BUSINESS NEWS

Κυβέρνηση και υπ. Εσωτερικών βάζουν ‘λουκέτο’ στις σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης -Σοβαρά τα όσα προσάπτουν οι επηρεαζόμενοι -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ&VIDEO

Κυβέρνηση και υπ. Εσωτερικών βάζουν ‘λουκέτο’ στις σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης -Σοβαρά τα όσα προσάπτουν οι επηρεαζόμενοι -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ&VIDEO

Του Κωνσταντίνου Νεοφύτου

Σε συνέντευξη Τύπου στο κέντρο της Λευκωσίας το πρωί της Πέμπτης (03/09) οι επηρεαζόμενοι από τις τελευταίες κυβερνητικές αποφάσεις, ανέλυσαν τις επιπτώσεις που έχουν για τον κλάδο.

 ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Στην δικαιοσύνη τα ιδιωτικά κολλέγια – Δεν αποδέχονται τις αποφάσεις του ΥΠΕΣ για φοιτητές τρίτων χωρών

Εμπάθεια από Νουρή
Ο δε Μάριος Αμερικάνος στην μακροσκελή ομιλία του, κι αφού πρώτα αναφέρθηκε λεπτομερώς στις αποφάσεις και τις αρνητικές συνέπειες που αυτές έχουν, εστίασε στον Νίκο Νουρή, στον οποίο καταλόγισε εμπάθεια: "Ο Υπουργός Εσωτερικών αποφάσισε να πλήξει τα κολέγια, με την πρόφαση του μεταναστευτικού, και να αφήσει χωρίς δουλειά τους εκατοντάδες καθηγητές, διοικητικό και άλλο προσωπικό που εργάζονται στα κολέγια γιατί το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει εδώ και αρκετά χρόνια. Στο χρονικό σημείο όπου με την πανδημία είναι αισθητή η οικονομική κρίση ο Υπουργός Εσωτερικών επέλεξε να στείλει τον κόσμο που εργάζεται στα κολέγια στο ανεργιακό επίδομα, να σταματήσει την εισροή συναλλάγματος στην Κύπρο και να μεγαλώσει το πρόβλημα της επερχόμενης οικονομικής κρίσης. Το ότι ο Υπουργός Εσωτερικών έχει στόχο να πλήξει τα κολέγια φαίνεται από την αδιαλλαξία και εμπάθεια που χειρίστηκε το όλο θέμα. Ενώ με την πρώτη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά από πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών, το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθέτησε αυστηρά κριτήρια για τους φοιτητές των κολεγίων ακολούθως, με δική του πρωτοβουλία πήρε πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο ώστε τα κολέγια να μη μπορούν να εγγράψουν ούτε ένα φοιτητή από τρίτες χώρες".

«Με τον συνήθη ερασιτεχνισμό»
Έντονος ήταν και ο δικηγόρος Αντώνης Δημητρίου (Δημητρίου&Δημητρίου ΔΕΠΕ), ο οποίος έκανε λόγο για αποφάσεις που λήφθηκαν χωρίς τον απαραίτητο προβληματισμό, χρησιμοποιώντας δυνατές εκφράσεις. «Σ΄ αυτό τον τόπο δεν έχουμε μέτρο γι΄ αυτό και καταστραφήκαμε πάμπολλες φορές. Είμαστε του ύψους και του βάθους» είπε σε κάποια στιγμή της ομιλίας του.

Σε μεταγενέστερο στάδιο, ανέφερε πώς η Πολιτεία θα μπορούσε να επιλύσει το πρόβλημα, κι έκανε λόγο για ερασιτεχνισμό. Είπε συγκεκριμένα: «Κατά τη δική μου γνώμη, είναι ένα πολύ μικρό πρόβλημα το οποίο θα μπορούσε να λυθεί πανεύκολα με την κατάρτιση μίας μικρής ομάδας, τεσσάρων – πέντε ατόμων, που θα έλεγχε εξονυχιστικά την κάθε περίπτωση φοιτητή. Η πολιτεία εντούτοις παρά να το πράξει αυτό, αποφάσισε να κλείσει τα Ιδιωτικά Κολλέγια.

Εάν επιλυόταν το πρόβλημα του 4% των λαθρομεταναστών με το να κλείσουν τα Ιδιωτικά Κολλέγια και να καταστρέψουν ένα ολόκληρο βιομηχανικό κλάδο, το οποίο βέβαια είναι ακραίο και απαράδεκτο, θα μπορούσε η πολιτεία να παρέχει έστω ένα ίχνος δικαιολογίας. Αντ’ αυτού, η πολιτεία, με το συνήθη ερασιτεχνισμό που έχουμε συνηθίσει διαχρονικά, μετακύλησε το πρόβλημα στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, διότι απλούστατα, όσοι εμποδίζονται να υποβάλουν αίτηση στα Ιδιωτικά Κολλέγια, αφού πλέον με χαμηλότερα κριτήρια θα μπορούν να γίνονται αποδεκτοί στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, υποβάλλουν αιτήσεις σε αυτά. Και δεν αρκούσε αυτό, στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια δόθηκαν επιπλέον κίνητρα, όπως Πολεοδομικές χαλαρώσεις και υποτροφίες τις οποίες θα πληρώνει η Κυβέρνηση. Δηλαδή δίνουν υποτροφία σε αλλοδαπούς φοιτητές, οι οποίοι θα φοιτούν σε Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και οι οποίοι θα μπορούν και να εργάζονται παράλληλα ή οι οποίοι εν τέλει μπορεί να αποδειχτούν ότι είναι παράνομοι. Δεν αρκούσαν τα πιο πάνω, η πολιτεία έδωσε το τελειωτικό κτύπημα περιορίζοντας τον αριθμό εγγραφών αλλοδαπών φοιτητών των Ιδιωτικών Κολλεγίων στο 20%».

Προηγουμένως είχε αναφερθεί στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου:
(α) απαγόρευσαν στα Ιδιωτικά Κολλέγια να εγγράφουν αλλοδαπούς φοιτητές πέραν του 20% της χωρητικότητας τους,
(β) τέθηκε ως απαραίτητη προϋπόθεση η κατοχή πιστοποιητικού επιτυχίας σε εξετάσεις IGCSE, IELTS ή TOEFL και
(γ) απαγόρευσαν την εργασία των αλλοδαπών φοιτητών των Ιδιωτικών Κολλεγίων πέραν της πρακτικής τους άσκησης στον κλάδο σπουδών τους.

Νομική πτυχή και σαφές μήνυμα

Ο κ. Δημητρίου, ο οποίος -ασφαλώς- ανέλυσε την νομική πτυχή του προβλήματος, αναφερόμενος σε παραβιάσεις βασικών δικαιωμάτων, κάλεσε την Πολιτεία σε άμεσο διάλογο για επανεξέταση των πρόσφατων αποφάσεων. «Σε αντίθετη περίπτωση» πρόσθεσε «έχουμε σαφείς οδηγίες να αποταθούμε στη δικαιοσύνη».

Ο γνωστός νομικός, στο κλείσιμο της ομιλίας του, αναφέρθηκε σε δυο γνωμικά: (1) Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο» - Αδαμάντιος Κοραής, (2) «Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή» - Βίκτωρ Ουγκώ.

Νεοφύτου και Χριστοφίδης
Στα ίδια επίπεδα κυμάνθηκαν και τα όσα ανέφεραν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αναγνωρισμένων Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κύπρου (ΣΑΙΣΤΕΚ), Πάμπος Νεοφύτου και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Κώστας Χριστοφίδης.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου, πριν διαβάσετε τις ομιλίες:

 

Αυτούσια η ομιλία του κ. Αντώνη Δημητρίου: 'Κυρίες και κύριοι να σας καλωσορίσω και εγώ με τη σειρά μου στη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη.
Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τις Ιδιωτικές Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης («ΙΣΤΕ») για την ιδιαίτερη τιμή που μας έκαναν να διορίσουν τη δικηγορική μας εταιρεία Δημητρίου & Δημητρίου Δ.Ε.Π.Ε. ως δικηγόρους και νομικούς τους συμβούλους για να τους εκπροσωπήσουμε τόσο σήμερα όσο και στη συνέχεια ενώπιον της δικαιοσύνης (Διοικητικό Δικαστήριο), αν χρειαστεί. Μας δίδεται σήμερα η ευκαιρία να εκφράσουμε τις ανησυχίες και τους εύλογους προβληματισμούς μας σε σχέση με τις πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου με τίτλο «Αναθεώρηση της διαδικασίας παραχώρησης άδειας εισόδου/θεώρησης σε υποψήφιους φοιτητές από τρίτες χώρες οι οποίοι πρόκειται να φοιτήσουν σε Ιδιωτικές Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΙΣΤΕ).»

Ξεκινώντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι σήμερα βρίσκομαι εδώ ως διευθυντής της δικηγορικής εταιρείας Δημητρίου & Δημητρίου Δ.Ε.Π.Ε. η οποία εκπροσωπεί τα Ιδιωτικά Κολλέγια («ΙΣΤΕ») σε αυτή την άδικη μάχη με την πολιτεία που καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν, καθότι αντί η πολιτεία να συνδράμει και να υποβοηθήσει ένα κλάδο, ο οποίος προσφέρει έσοδα στην Κυπριακή Δημοκρατία και εισροή ξένου συναλλάγματος, τερματίζοντας τη λειτουργία του.
Η σημερινή μου ομιλία δεν θα περιοριστεί αποκλειστικά και μόνο σε μια στυγνή νομική ανάλυση των πρόσφατων αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά κυρίως θα θέσει καίριους προβληματισμούς οι οποίοι αγγίζουν στα θεμέλιά του τον τρίτο πυλώνα της οικονομίας, δηλαδή την εκπαίδευση και ειδικότερα τα Ιδιωτικά Κολλέγια.
Οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, συνοπτικά να αναφέρω ότι:
(α) απαγόρευσαν στα Ιδιωτικά Κολλέγια να εγγράφουν αλλοδαπούς φοιτητές πέραν του 20% της χωρητικότητας τους,
(β) τέθηκε ως απαραίτητη προϋπόθεση η κατοχή πιστοποιητικού επιτυχίας σε εξετάσεις IGCSE, IELTS ή TOEFL και
(γ) απαγόρευσαν την εργασία των αλλοδαπών φοιτητών των Ιδιωτικών Κολλεγίων πέραν της πρακτικής τους άσκησης στον κλάδο σπουδών τους.
Σε αυτό το σημείο, να τονίσω ότι αυτοί οι περιορισμοί δεν τέθηκαν για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Σε κάθε περίπτωση, θα προβώ σε εκτενή και λεπτομερή ανάλυση τόσο των αποφάσεων όσο και των συνεπειών αυτών στη συνέχεια.
Αρχικά, θα ήθελα να αναφέρω ότι όλες αυτές οι αποφάσεις πάρθηκαν για τον απλούστατο λόγο ότι σε αυτό τον τόπο δεν έχουμε μέτρο γι’ αυτό και καταστραφήκαμε πάμπολλες φορές. Είμαστε του ύψους ή του βάθους.
Παρασυρόμενη η πολιτεία, ενδεχομένως είτε από τον πανικό που προκλήθηκε από την πανδημία του ιού Covid-19 είτε από την εισροή παράνομων μεταναστών, αγνοώντας ή μη λαμβάνοντας όμως υπόψην το γεγονός ότι οι παράνομοι μετανάστες των Ιδιωτικών Κολλεγίων αναλογούν μόνο στο 4% του συνόλου, αποφάσισε ουσιαστικά το κλείσιμο των Ιδιωτικών Κολλεγίων, τα οποία απασχολούν εκατοντάδες καθηγητές και έχουν προβεί σε επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Κατά τη δική μου γνώμη, είναι ένα πολύ μικρό πρόβλημα το οποίο θα μπορούσε να λυθεί πανεύκολα με την κατάρτιση μίας μικρής ομάδας, τεσσάρων – πέντε ατόμων, που θα έλεγχε εξονυχιστικά την κάθε περίπτωση φοιτητή. Η πολιτεία εντούτοις παρά να το πράξει αυτό, αποφάσισε να κλείσει τα Ιδιωτικά Κολλέγια.
Εάν επιλυόταν το πρόβλημα του 4% των λαθρομεταναστών με το να κλείσουν τα Ιδιωτικά Κολλέγια και να καταστρέψουν ένα ολόκληρο βιομηχανικό κλάδο, το οποίο βέβαια είναι ακραίο και απαράδεκτο, θα μπορούσε η πολιτεία να παρέχει έστω ένα ίχνος δικαιολογίας. Αντ’ αυτού, η πολιτεία, με το συνήθη ερασιτεχνισμό που έχουμε συνηθίσει διαχρονικά, μετακύλησε το πρόβλημα στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, διότι απλούστατα, όσοι εμποδίζονται να υποβάλουν αίτηση στα Ιδιωτικά Κολλέγια, αφού πλέον με χαμηλότερα κριτήρια θα μπορούν να γίνονται αποδεκτοί στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, υποβάλλουν αιτήσεις σε αυτά. Και δεν αρκούσε αυτό, στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια δόθηκαν επιπλέον κίνητρα, όπως Πολεοδομικές χαλαρώσεις και υποτροφίες τις οποίες θα πληρώνει η Κυβέρνηση. Δηλαδή δίνουν υποτροφία σε αλλοδαπούς φοιτητές, οι οποίοι θα φοιτούν σε Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και οι οποίοι θα μπορούν και να εργάζονται παράλληλα ή οι οποίοι εν τέλει μπορεί να αποδειχτούν ότι είναι παράνομοι. Δεν αρκούσαν τα πιο πάνω, η πολιτεία έδωσε το τελειωτικό κτύπημα περιορίζοντας τον αριθμό εγγραφών αλλοδαπών φοιτητών των Ιδιωτικών Κολλεγίων στο 20%.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
Είναι ακριβώς το ίδιο με το να αποφασίσει το κράτος ότι τα δικηγορικά γραφεία μπορούν να κρατήσουν μόνο το 20% των πελατών τους και το υπόλοιπο 80% πρέπει να το διώξει ή ακόμα το κράτος να επιβάλει σε ένα καταστηματάρχη ότι καθημερινά δικαιούται να πωλεί μόνο 4 jeans και όχι 20. Ποια η λογικά πίσω από αυτό; ΔΕΝ υπάρχει λογική. Και ποιος ο λόγος της σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης; Έχουν σταλεί πάμπολλες επιστολές στις αρμόδιες αρχές (Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και Υπουργικό Συμβούλιο) θέτοντας τους πιο πάνω εύλογους προβληματισμούς αυτών των ανθρώπων. Αλλά, ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΕΡΗΜΩ. Το ελάχιστο καθήκον μίας πολιτείας είναι να αντιμετωπίζει τους πολίτες της ίσα και χωρίς διακρίσεις. Όταν χάνεται και αυτό, δεν μπορούμε πλέον να θεωρούμαστε Δημοκρατία.
Κατά τη διάρκεια των προσπαθειών μας σε αυτή την άδικη μάχη με την πολιτεία, μεταξύ άλλων, έλαβε χώρα μια ιδιωτική στιχομυθία. Επειδή σέβομαι τις ιδιωτικές στιχομυθίες, δεν θα πω με ποιον, προτάθηκε όπως σταλούν οι εν λόγω αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου στον Γενικό Εισαγγελέα για γνωμάτευση, ουσιαστικά για να υπάρχει νομική άποψη και γνώμη της πολιτείας (Αφού ο Γενικός Εισαγγελέας είναι ο νομικός της σύμβουλος). Και ο λόγος επειδή θα πρόκειται τότε πλέον για διαφωνία μεταξύ δικηγόρων η οποία θα επιλυθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.
Πραγματικά, στο δικό μου μυαλό ούτε νομικά αλλά ούτε και λογικά δεν βρίσκουν χώρο αυτές οι αποφάσεις που λήφθηκαν. Εξάλλου πίσω από κάθε εμπειρογνωμοσύνη κρύβεται η λογική. Είναι μία ύστατη έκκληση να έρθει η πολιτεία σε ένα λογικό διάλογο άμεσα, εντός των προσεχών ημερών, γιατί η βιομηχανία κλείνει. Σε αντίθετη περίπτωση, έχουμε σαφείς οδηγίες να αποταθούμε στη δικαιοσύνη.
Εάν ο σκοπός της πολιτείας είναι το κλείσιμο των Ιδιωτικών Κολλεγίων, για το οποίο μπορούμε να αναφερόμαστε ως πολιτική πλέον απόφαση, οφείλουν είτε να το πουν δημόσια και να δώσουν κίνητρα στα Ιδιωτικά Κολλέγια να μετατραπούν σε πανεπιστήμια είτε να τους αποζημιώσουν για τις τεράστιες ζημιές που θα έχουν με το κλείσιμο τους ως επίσης να βρουν εναλλακτικές λύσεις για τους εκατοντάδες άνεργους, πλέον, καθηγητές.

2. Αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 07/05/2020 και 01/07/2020:
Να προχωρήσω σχολιάζοντας τις πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 07/05/2020 και 01/07/2020 με τις οποίες αποφασίστηκε η αναθεώρηση της διαδικασίας παραχώρησης άδειας εισόδου/θεώρησης σε υποψήφιους φοιτητές από τρίτες χώρες αποκλειστικά και μόνον για τα Ιδιωτικά Κολλέγια.

2.1. Επιπρόσθετα ακαδημαϊκά κριτήρια:
Μεταξύ άλλων, με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 07/05/2020 και 01/07/2020 τέθηκαν επιπρόσθετα ακαδημαϊκά κριτήρια για την εισδοχή των υποψηφίων αλλοδαπών φοιτητών στα Ιδιωτικά Κολλέγια.
Πιο συγκεκριμένα, ορίστηκε σαν πρόσθετο απαιτούμενο έγγραφο ή κριτήριο πιστοποιητικό επιτυχίας σε εξετάσεις IGCSE, IELTS ή TOEFL, ώστε να πιστοποιείται η ικανότητα των υποψηφίων φοιτητών να παρακολουθήσουν μαθήματα επιπέδου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην αγγλική γλώσσα.

• Σχολιασμός:
Είναι άξιον απορίας το γεγονός ότι τέθηκαν τόσο αυστηρά κριτήρια για την υποβολή αίτησης μόνο από τους υποψήφιους αλλοδαπούς φοιτητές των Ιδιωτικών Κολλεγίων. Θα ήταν θεμιτό και λογικό, εάν κάτι τέτοιο ζητείτο και από τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια αφού θεωρητικά τουλάχιστον αντιμετωπίζονται ως να είναι ένα σκαλί πιο πάνω από τα Κολλέγια.
Πως πιστοποιείται η ικανότητα των υποψηφίων φοιτητών των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, οι οποίοι παρακολουθούν επίσης μαθήματα επιπέδου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην αγγλική γλώσσα; Τέτοια υποχρέωση δεν δημιουργείται ούτε απαιτείται από τους υποψήφιους αλλοδαπούς φοιτητές των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, με αποτέλεσμα εμμέσως να προωθούνται τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια έναντι των Ιδιωτικών Κολλεγίων.

Η βιωσιμότητα των Ιδιωτικών Κολλεγίων επηρεάζεται δυσμενώς από αυτή την διάκριση, καθότι τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια είναι δέκτες άνισου πλεονεκτήματος στην προσέλκυση μεγάλου αριθμού φοιτητών, οι οποίοι δεν υποχρεούνται να κατέχουν πιστοποιητικό επιτυχίας στις εν λόγω εξετάσεις αγγλικής γλώσσας.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
Επιτρέψτε μου να παρομοιάσω αυτό το γεγονός με την περίπτωση που η πολιτεία αποφασίσει αυθαίρετα ότι για να γίνει αποδεκτός ένας φοιτητής σε Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο πρέπει να εξασφαλίσει 10 A Levels με βαθμό Α, ενώ παράλληλα η πολιτεία έχει συμφωνήσει με την Αγγλική Κυβέρνηση ότι μπορεί να γίνει αποδεκτός ένας φοιτητής στην ελίτ των αγγλικών Πανεπιστημίων, όπως της Οξφόρδης ή του Cambridge, χωρίς να απαιτείται η επιτυχία στις εξετάσεις των A Levels. Τι θα σήμαινε αυτό και ποιο αντίκτυπο θα είχε αυτή η πολιτική; Θα οδηγούσε ξεκάθαρα στο κλείσιμο των Κυπριακών Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Αυτό ακριβώς έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση με τα Κολλέγια.

• Νομική Πτυχή:
Φτάνοντας στη νομική πτυχή του προβλήματος, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:
Παράβαση της Αρχής της Ισότητας:
Πρώτον, καταφανώς έχει παραβιαστεί η αρχή της ισότητας η οποία καθιερώνεται στο Άρθρο 28 του Συντάγματος καθώς και στα Άρθρα 20 και 21 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία προνοούν ρητά ότι πάντες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου, της διοικήσεως και της δικαιοσύνης και δικαιούνται να τύχωσι ίσης προστασίας και μεταχειρίσεως και τα οποία απαγορεύουν κάθε διάκριση μεταξύ των πολιτών.
Αυτή η αρχή έχει θεμελιωθεί και στο Άρθρο 38(1) του Περί των Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου Νόμου (Ν. 158(Ι)/1999) το οποίο αναφέρεται συγκεκριμένα στη δράση της διοίκησης.
Στην παρούσα περίπτωση, η πολιτεία αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο, άνισα τα Ιδιωτικά Κολλέγια σε σχέση με τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, επηρεάζοντας δυσμενώς τα Ιδιωτικά Κολλέγια.

2.2. Περιορισμός του αριθμού εγγραφής αλλοδαπών φοιτητών (20%):
Το πλέον σημαντικό ζήτημα το οποίο αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο με την απόφαση του ημερομηνίας 01/07/2020 είναι ο περιορισμός των υποψηφίων αλλοδαπών φοιτητών των Ιδιωτικών Κολλεγίων σε ποσοστό 20% του αριθμού των προβλεπόμενων φοιτητών για κάθε έτος. Είναι πλέον περιττό να αναφέρω ότι τέτοιος περιορισμός δεν τέθηκε για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, τα οποία επίσης δέχονται σωρεία αιτήσεων από αλλοδαπούς φοιτητές.
Αυτή η απόφαση, πέραν της άνισης μεταχείρισης, θέτει φραγμούς στο δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος των Ιδιωτικών Κολλεγίων λαμβάνοντας υπόψην ότι η πολιτεία, πέραν του ισοπεδωτικού ποσοστού του 20%, δεν επιτρέπει στους φοιτητές τρίτων χωρών των Ιδιωτικών Κολλεγίων, να εργάζονται εκτός του πλαισίου της πρακτικής τους εξάσκησης που θα αποτελεί μέρος του προγράμματος σπουδών τους και για εργασία συναφή με τον κλάδο σπουδών τους, ώστε αυτοί να απωθούνται από τα Ιδιωτικά Κολλέγια και να οδηγούνται στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια στα οποία δεν τίθονται τέτοιοι περιορισμοί.

• Σχολιασμός - Παράβαση του δικαιώματος άσκησης επαγγέλματος:
Δεν υπάρχει λογική πίσω από αυτούς τους περιορισμούς που θέτει η πολιτεία, καθότι με αυτό τον τρόπο παραβιάζεται επίσης και το θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος το οποίο θεμελιώνεται στο Άρθρο 25 του Συντάγματος και στο Άρθρο 15 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τα οποία κάθε πρόσωπο έχει το δικαίωμα να εργάζεται και να ασκεί το επάγγελμα, το οποίο επιλέγει ή αποδέχεται ελεύθερα.
Με αυτό τον περιορισμό, ένας υποψήφιος αλλοδαπός φοιτητής ο οποίος επιθυμεί να εργαστεί στην Κυπριακή Δημοκρατία παράλληλα με τη φοίτηση του σε Ιδιωτικό Κολλέγιο προς κάλυψη των διδάκτρων του και εξασφάλιση των προς των ζην, απαγορεύεται να εργαστεί εκτός του πλαισίου της πρακτικής του άσκησης και σε θέση εκτός του κλάδου σπουδών του την ίδια στιγμή που στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια δόθηκαν επιπλέον κίνητρα, όπως Πολεοδομικές χαλαρώσεις και υποτροφίες τις οποίες θα πληρώνει η Κυβέρνηση. Δηλαδή δίνουν υποτροφία σε αλλοδαπούς φοιτητές, οι οποίοι θα φοιτούν σε Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και οι οποίοι θα μπορούν και να εργάζονται παράλληλα ή οι οποίοι εν τέλει μπορεί να αποδειχτούν ότι είναι παράνομοι.
Ουσιαστικά, είναι έκδηλο ότι το Υπουργικό Συμβούλιο με αυτή του την απόφαση απωθεί τους αλλοδαπούς φοιτητές από το να φοιτήσουν σε Ιδιωτικά Κολλέγια προωθώντας τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια.
Ο περιορισμός αυτός είναι επίσης εξοντωτικός για τα Ιδιωτικά Κολλέγια, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα εισοδήματα από τους φοιτητές τρίτων χωρών είναι αυτά που επιτρέπουν στα Ιδιωτικά Κολλέγια να συνεχίζουν να λειτουργούν και να παρέχουν πληθώρα υποτροφιών σε Κύπριους φοιτητές. (Ως ανέφερε ο κ. Αμερικάνος στην ομιλία του).

