"Η Ευρώπη βρίσκεται στο χείλος μαζικής αλλαγής, αλλά επίσης και ευκαιριών", τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση του Brussels Economic Forum.
“Αργά και προσεκτικά, πολλές χώρες της ΕΕ αναδύονται από αυτό που ελπίζουμε ότι ήταν το χειρότερο σημείο της κρίσης”, δήλωσε από την πλευρά του ο Βάλντις Ντρόμβρόσκις, Αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδιος για την οικονομία. Καταγράφοντας ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, ο Αντιπρόεδρος Ντομπρόνβσκις τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται τώρα η Ευρώπη είναι μια ισχυρή και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη, “για όλους, σε όλες τις χώρες μας”.
Όπως τόνισε, “αυτός είναι ο στόχος του πακέτου ανάκαμψης της ΕΕ”, το οποίο φτάνει συνολικά τα 1,82 τρισ.ευρώ.
“Η κινητήρια δύναμη είναι η δυνατότητα ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Συνδυάζει 312,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και έως 360 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια για τη στήριξη μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που έχουν αναλάβει οι εθνικές κυβερνήσεις”, υπενθύμισε.
“Η χρηματοδότηση προορίζεται κυρίως για να κάνει τις οικονομίες μας πιο ανθεκτικές και να επενδύουν για θέσεις εργασίας και στην πράσινη και ψηφιακή ανάκαμψη”, σημείωσε.
Ο Αντιπρόεδρος κατέγραψε ότι “οι χώρες που επιθυμούν να αξιοποιήσουν τη Διευκόλυνση θα πρέπει να καθορίσουν τις μεταρρυθμιστικές και επενδυτικές ατζέντες τους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, και να υποβάλουν αυτά τα σχέδια στην Κομισιόν”.
“Αργότερα αυτόν τον μήνα, θα παράσχουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα επόμενα βήματα”, ανακοίνωσε.
“Εδώ, θα πρέπει να σκεφτούμε έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Έτσι, η Διευκόλυνση θα χρηματοδοτήσει μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που ταιριάζουν με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες και τις συγκεκριμένες προκλήσεις ανά χώρα, όπως ορίζονται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο”, αναφέρει ο Β. Ντομπρόβσκις.
“Στόχος του δεν είναι να μας οδηγήσει πίσω στο σημείο που βρισκόμασταν πριν από την κρίση - αλλά να επενδύσουμε στις επόμενες ευρωπαϊκές γενιές. Αυτή είναι μια ευκαιρία να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα: να κάνουμε την οικονομία μας πιο περιεκτική και ανθεκτική στα μελλοντικά σοκ και να ανοικοδομήσουμε τη σύγκλιση μεταξύ των χωρών της ΕΕ”, κατέγραψε ο Αντιπρόεδρος.
Ο Αντιπρόεδρος επέστησε την προσοχή στον άνισο ρυθμός της ανάκαμψης. “Αυτή η κρίση επηρεάζει πολύ διαφορετικά τις εταιρείες και τους εργαζομένους, ανάλογα με τη δραστηριότητα και την τοποθεσία τους”, είπε.
“Εξετάζουμε πώς να υποστηρίξουμε εταιρείες και εργαζόμενους, δεδομένης της μεταβαλλόμενης πραγματικότητας όπως οι πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις. Για να μην αφήσουμε κανέναν πίσω, θα πρέπει να επενδύσουμε στην ανάπτυξη δεξιοτήτων”, σημείωσε. “Και θα εργαστούμε για να κλείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις υπάρχουσες οικονομικές, κοινωνικές και εδαφικές ανισότητες. Η οικονομική μας ανάκαμψη πρέπει να είναι τόσο δίκαιη, ομοιόμορφη και χωρίς αποκλεισμούς όσο μπορούμε”, τόνισε.
“Ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων παραμένει η πυξίδα μας για αυτό και εργαζόμαστε για ένα σχέδιο δράσης για την εφαρμογή του. Τα εθνικά σχέδια πρέπει να στοχεύουν στην αύξηση της παραγωγικότητας: με επενδύσεις σε υποδομές και ανθρώπινο κεφάλαιο και μεταρρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των διαρθρωτικών αλλαγών που βοηθούν επίσης τους εργαζομένους να προσαρμοστούν. Σε μια τέτοια εποχή, είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς. Είναι το καλύτερο πλεονέκτημα για το πλοίο μας να κατευθύνει αυτές τις δύσκολες θάλασσες”, επεσήμανε.
Σε ό,τι αφορά τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις, τόνισε ότι αυτές αποτελούν το κλειδί για τη μελλοντική ευημερία της Ευρώπης.
“Όπως ίσως γνωρίζετε, εργάζομαι πολύ για να προωθήσω τη βιώσιμη χρηματοδότηση και τις πράσινες επενδύσεις για να βοηθήσω την Ευρώπη να επιτύχει τον στόχο της ουδετερότητας άνθρακα. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά σε έργα ενεργειακής απόδοσης, ηλεκτροκινητικότητα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υδρογόνο και πολλά άλλα. Οι αποφάσεις χρηματοδότησης και επενδύσεων που λαμβάνουμε τώρα θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου τις επόμενες δεκαετίες”, αναφέρει.
“Για να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις ψηφιακές ευκαιρίες, θα πρέπει να βελτιώσουμε τη συνδεσιμότητα σε όλη την Ευρώπη, να οικοδομήσουμε μια πραγματική οικονομία δεδομένων και να επενδύσουμε σε νέες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική και το Διαδίκτυο των πραγμάτων. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα της ΕΕ, καθώς και να δημιουργήσουμε νέες πηγές εσόδων και θέσεων εργασίας”, καταγράφει ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.
“Όλα αυτά έρχονται φυσικά με μια μεγάλη τιμή. Ταυτόχρονα, τα εθνικά ταμεία εξαντλούνται αφού αντιμετωπίζουν την πανδημία και το δημόσιο χρέος σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Ο δημόσιος τομέας κάνει ό, τι μπορεί για να βοηθήσει. Το πακέτο ανάκαμψης της ΕΕ διαθέτει 30% των κονδυλίων για την υποστήριξη των κλιματικών μας στόχων. Είναι το υψηλότερο μερίδιο του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού που έχει απονεμηθεί ποτέ. Αλλά τα δημόσια χρήματα από μόνα τους δεν θα είναι αρκετά. Χρειαζόμαστε επίσης μεγάλης κλίμακας και μελλοντοστραφείς επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα”, προειδοποιεί ο Αντιπρόεδρος και ανακοινώνει ότι για να βοηθήσει στην τόνωση αυτής της χρηματοδότησης, θα παρουσιάσει ένα πράσινο σχέδιο δράσης για τη χρηματοδότηση τους επόμενους μήνες”.
Η ΕΕ ανταποκρίθηκε στην πρόκληση και έστησε σε χρόνο ρεκόρ μηχανισμούς και μέτρα όχι μόνο για το υγειονομικό μέρος, αλλά και για να διασφαλίσει την ανάκαμψη της οικονομίας, δήλωσε από την πλευρά της η Υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Νάντια Καλβίνιο. Η Υπουργός, η οποία άνοιξε τη διάσκεψη, τοποθετήθηκε αναλυτικά σε σχέση με τα μέτρα σε ευρωπαΪκό επίπεδο στις τρεις φάσεις της κοινής αντίδρασης της ΕΕ, με αποκορύφωμα την ιστορική συμφωνία του Ιουλίου για το Next Generation EU και το Πολυετές Δημοσιονομικό πλαίσιο.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις