Οι 27 της ΕΕ έχασαν περίπου 140 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) το 2018, σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Κομισιόν, 77 εκ.ευρώ η Κύπρο και 6,570 δισ.ευρώ η Ελλάδα.
Πρόκειται για το λεγόμενο "χάσμα του ΦΠΑ" ή τη διαφορά μεταξύ των αναμενόμενων εσόδων στα κράτη μέλη της ΕΕ και των εσόδων που πράγματι εισπράχθηκαν.
Παρά την οριακή βελτίωση τα τελευταία χρόνια τα στοιχεία για το 2020 προβλέπουν αντιστροφή αυτής της τάσης, με πιθανή απώλεια 164 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020 λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας κορωνοϊού στην οικονομία.
Σε ονομαστικούς όρους, το συνολικό χάσμα ΦΠΑ της ΕΕ μειώθηκε ελαφρώς κατά σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε 140,04 δισεκατομμύρια ευρώ το 2018, (είχε μειωθεί κατά 2,9 δισ. ευρώ το 2017). Αυτή η πτωτική τάση αναμενόταν να συνεχιστεί για ένα ακόμη έτος, αν και η πανδημία είναι πιθανό να αντιστρέψει τη θετική τάση.
Όπως και το 2017, η Ρουμανία κατέγραψε το υψηλότερο εθνικό χάσμα ΦΠΑ με 33,8% των εσόδων από τον ΦΠΑ το 2018, ακολουθούμενη από την Ελλάδα (30,1%) και τη Λιθουανία (25,9%). Τα μικρότερα κενά ήταν στη Σουηδία (0,7%), στην Κροατία (3,5%) και στη Φινλανδία (3,6%). Στην Κύπρο το ποσοστό είναι 3,8%. Σε απόλυτους όρους, τα υψηλότερα κενά ΦΠΑ καταγράφηκαν στην Ιταλία (35,4 δισεκατομμύρια ευρώ), το Ηνωμένο Βασίλειο (23,5 δισεκατομμύρια ευρώ) και τη Γερμανία (22 δισεκατομμύρια ευρώ).
"Το σημαντικό χάσμα ΦΠΑ του 2018, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για το 2020 υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη μιας συνολικής μεταρρύθμισης των κανόνων ΦΠΑ της ΕΕ για τον τερματισμό της απάτης στον ΦΠΑ και για αυξημένη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών για προώθηση της είσπραξης ΦΠΑ, προστατεύοντας παράλληλα νόμιμες επιχειρήσεις. Το πρόσφατο πακέτο για τη δίκαιη και απλή φορολογία (Ιούλιος 2020) περιγράφει επίσης μια σειρά από επερχόμενα μέτρα σε αυτόν τον τομέα", αναφέρει η Κομισιόν.
Ο Paolo Gentiloni, Επίτροπος για την Οικονομία, δήλωσε σχετικά ότι "τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι οι προσπάθειες για τον τερματισμό των ευκαιριών για απάτη και φοροδιαφυγή ΦΠΑ έχουν σημειώσει σταδιακή πρόοδο - αλλά και ότι απαιτείται πολύ περισσότερη δουλειά".
"Η πανδημία έχει αλλάξει δραστικά τις οικονομικές προοπτικές της ΕΕ και πρόκειται επίσης να προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στα έσοδα του ΦΠΑ. Αυτή τη στιγμή περισσότερο από ποτέ, οι χώρες της ΕΕ απλώς δεν μπορούν να αντέξουν αυτές τις απώλειες", σημειώνει.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις