ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΣ: Προτείνονται για υποχρεωτική δήλωση 'πόθεν έσχες' και δημοσιογράφοι - Οι βουλευτές ελέγχουν τον εαυτό τους

ΚΥΠΡΟΣ: Προτείνονται για υποχρεωτική δήλωση 'πόθεν έσχες' και δημοσιογράφοι - Οι βουλευτές ελέγχουν τον εαυτό τους

Άτομα των ΜΜΕ προτείνεται να προστεθούν στα Δημόσια Εκτεθειμένα Πρόσωπα, μαζί με Αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας, και τα οποία εμπίπτουν στα πρόσωπα που έχουν υποχρέωση να καταβάλλουν δήλωση περιουσιακών στοιχείων («πόθεν έσχες). Παράλληλα, εξετάζονται μια σειρά από άλλες προτάσεις νόμου που αφορούν την εν λόγω ελεγκτική διαδικασία.

Του Γιώργου Τάττη

Δύο προτάσεις νόμου για τροποποιήσεις των νομοθεσιών που αφορούν την δήλωση και τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ), που κατατέθηκαν από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, συζήτησε η Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως.

Ένταξη νέων προσώπων ως ΠΕΠ - Αντιδρά το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Η μία πρόταση νόμου αφορά, μεταξύ άλλων, την διεύρυνση του ορισμού των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων και ως εκ τούτου, του καταλόγου ελεγχόμενων με την συμπερίληψη του Προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου, του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, αλλά και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Σημειώνεται πώς αυτή η πρόταση έφερε την αντίδραση του εκπροσώπου του Υπουργείου Δικαιουσύνης, τονίζοντας πώς κάτι τέτοιο θεωρείται αντισυνταγματικό, κατόπιν σχετικής απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου.

Με δηλώσεις του στο ThemaOnline, o Πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου, είπε ότι "γίνεται μια συνολικότερη προσπάθεια βελτίωσης του νόμου για το «πόθεν έσχες». Ουσιαστικά έχουμε 2 προτάσεις νόμου από τον κ. Συλλούρη στην Επιτροπή Θεσμών και ακόμη 6 οι οποίες ήρθαν από την Επιτροπή Νομικών».

Και τα ΜΜΕ στο παιχνίδι

Η δεύτερη πρόταση νόμου του κ. Συλλούρη, αφορά την διεύρυνση των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, με την προσθήκη ατόμων που κατέχουν «διευθυντική και/ή άλλη υψηλόβαθμη θέση στη βιομηχανία μέσων μαζικής ενημέρωσης και/ή σε επιχειρήσεις δραστηριοποιημένες στον τομέα του τύπου, ήτοι εφημερίδες ή άλλα έντυπα». Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον περί Τύπου Νόμο (σ.σ. έντυπα), προτείνεται να υπάρξει και συγκεκριμένη προσθήκη και «συντακτών», πέρα από διευθυντικά στελέχη.

Αντίδραση Ένωσης Συντακτών

Η Ένωση Συντακτών παρουσιάστηκε στην Επιτροπή, με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Γιώργο Φράγκο, να διατυπώνει την αντίθεση της Ένωσης να ενταχθούν οι δημοσιογράφοι ως Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα, ενώ επισήμανε πώς αφενός κρίνονται καθημερινά από τον κόσμο και αφετέρου, υπόκεινται στον έλεγχο των εργοδοτών τους/ιδιοκτητών ΜΜΕ. Επιπρόσθετα, διατρανώθηκε η αντίθεση της Ένωσης και για την ένταξη των διευθυντών σύνταξης ή των αρχισυντακτών, οι οποίοι δεν εξυπακούεται ότι έχουν ιδιοκτησιακή σχέση με το με μέσο που τους εργοδοτεί.

Αντιδράσεις μεταξύ βουλευτών

Η εν λόγω άποψη έφερε την διαφωνία του κ. Συλλούρη, ο οποίος διερωτήθηκε εάν οι δημοσιογράφοι που ασχολούνται με το οικονομικό ρεπορτάζ, θέτοντας επίσης παραδείγματα όπως στην υπόθεση Βγενόπουλου ή στην κρίση του Χρηματιστηρίου, θα έπρεπε να ελέγχονται.

Τόσο η Ένωση Συντακτών όσο και η βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Ειρήνη Χαραλαμπίδου, επισήμαναν πώς δεν ενήργησαν ερήμην των ιδιοκτητών των ΜΜΕ, με την κ. Χαραλαμπίδου να συμπληρώνει πώς «είναι επάναγκες να ελεγχθούν οι εταιρείες και οι ιδιοκτήτες τους και όχι οι δημοσιογράφοι που σήμερα υποαμείβονται».

Με την σειρά του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μιχάλης Σοφοκλέους, τόνισε πώς είναι προσβλητικό όταν λέγεται ότι «οι κρίνοντες δεν πρέπει να κρίνονται», ενώ ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού φάνηκε πιο διαλλακτικός, δηλώνοντας ότι «θα πρέπει να δούμε την εμπειρία των δημοσιογράφων και να βρούμε την χρυσή τομή».

Η συζήτηση θα συνεχιστεί σε 15 ημέρες.

Η Βουλή ελέγχει τον εαυτό της
Αξίζει να σημειωθεί και η πρόταση νόμου του βουλευτή του ΔΗΚΟ Παύλου Μυλωνά (κατατέθηκε από τις 13/09/2019), η οποία ούτε και σήμερα έχει συζητηθεί και έχει μεταφερθεί από την Επιτροπή Νομικών, η οποία προτείνει οι δηλώσεις των περιουσιακών στοιχείων των ΠΕΠ να κατατίθενται και να ελέγχονται από "Επιτροπή διοριζόμενη από το Υπουργικό Συμβούλιο, αποτελούμενη από ένα νομικό, έναν εκπρόσωπο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και έναν εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας. Σκοπός είναι να μην ελέγχονται από την Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή", καθώς ομολογουμένως προκύπτει σύγκρουση συμφερόντων.

Από την άλλη, η πρώτη πρόταση νόμου από τον κ. Δημήτρη Συλλούρη, κάνει λόγο για την υφιστάμενη Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, η οποία «θα συνεπικουρείται στο έργο της από νόμιμους ελεγκτές, ο διορισμός των οποίων εγκρίνεται με Απόφαση της Βουλής…». Όμως, υπάρχει συμπληρωματική τροποποίηση η οποία αποτρέπει αυτούς τους ελεγκτές από το «να ενεργούν ταυτόχρονα και για σκοπούς διεξαγωγής έρευνας», αλλά μόνο για «υποχρεώση κατάθεσης δήλωσης περιουσιακών στοιχείων και κατά πόσο αυτή είναι σύμφωνη προς τις διατάξεις της εν λόγω νομοθεσίας από τα υπόχρεα πρόσωπα».

Γιώργος Τάττης

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top