Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, μιλώντας στο ThemaOnline, εγείρει ζήτημα νομιμότητας των «πρακτικών άτυπων αναγκαστικών επιστροφών - push back» αιτούντων ασύλου που ακολουθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά και τις τελευταίες δύο επιστροφές πλοιαρίων στον Λίβανο, καταγγέλλοντας παράλληλα και περιστατικό όπου στην προσπάθεια αναχαίτισης βάρκας από το Λιμενικό, κινδύνεψαν να χαθούν ανθρώπινες ζωές.
Του Γιώργου Τάττη
Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες - Παράνομα τα push-back
Μιλώντας στο ThemaOnline, η κ. Αιμιλία Στροβολίδου, Λειτουργός Ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας (UNHCR), επισήμανε πώς σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, «κάθε άτομο έχει δικαίωμα να αναζητά άσυλο και να αξιολογείται σύμφωνα με την αρχή της μη επαναπροώθησης, είτε αυτό βρίσκεται στα παράλιά ενός κράτους, είτε στα χερσαία του σύνορα, ακόμη και σε διεθνή ύδατα ζητώντας πρόσβαση για αναζήτηση προστασίας».
Σε ερώτησή μας για το εάν αυτό είναι αναγκαίο και για άτομα που προέρχονται από ασφαλείς χώρες, η κ. Στροβολίδου απάντησε «ναι, καθώς η απόδοση ασύλου γίνεται κατόπιν εξατομικευμένης διαδικασίας. Ένα κράτος μπορεί να είναι ασφαλές για κάποιον αλλά για κάποιον άλλο όχι», συμπλήρωσε.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΥΠΡΟΣ: Δύσκολο έως ανέφικτο να απελαθούν οι φερόμενοι 'τρομοκράτες' - Η λίστα με τις ασφαλείς χώρες - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Μάλιστα, ερωτηθείς για την συνεννόηση με την κυβέρνηση του Λιβάνου, την οποία και επικαλείται ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής για την επιστροφή των αιτούντων ασύλου, η κ. Στροβολίδου τόνισε πως ο οργανισμός προσπαθεί να δει σε ποια συμφωνία αναφέρεται ο Υπουργός, εάν υπάρχει συμφωνία ή κάποια ad hoc συνεννόηση ή συμφωνία».
"Βάρκα κινδύνεψε να βυθιστεί"
Προχωρώντας στην καταγγελία, η Λειτουργός της UNHCR είπε ότι υπάρχουν πληροφορίες από συγγενείς επιβαινόντων που βρίσκονται ήδη στην Κύπρο, πως στην προσπάθεια αναχαίτισης του πλοιαρίου που ελλιμενίστηκε τελικά στην Λάρνακα (σ.σ. Παρασκευή 04/09) από το Λιμενικό, "για κάποιον λόγο που δεν είναι ξεκάθαρος, υπήρξε χτύπημα και η βάρκα άρχιζε να μπάζει νερά, κινδυνεύοντας να βυθιστεί». Ξεκαθάρισε πώς αυτή η πληροφορία τους έγινε γνωστή μετέπειτα, ενώ έκανε λόγο και για παρόμοιο περιστατικό που έλαβε χώρα τον Μάρτιο.
Σε ερώτησή μας για αξιοποίηση πληροφορίων από συγγενείς εκ των προτέρων, για καταπολέμηση της διακίνησης, η κ. Στροβολίδου επεσήμανε ότι «η καταπολέμηση της διακίνησης είναι επάναγκες», ξεκαθαρίζοντας ότι ως οργανισμός δεν κατείχαν ποτέ αντίστοιχες πληροφορίες. Συμπλήρωσε όμως ότι ταυτόχρονα πρέπει να παρέχεται η πρόσβαση για αναζήτηση προστασίας.
Αλλαγές στην νομοθεσία - Επίσπευση διαδικασίας έφεσης
Τέλος, σε ερώτησή μας για τις επικείμενες αλλαγές της νομοθεσίας που αφορά την μείωση των ημερών που μπορεί να γίνει έφεση σε περίπτωση αρνητικής απόφασης για άσυλο, η κ. Στροβολίδου επισήμανε την διαφωνία της, καθώς η μείωση των ημερών «θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την έφεση στους αιτούντες, λόγω των προκλήσεων που υπάρχουν διαδικαστικά, όπως π.χ αδυναμία συνεννόησης λόγω γλώσσας, ο χρόνος που χρειάζεται για εξεύρεση δωρεάν νομικής εκπροσώπησής κ.α».
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΥΠΡΟΣ: Πίσω στον Λίβανο οι μετανάστες που προσέγγισαν τις ακτές του νησιού
Αν και η Ύπατη Αρμοστεία είναι σύμφωνη και υποστηρίζει της προσπάθειες της κυβέρνησης για επίσπευση και απλοποίηση της διαδικασίας ασύλου, εντούτοις, πρέπει να διασφαλίζονται οι ασφαλιστικές δικλείδες, πρόσθεσε. "Οι πολύ αυστηρές προθεσμίες που περιλαμβάνονται ενδέχεται να καταστρατηγήσουν το δικαίωμα στην αποτελεσματική θεραπεία το οποίο περιλαμβάνει το δικαίωμα της άσκησης έφεσης".
Βρισκόμαστε σε οριακή κατάσταση
Σημειώνουμε εδώ ότι με δηλώσεις του στον ALPHA ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, είπε ότι βρισκόμαστε σε οριακή κατάσταση, εξηγώντας ότι η Κύπρος δεν έχει πλέον αντοχές, επισημαίνοντας ότι «η Κύπρος δεν είναι ξέφραγο αμπέλι».
Μάλιστα, μίλησε για την ανάγκη πάταξης των κυκλωμάτων των διακινητών, ενώ εξήρε και την στάση της κυβέρνησης του Λιβάνου, που σαν μια ασφαλές χώρα, ανταποκρίθηκε άμεσα για την διαχείριση των προερχομένων από το Λίβανο μεταναστών.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ: Αναπομπές και νόμοι που 'καίνε' για το μεταναστευτικό - Επιστεύδουν τις διαδικασίες εάν ψηφιστούν
Τέλος, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών Λοϊζος Μιχαήλ, μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα τόνισε πως δεν πρόκειται για επαναπροωθήσεις, αλλά για αποτροπή παράνομης εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία.
***Το ThemaOnline επικοινώνησε με το Υπουργείο Εσωτερικών για περαιτέρω διευκρινίσεις, όμως δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία. Περισσότερα σε λίγο…
Γιώργος Τάττης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις