ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε οριακά την 28η τροποποίηση του Συντάγματος

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε οριακά την 28η τροποποίηση του Συντάγματος

Η Ολομέλεια της Βουλής οριακά και με τις 38 απαιτούμενες ψήφους τροποποίησε το Σύνταγμα, ώστε η προθεσμία  άσκησης  προσφυγής ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας να ορίζεται δια νόμου. Εναντίον της τροποποίησης ψήφισαν 14 Βουλευτές. Το ΑΚΕΛ δήλωσε ενώπιον της Ολομέλειας ότι καταψηφίζει την τροποποίηση του Συντάγματος. 

Η τροποποίηση του Συντάγματος αποσκοπεί σε μείωση των ημερών που έχει στη διάθεση του για προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας αιτητής ασύλου, από τις 75 ημέρες που ισχύει σήμερα στις 30 ημέρες και θα επέλθει με βάση έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών με τροποποίηση του νόμου για την  Ίδρυση και Λειτουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας.
 
Η ψηφοφορία για τα τρία υπόλοιπα νομοσχέδια αναβλήθηκε, μετά από παρατήρηση του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού ότι εγείρεται  διαδικαστικό και θέμα τάξης και νομιμότητας αν ψηφιστούν αυθημερόν η τροποποίηση του Συντάγματος και τα νομοσχέδια.
 
Η τροποποίηση του νόμου για την  Ίδρυση και Λειτουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, είναι μεταξύ των νομοσχεδίων που βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη και η τοποθέτηση επί αυτών της Ολομέλειας αναβλήθηκε για τους λόγους που επικαλέστηκε ο κ. Δαμιανού.
 
Σε έκθεση της Επιτροπής Νομικών προς την Ολομέλεια αναφέρεται ότι κατά τη συζήτηση της δέσμης των νομοθετημάτων στην Επιτροπή ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής ενημέρωσε το σώμα ότι αυτά αποτελούν μέρος της ευρύτερης πολιτικής της Κυβέρνησης για την ολιστική αντιμετώπιση των θεμάτων ασύλου.
 
Περαιτέρω, αναφέρθηκε στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τη Δημοκρατία και ειδικότερα στην αύξηση του αριθμού των αιτητών ασύλου, επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι η Κύπρος έχει γίνει συστηματικός μεταναστευτικός προορισμός για αιτούντες άσυλο οι οποίοι διώκονται ή ξεφεύγουν από εμπόλεμες ζώνες ή για οικονομικούς μετανάστες που ψάχνουν ένα καλύτερο μέλλον.
 
Ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε την άποψη ότι η αύξηση των μεταναστευτικών ροών στη Δημοκρατία σε συνδυασμό με κατάχρηση διαδικασιών που αφορούν την αίτηση ασύλου δημιούργησαν δυσμενείς συνθήκες για τη Δημοκρατία και ότι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αναφύονται λόγω των συνθηκών αυτών επιβάλλεται να καταστούν πολύ πιο αποτελεσματικοί οι μηχανισμοί διαχείρισης αιτήσεων ασύλου.
 
Κατά τη μακρά συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου είπε ότι οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές επιβάλλουν να λαμβάνεται απόφαση το συντομότερο δυνατό και ειδικά όταν η αίτηση για άσυλο είναι εμφανώς αβάσιμη.
 
Ο κ. Γεωργίου είπε ακόμα ότι οι ευρωπαϊκές αρχές σφυρηλατήθηκαν στα νομοσχέδια, παρατηρώντας ότι ως λαός που ζήσαμε την προσφυγιά και γνωρίζουμε να απλώσουμε τα χέρια σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη προστασίας.
 
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι μεγάλος αριθμός παράτυπων μεταναστών προέρχονται από την Τουρκία. Πρόσθεσε ότι ο αριθμός τους είναι πέραν των 32.000 και έφτασε 3,8% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, ενώ σε άλλες χώρες που δέχονται ισχυρές μεταναστευτικές ροές το ποσοστό ποτέ δεν ξεπέρασε το 1%.
 
Ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε σε εγχώριες και εκτός Κύπρου ΜΚΟ που εκμεταλλεύονται τα κενά του συστήματος για να προωθούν παράτυπους μετανάστες ως δικαιούχους ασύλου. Πρόσθεσε ότι  χθες άλλοι 56 παράτυποι μετανάστες έφθασαν στο Κάβο Γκρέκο. Αναφέρθηκε επίσης στη βάρκα με τους 10 παράτυπους μετανάστες που εντοπίστηκαν και πάλι στο Κάβο Γκρέκο σε βάρκα, τέλη Ιουλίου, που ζήτησαν νερό και ξηρή τροφή και τους δόθηκε και πήγαν στα κατεχόμενα. Πρόσθεσε ότι οι 9 από τους 10 με βοήθεια από τα κατεχόμενα πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές και στα κατεχόμενα έμεινε ο ένας που ήταν ο διακινητής. Σε άλλες περιπτώσεις ο διακινητής είναι Ε/κ, συνέχισε προσθέτοντας ότι εξετάζονται σχετικές υποθέσεις στα Δικαστήρια.
 
Ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε ακόμα στην προώθηση από την Τουρκία οικονομικών μεταναστευτικών ροών και πρόσθεσε ότι η Κύπρος ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή σε υποδοχή τους.
 
Ο κ. Δαμιανού που πήρε το λόγο στη συνέχεια είπε ότι τα μέλη της Επιτροπής Νομικών εντόπισαν στα νομοσχέδια σημαντικό αριθμό προνοιών που τροποποιήθηκαν όπως η πρόνοια με την οποία η απέλαση μπορούσε να κοινοποιηθεί με sms και που συνιστούσε απάνθρωπη μεταχείριση.
 
Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματική πρόσβαση στη δικαιοσύνη είπε ότι οι 75 μέρες για προσφυγή που προνοούνται από το Σύνταγμα, για ένα μετανάστη που παίρνει 75 ευρώ δεν είναι πολλές. Πρόσθεσε πως αν δεν περάσει σε άλλη Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του ΑΚΕΛ ενδεχομένως η Κυπριακή Δημοκρατία να βρεθεί εκτεθειμένη.

Περαιτέρω ανέφερε πως το όνειρο όσων η ζωή κινδυνεύει δεν είναι να έρθουν στην Κύπρο για να μπουν πίσω από τα «τέλια» (συρματομπλέγματα) στην Πουρνάρα.
 
Είπε ακόμα ότι υπήρξαν κρούσματα απέλασης ανθρώπων που προέρχονταν από ασφαλή χώρα, με αναφορά σε περίπτωση ομοφυλόφιλου ατόμου και κάλεσε τα μέλη της Βουλής να αναρωτηθούν ποια ήταν η τύχη του.

Ανέφερε επίσης ότι ψηφίστηκε ο νόμος για τους εικονικούς γάμους και διερωτήθηκε γιατί όχι για τους εικονικούς φοιτητές που γίνονται δούλοι, καθώς δεν γίνονται έλεγχοι κάποιων κολλεγίων.
 
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ καταψηφίζει την τροποποίηση του Συντάγματος, εξέφρασε την άποψη ότι συζητώντας το μεταναστευτικό σε όλες του τις πτυχές, πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες που δημιουργούν τη μετανάστευση, που είναι οι άδικοι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που εξελίχθηκαν στην περιοχή.
 
Αναφέρθηκε ακολούθως στη μαζική μετανάστευση Κυπρίων, που δεν αντιμετωπίστηκαν ως εχθροί της χώρας στην οποία πήγαν και δεν κατηγορήθηκαν ότι ευθύνονται για την εγκληματικότητα, όπως είπε και διατύπωσε τη θέση ότι γίνεται ετεροχρονισμένα προσπάθεια αντιμετώπισης των καταχρήσεων.
 
Η Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα  Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί ένα θέμα το οποίο έχει αφήσει να διογκωθεί. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση ελέγχεται επειδή από το 2013 που υπάρχει η κοινοτική οδηγία  κάναμε μηδέν.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι δεν περιποιεί τιμή για την Κυβέρνηση η παραδοχή ότι η πράσινη γραμμή είναι ξέφραγο αμπέλι και ανέφερε ότι θα πρέπει η Κυβέρνηση εκτός από τις νομοθεσίες να αποφασίσει να εφαρμόσει αποτελεσματικότερο έλεγχο.
Παρατήρησε περαιτέρω ότι με χώρα από την οποία υπάρχει η μεγαλύτερη ροή παράτυπων μεταναστών δεν έχει διακρατική συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία για επαναπροώθηση γεγονός που καθιστά την εφαρμογή της νομοθεσίας αδύνατη.

Πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ υπερψηφίζει την τροποποίηση του Συντάγματος,  διατυπώνοντας τη θέση ότι θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να συνομολογήσει διακρατικές συμφωνίες επαναπροωθήσεις. Τέλος ανέφερε ότι ο τόπος δεν μπορεί να αντέξει τη κακοδιαχείριση και εμπόριο ανθρώπων για να βγάζουν  κάποιοι εκατομμύρια στις πλάτες αθώων ανθρώπων.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι δεν λύνεται το πρόβλημα αν γίνουν 30 οι 75 ημέρες για την προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο. Καθώς στην πλειοψηφία τους οι παράνομοι μετανάστες είναι ηλικίας 25 με 35 ετών και έρχονται οργανωμένα και ραφιναρισμένα από την Άγκυρα
 
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι πληρώνουμε την απραξία και το αποτέλεσμα της πρακτικής η Κυβέρνηση να στήνει σκιάχτρα αντί φυλακίων. Ο κ. Ευσταθίου είπε επίσης ότι οι πρόσφυγες είναι και καλοδεχούμενοι και τιμούν τη χώρα στην οποία καταφεύγουν.
 
Συνεχίζοντας επικαλέστηκε δήλωση της Γαλλίας για τις μεταναστευτικές πιέσεις που δεχόταν, ότι «είμαστε χώρα ελευθερίας και δημοκρατίας αλλά αδυνατούμε να απορροφήσουμε όλη τη μιζέρια του κόσμου». Πρόσθεσε πως ο κ.  Νουρής είχε πει στη Βουλή ότι για να βοηθηθούν οι κατατρεγμένοι θα παραχωρείται νομική αρωγή προς όσους θα καταθέσουν προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να σταματήσουμε να αδικούμε τους πρόσφυγες, όταν δουλέμποροι με διαφημίσεις στις χώρες προέλευσης προωθούν παράνομους μετανάστες στην Κύπρο. Δεν είναι όλοι το ίδιο, συμπλήρωσε.
 
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι πρόκειται για πολύ σύνθετο πρόβλημα. Πρόσθεσε ότι οφείλουμε να προστατεύσουμε αυτούς που καταφεύγουν στην Κύπρο για την ασφάλεια της ζωής και της οικογένειας τους. Είπε επίσης ότι μπαλωματικές λύσεις και διαδικασίες που εφαρμόστηκαν διόγκωσαν το πρόβλημα και ανέφερε πως δεν πρέπει να διαφεύγει η πολιτική της Άγκυρας που χρησιμοποιεί τις μεταναστευτικές ροές ως πολιτικό εργαλείο.  Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι χρειάζονται πολιτικές για έλεγχο της πράσινης γραμμής και πολιτικές ενσωμάτωσης καθώς τα μεγάλα προβλήματα προκύπτουν από τη γκετοποίηση. 
 
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας σχολιάζοντας τα επιχειρήματα του ΑΚΕΛ, είπε ότι οι Κύπριοι όταν αναγκάστηκαν να μεταβούν στο εξωτερικών ήταν οικονομικοί επισκέπτες, δεν ήταν πάντα καλοδεχούμενοι και μόνο αυτοί που ξενιτεύτηκαν ξέρουν τι βίωσαν. Πρόσθεσε πως είναι άστοχος ο παραλληλισμός επειδή δεν ήταν και κρίσιμη μάζα στις χώρες στις οποίες κατέληξαν. Ανέφερε ότι ο Λευκωσιάτης δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στο κέντρο της Λευκωσίας.

Έκανε επίσης λόγο για παραμάγαζα που έστησαν ΜΚΟ και πωλούν υπηρεσίες σε ανεπιθύμητους και εντεταλμένους που διέρχονται τη γραμμή αντιπαράταξης και αφού εξέφρασε την εκτίμηση ότι η τροποποίηση του Συντάγματος και οι νόμοι δεν είναι από μόνοι τους αρκετοί, είπε ότι επιβάλλονται σχεδιασμοί που θα βοηθήσουν τους νομότυπους μετανάστες και τους Κύπριους πολίτες να μην νιώθουν αδικημένοι σε συνάρτηση με αυτούς που εκμεταλλεύονται το σύστημα.
 
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι έστω και μετά από 7 χρόνια η Κυβέρνηση θα θα αποτρέψει την περαιτέρω διόγκωση του προβλήματος. Αναφέρθηκε σε  υποκρισία του νομοθετικού σώματος ενώπιον του οποίου το ΕΛΑΜ  καταγγέλλει ξεκάθαρα τα τελευταία 4 χρόνια, εγκληματικότητα σε  συγκεκριμένες περιοχές με λαθρομετανάστες. Ανέφερε επίσης ότι ΜΚΟ όπως η ΚΙΣΑ που τάσσονται προκλητικά υπέρ αυτών των ανθρώπων διαθέτουν, κατά τον ίδιο, πολιτικές πλάτες. Είπε τέλος ότι το ΕΛΑΜ ζητά άμεση απέλαση όλων των λαθραίων μεταναστών από τη χώρα.
 
Ο Άγγελος Βότσης μιλώντας και εκ μέρους των ανεξάρτητων Βουλευτών Μαρίνου Μουσιούττα και Γιώργου Προκοπίου είπε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει ούτε καν να περιορίσει το πρόβλημα, Πρόσθεσε ότι η νομοθετική πρόταση παρέχει ελπίδα ότι μπορεί να το περιορίσει και ανέφερε πως θέση του και των άλλων ανεξαρτήτων συναδέλφων του είναι πως είναι έτοιμοι να υπερψηφίσουν και άλλες νομοθετικές προτάσεις.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή

• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών

• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη

• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»



ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

Η διοργάνωση του Eurobasket που θα γίνει στην Κύπρο το 2025 θα είναι εξαιρετική δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top