ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέντε υποθέσεις εταιρειών για πολιτογραφήσεις και παράνομη εισδοχή χρημάτων ενώπιον του Δικηγορικού Συλλόγου

Πέντε υποθέσεις εταιρειών για πολιτογραφήσεις και παράνομη εισδοχή χρημάτων ενώπιον του Δικηγορικού Συλλόγου

Πέντε υποθέσεις εταιρειών που παρέχουν διοικητικές υπηρεσίες, εκκρεμούν για εξέταση ενώπιον του Τμήματος Εποπτείας και Συμμόρφωσης του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ).

Οι υποθέσεις έχουν σχέση με τις πολιτογραφήσεις και αφορούν την παράνομη εισδοχή χρημάτων, τις συμβάσεις για το πώς εισέρχονται αυτά τα χρήματα στην Δημοκρατία, και για τη σωστή έρευνα που θα έπρεπε να έχουν κάνει. Παράλληλα, το Τμήμα έχει ήδη επιβάλει πρόστιμα και έχει προχωρήσει στη αφαίρεση της άδειας από 2 εταιρείες, ενώ έχει προβεί μέχρι στιγμής σε περίπου 700 επιτόπιους ελέγχους.

Αυτά ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΔΣ Δώρος Ιωαννίδης σε δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα τα καθήκοντα και τις εργασίες του Τμήματος Εποπτείας και Συμμόρφωσης, όσον αφορά την Παρεμπόδιση και Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες και Χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας.
 
Μιλώντας στη διάσκεψη, ο κ. Ιωαννίδης είπε αρχικά πως είναι μια ευκαιρία λόγω των μεγάλων ζητημάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες με το σχέδιο επενδύσεων και την παραχώρηση διαβατηρίων, να ενημερώσει για τις υποχρεώσεις του ΠΔΣ και τους ελέγχους που προβαίνει ο Σύλλογος.
 
Όπως εξήγησε, ως ΠΔΣ προβαίνουν σε δύο μορφές ελέγχων, στους επιτόπιους και τους εξ αποστάσεως ελέγχους, και κατά κύριο λόγο ένας εποπτευόμενος, δηλαδή ένας δικηγόρος έχει υποχρέωση να τηρεί διαδικασίες που προβλέπονται από τις οδηγίες, ώστε τα χρήματα που διαχειρίζονται στις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες και στα γραφεία τους, να μην είναι παράνομα και να μην σχετίζονται με την τρομοκρατία.
 
Σημείωσε πως το πρώτο που πρέπει να κάνουν οι δικηγόροι και το οποίο έχει σχέση και με τις πολιτογραφήσεις και το σχέδιο επενδύσεων, είναι η ταυτοποίηση του πελάτη τους και επαλήθευση με τη δέουσα επιμέλεια. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουν τον τόπο κατοικίας τους, να γνωρίζουν από πού έρχονται τα χρήματα, να λαμβάνουν κάθε εύλογο μέτρο για το ιδιοκτησιακό του πελάτη, να παρακολουθούν και να επιβεβαιώνουν οποιεσδήποτε πληροφορίες υπάρχουν σε σχέση με τη διεξαγωγή των ελέγχων αυτών.
 
Τόνισε πως οι εποπτευόμενοι θα πρέπει να εφαρμόζουν όλα αυτά με τη δέουσα επιμέλεια και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπάρχει η δικαιολογία ότι «δεν γνώριζα» ή «δεν μπορούσα» και θα πρέπει να φθάνουν στο σημείο που να έχουν συλλέξει και την τελευταία πληροφορία. Με τους υφιστάμενους πελάτες τους θα πρέπει να έχουν επικαιροποιημένα σχέδια ώστε οποιαδήποτε στιγμή να έχουν στη διάθεση τους ότι τους ζητηθεί.
 
Ο κ. Ιωαννίδης είπε πως έχουν κάνει περίπου 700 επιτόπιες έρευνες στα γραφεία τους και εξήγησε πως κάθε λειτουργός από τον ΠΔΣ έχει απόλυτο δικαίωμα να εισέρχεται στα γραφεία των δικηγόρων και να κάνει έλεγχο με κάθε λεπτομέρεια, να έχει πρόσβαση στους φακέλους των πελατών τους και να προχωρήσει στην έρευνα του.
 
«Έχουμε επιβάλει πρόστιμα, έχουμε προχωρήσει πρόσφατα και εκτός από τα πρόστιμα έχουμε αφαιρέσει και την άδεια λειτουργίας 2 εταιρειών παροχής διοικητικών υπηρεσιών και αυτή τη στιγμή από πολύ πρόσφατες έρευνες έχουμε άλλες 5 υποθέσεις που εκκρεμούν και θα παρουσιαστούν ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου για έγκριση», είπε.
 
Ο κ. Ιωαννίδης διαβεβαίωσε στη συνέχεια πως καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες από τον ΠΔΣ ώστε αυτοί που παρανομούν να μην προσβάλλουν το σώμα των δικηγόρων στην ολότητα του, που με κάθε εντιμότητα προσπαθεί να διαφυλάξει τη χώρα μας ως κέντρο υπηρεσιών καθώς δεν εποπτεύουν μόνο υποθέσεις παροχής διαβατηρίων και πολιτογραφήσεων αλλά για όλα τα χρήματα που έρχονται από το εξωτερικό. Γίνεται τεράστια προσπάθεια ώστε όλα τα χρήματα να είναι νόμιμα και να μην έχουν σχέση με παράνομες δραστηριότητες, πρόσθεσε.
 
Ο Πρόεδρος του ΠΔΣ είπε πως και οι ίδιοι δέχονται έλεγχο από την ΕΕ και σημείωσε πως τον τελευταίο χρόνο στο πλαίσιο της αξιολόγησης αυτής, τέσσερα δικηγορικά γραφεία που ελέγχθηκαν κρίθηκαν πως ήταν άψογα σε σχέση με τις οδηγίες και σε σχέση με τα μέτρα που λαμβάνει ο Σύλλογος.
 
«Όλες οι προσπάθειες μας είναι για την εφαρμογή της Σύμβασης των ΗΕ κατά της διαφθοράς. Θα προσπαθούμε να βοηθήσουμε ώστε να ξεφύγει η χώρα μας από αυτό το λανθασμένο μήνυμα ότι η Κύπρος σχετίζεται με τη διαφθορά και ως ΠΔΣ πάντοτε θα εφαρμόζουμε τις οδηγίες και θα προσπαθούμε τους μερικούς που παρανομούν και θίγουν το σύνολο των δικηγόρων, που είναι έντιμοι και έχουν φέρει τεράστια χρήματα στη χώρα μας, να τους προστατεύουμε», τόνισε.
 
Ερωτηθείς πώς ελέγχονται έγγραφα που φέρνει ένας πελάτης από χώρες που δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστες, ο κ. Ιωαννίδης είπε αυτό που πρέπει να υπάρχει είναι η δέουσα επιμέλεια, δηλαδή ο δικηγόρος θα πρέπει να μαθαίνει με κάθε δυνατή επιμέλεια για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κάθε αιτητή. Μπορεί να φέρει κάποιο παραπλανητικό λευκό ποινικό μητρώο από μια χώρα ένας πελάτης, ωστόσο ο δικηγόρος θα πρέπει να κάνει έρευνα και μέσω του διαδικτύου.
 
Έρευνα, συνέχισε, θα πρέπει να κάνει και το Υπουργείο Εσωτερικών όταν η αίτηση υποβάλλεται γιατί το Υπουργείο μπορεί να επικοινωνήσει άμεσα με τη χώρα προέλευσης του. Έχουν επίσης, είπε, υποχρέωση να μαθαίνουν για τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα και για τις πηγές των χρημάτων.
 
Σε ερώτηση για τα πρόστιμα που έχει επιβάλει και τις πέντε υποθέσεις που εκκρεμούν, ο κ. Ιωαννίδης είπε πως αυτές οι υποθέσεις αφορούν το γεγονός ότι δεν έχουν τηρηθεί οι οδηγίες όπως πρέπει και οι οποίες έχουν σχέση με την παράνομη εισδοχή χρημάτων, για τις συμβάσεις που πρέπει να έχουν για το πώς εισέρχονται αυτά τα χρήματα στην Δημοκρατία, και για τη σωστή έρευνα που θα έπρεπε να έχουν κάνει.
 
