Αν η Τουρκία επιθυμεί λύση εντός του 2015, τότε να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας σε ερώτηση μετά την ολοκλήρωση της ημίωρης συνάντησής του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν το Κυπριακό, η διαφορά Ελλάδας – Σκοπίων για την ονομασία, το μεταναστευτικό και περιφερειακά ζητήματα.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΓΓ, «αντάλλαξαν απόψεις για τη διαφορά γύρω από την ονομασία μεταξύ Ελλάδας και FYROM. Συζήτησαν την κατάσταση στις συνομιλίες για συνολική διευθέτηση στην Κύπρο».
Επίσης, «συζήτησαν διάφορους τρόπους για διασφάλιση της προστασίας μεταναστών και προσφύγων που περνούν μέσω της Μεσογείου. Επίσης αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή».
«Συζητήσαμε γύρω από τα ζητήματα της προόδου ή μη και της ελπίδας που έχουμε για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, για τη διαπραγμάτευση, που με απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης θα ξεκινήσει».
Πρόσθεσε ότι στον Γενικό Γραμματέα επανέλαβε τη θέση του για το Κυπριακό, περί κατάργησης της Συνθήκης Εγγυήσεων και απόσυρσης των στρατευμάτων από την Κύπρο.
«Είναι ένα ζήτημα όπου οι θεμελιακές τοποθετήσεις όσον αφορά στην εσωτερική λύση του προβλήματος είναι θέμα της ίδιας της Λευκωσίας και ταυτόχρονα του υπογράμμισα ότι εμείς, ως εγγυήτρια δύναμη, επιθυμούμε για τον εαυτό μας, αλλά και για την Τουρκία να αποσυρθεί από την Κύπρο».
Τόνισε ότι αν δεν συμβεί αυτό, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική λύση η οποία να αποκαθιστά μια Κυπριακή Δημοκρατία κυρίαρχη και με όλα τα δικαιώματα που έχει κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Αν δεν συμβεί αυτό δεν θα πρόκειται για λύση, θα είναι μια εικονική λύση, ή μια ψευδαίσθηση λύσης, όπου θα κοροϊδευόμαστε. Άρα για μας ως εγγυήτρια δύναμη, η συμβολή μας είναι πως επιθυμούμε να σταματήσουν και τα δικά μας δικαιώματα και των άλλων, που απορρέουν από παλαιότερες συνθήκες».
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας σκέφτηκε καλά τα όσα του είπε και τα κατέγραψε.
«Το μήνυμα είναι πια σε όλους γνωστό, μέχρι και το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ».
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου ομολόγου του κ. Τσαβούσογλου, πριν τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, ότι θέλει λύση εντός του 2015 και του Αχμέτ Νταβούτογλου που πρότεινε στον ΓΓ να ετοιμάσει σχέδιο Μπαν Κι-μουν κατά πρότυπο του σχεδίου Ανάν, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ως εξής:
«Στις 11 του Μάη θα πάω Κωνσταντινούπολη να δω τον Πατριάρχη και στις 12 του Μάη έχω διμερείς συζητήσεις με την Τουρκία, γιατί στις 13 και 14 Μαΐου γίνεται στην Αττάλεια η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό νομίζω ότι οι Τούρκοι, αν θέλουν λύση πολύ γρήγορα, δεν έχουν παρά να φύγουν πολύ γρήγορα από το νησί».
Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των επαφών του με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου, δεξαμενές σκέψης και ΜΜΕ, καθώς και ηγετικούς παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας και των Αμερικανο-Εβραϊκών οργανώσεων.
«Η επίσκεψη ήταν πιο δημιουργική και παραγωγική με βάση τις παλαιότερες εμπειρίες μας και νομίζω ότι έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα εμπιστοσύνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουμε από πάρα πολλές πλευρές προτάσεις να μας βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και στο πέρασμα των απόψεών μας στους διεθνείς οργανισμούς που υπάρχουν εδώ στις ΗΠΑ, όπως είναι το ΔΝΤ και ο ΟΗΕ», σημείωσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις