ΔΙΕΘΝΗ

Και το Κυπριακό στην ατζέντα της συνάντησης Γκουτέρες - Δένδια

Και το Κυπριακό στην ατζέντα της συνάντησης Γκουτέρες - Δένδια

Με τη λακωνική δήλωση ότι «ο ΓΓ του ΟΗΕ και ο Έλληνας Yπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή», ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα σχολίασε τη συνάντηση Γκουτέρες – Δένδια. 

Σε δηλώσεις του προς τους Ελληνες ανταποκριτές, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι από μόνο του, η συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ είναι πάντοτε ένα ευχάριστο γεγονός, καθώς είναι ένας παλιός φίλος της Ελλάδας και εξαιρετικά έμπειρο άτομο στα τεκταινόμενα στην περιοχή.

«Μου έδωσε την ευκαιρία να του εξηγήσω τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο και πως η τουρκική παραβατικότητα δημιουργεί προβλήματα στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή. Επίσης συζητήσαμε για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, αντίγραφο της οποίας του έδωσα εθιμοτυπικά. Του παρέδωσα επιστολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με την παράκληση του πρωθυπουργού να τη διαβιβάσει προς τα μέλη του Σ.Α.».

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι αντάλλαξαν απόψεις για το μέλλον του κυπριακού προβλήματος.

«Το πως θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα μετά τις ούτω καλούμενες τουρκικές ‘εκλογές’», είπε ο κ. Δένδιας.

Απαντώντας σε ερώτημα αν η ελληνική κυβέρνηση είναι δυσαρεστημένη από τον κ. Στόλτενμπερκ, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι το έγγραφο δεν έχει ακόμη μελετηθεί και κατά συνέπεια δεν μπορεί να μιλήσει για δυσαρέσκεια ή ευαρέσκεια.

«Εκείνο όμως που θέλω να επαναλάβω είναι αυτό που περιέχεται στις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών. Ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει πει ξεκάθαρα ότι διαπραγμάτευση με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει μόλις τα τουρκικά πλοία αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όχι όμως όσο τα τουρκικά πλοία παραμένουν εκεί».

Στο ερώτημα αν η Ελλάδα σκέφτεται την προσφυγή στο Σ.Α. του ΟΗΕ, καθώς οι τουρκικές παραβιάσεις αποτελούν απειλή για τη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι η προσφυγή είναι δικαίωμα κάθε μέλους των Ηνωμένων Εθνών, κατά συνέπεια και της Ελλάδας.

«Πότε και υπό ποιες συνθήκες θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτή η δυνατότητα είναι πάντα θέμα το οποίο αποφασίζεται υπό τις συνθήκες της συγκεκριμένης στιγμής», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Οδηγοί προσοχή: Κατολισθήσεις βράχων και συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία του δρόμου - Οι περιοχές που επηρεάζονται

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top