Ερωτηθείς αν έχει ενημερωθεί η ΜΟΚΑΣ για αυτές τις πέντε υποθέσεις, ο κ. Ιωαννίδης είπε πως πρώτα ολοκληρώνει την εργασία του το Τμήμα και στη συνέχεια ενημερώνεται η ΜΟΚΑΣ. Για τις δύο εταιρείες που τους έχει αφαιρεθεί η άδεια, η ΜΟΚΑΣ έχει ήδη ενημερωθεί.
 
Σε ερώτηση αν αφορούν τις πολιτογραφήσεις, είπε πως η πολιτογράφηση έχει σχέση με το ξέπλυμα χρήματος, έχει σχέση με τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, και έχει σχέση με το λευκό ποινικό μητρώο. «Μιλάμε για το ίδιο πράγμα και να μην μείνουμε μόνο στις πολιτογραφήσεις διότι μπορεί να γίνονται πράξεις στις εταιρείες πολλών εκατομμυρίων που να καλύπτουν το σύνολο των πολιτογραφήσεων», είπε.
 
Σε διευκρινιστική ερώτηση, είπε πως οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί σε πρόσωπα που είχαν σχέση και βγήκαν στην επιφάνεια σε υποθέσεις πολιτογραφήσεων.
 
Κληθείς να σχολιάσει το διορισμό της Διερευνητικής Επιτροπής, ο κ. Ιωαννίδης είπε πως Επιτροπές διορίζει το Υπουργικό Συμβούλιο και όταν εμπλέκεται το Υπουργικό Συμβούλιο ή ο Πρόεδρος ή κάποια μέλη του, τότε δεν μπορεί να διορίσει το ίδιο το Υπουργικό αλλά διορίζει Επιτροπή ο Γενικός Εισαγγελέας χωρίς κανένα περιορισμό.
 
Πρόσθεσε πως ο Γενικός Εισαγγελέας για λόγους δεοντολογίας και μόνον, εφόσον ήταν εμπλεκόμενος ο ίδιος αλλά και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, είχε τρεις επιλογές. Η πρώτη ήταν να πει πως για το χρονικό διάστημα το οποίο ήταν εμπλεκόμενος δεν δέχομαι κανένα έλεγχο. Η δεύτερη επιλογή θα ήταν να πει το ίδιο για το χρονικό διάστημα του κ. Αγγελίδη και η τρίτη επιλογή ήταν να προχωρήσει σε έλεγχο και να θέσει τον εαυτό του και τον κ. Αγγελίδη υπό αυτόν τον έλεγχο, είπε και πρόσθεσε πως αυτό έχει πράξει ο Γενικός Εισαγγελέας.
 
Ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε στη συνέχεια πως υπάρχουν επιφανείς και εξαιρετικοί δικηγόροι, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί πάρα πολλές φορές με τα θέματα του ξεπλύματος χρήματος και των διαβατηρίων και θα μπορούσαν να βρίσκονται στην Επιτροπή.
 
Ερωτηθείς αν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων με τον διορισμό του Γενικού βοηθού ελεγκτή που βρίσκεται στην Επιτροπή και του Γενικού Ελεγκτή που διερευνά άλλες υποθέσεις, ο κ. Ιωαννίδης είπε πως είναι απόλυτο δικαίωμα του Γενικού Εισαγγελέα να διορίζει, καθώς οι δύο τους είναι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι. Πρόσθεσε πως αυτή η Επιτροπή θα δώσει το τελικό πόρισμα στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίσει αν υπάρχουν ποινικά αδικήματα και αν θα προχωρήσει σε ανακρίσεις.

Από ΚΥΠΕ
 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια

• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο

• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη

• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες

• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024

• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους



ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

Η αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου στο Κυπριακό στο χριστουγεννιάτικο του μήνυμα αποτελεί ακόμη μια απόδειξη του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό και τονίζει την ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ανέφερε σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top