άλλη μια ιστορική εξέλιξη", υποστήριξε ότι υπάρχει "φοβερός ενθουσιασμός" και από άλλες χώρες που θέλουν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, μίλησε για μια "νέα εποχή ειρήνης". Να σημειωθεί πάντως ότι στελέχη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), σε μια πρώτη αντίδραση, έκαναν λόγο για "προδοσία του παλαιστινιακού αγώνα".

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

LIVE - Ιστορική αναμέτρηση Τραμπ–Πούτιν: Στο επίκεντρο ο πόλεμος στην Ουκρανία

LIVE - Ιστορική αναμέτρηση Τραμπ–Πούτιν: Στο επίκεντρο ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η παγκόσμια κοινότητα στέφει το βλέμμα της στην Αλάσκα, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα βρεθούν τετ-α-τετ σε μια ιστορική συνάντηση κορυφής. Με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι δύο ηγέτες κάθονται στο ίδιο τραπέζι επιδιώκοντας «ένα νέο μομέντουμ» στις σχέσεις Ουάσιγκτον–Μόσχας. Δείτε όλες τις εξελίξεις στο ThemaOnline:

BEST OF TOTHEMAONLINE