3. Σκοπός των αποφάσεων Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 07/05/2020 και 01/07/2020:
Το πρόβλημα των αιτητών πολιτικού ασύλου:
Ο σκοπός και η ανάγκη για θέσπιση των πιο πάνω πρόσθετων μέτρων για την έκδοση άδειας/θεώρησης εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία για υποψήφιους αλλοδαπούς φοιτητές από τρίτες χώρες οι οποίοι επιθυμούν να φοιτήσουν στα Ιδιωτικά Κολλέγια, ως καταγράφεται στο σκεπτικό της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 07/05/2020 και 01/07/2020, αφορούν δήθεν «τα σοβαρά ζητήματα που παρουσιάστηκαν σε σχέση με ήδη εγγεγραμμένους αλλοδαπούς φοιτητές των ΙΣΤΕ, οι οποίοι αιτούνται παραχώρηση πολιτικού ασύλου στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Με αυτή την πολιτική το μόνο που επιτυγχάνει η πολιτεία είναι την μεταφορά των αλλοδαπών φοιτητών από τα Ιδιωτικά Κολλέγια στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, χωρίς να επιλύεται ουσιαστικά το πρόβλημα των αιτητών πολιτικού ασύλου. Ως με έχουν πληροφορήσει τα Ιδιωτικά Κολλέγια, αποτελεί πλέον γεγονός ότι οι πλείστοι υποψήφιοι αλλοδαποί φοιτητές τους, μετά την απόρριψη των αιτήσεων για άδεια εισόδου, υποβάλουν αιτήσεις για φοίτηση στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια.
Διερωτάται κανείς, υπάρχει λογική πίσω από αυτό το σκεπτικό ή αποτελεί την πρόφαση για την επιδίωξη αλλότριων σκοπών και συμφερόντων;
Γιατί δεν μεταρρυθμίζεται και εκσυγχρονίζεται ο τομέας ελέγχου και εξέτασης των αιτήσεων πολιτικού ασύλου με τρόπο ο οποίος να είναι άμεσος και αποτελεσματικός αντί να τίθενται ουσιαστικά λουκέτα σε ένα σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης και της οικονομίας μας;
Η στοχοποίηση των Ιδιωτικών Κολλεγίων δεν αποτελεί την λύση για οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετωπίζει η πολιτεία μας σε σχέση με τους αιτητές πολιτικού ασύλου. Όπως ανέφερε και ο κ. Αμερικάνος στην ομιλία του, οι αιτήσεις πολιτικού ασύλου που γίνονται από τους φοιτητές των Ιδιωτικών Κολλεγίων αναλογούν σε ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνολικού αριθμού των αιτήσεων ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των αιτούντων πολιτικού ασύλου προέρχεται από τις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μήπως θα έπρεπε να ληφθούν άλλου είδους μέτρα για την επίλυση του προβλήματος αυτού αντί να ισοπεδώνονται οι ΙΣΤΕ; Η πολιτική που εφαρμόστηκε στην προκειμένη περίπτωση θα κριθεί εκ των πραγμάτων αναποτελεσματική.
Και επαναλαμβάνω καλώντας τους αρμόδιους να τοποθετηθούν. Εάν ο σκοπός της πολιτείας είναι το κλείσιμο των Ιδιωτικών Κολλεγίων, για το οποίο μπορούμε να αναφερόμαστε ως πολιτική πλέον απόφαση, οφείλουν είτε να το πουν δημόσια είτε να δώσουν κίνητρα στα Ιδιωτικά Κολλέγια να μετατραπούν σε πανεπιστήμια.

Επίλογος:
Επιτρέψτε μου, συνοψίζοντας, να πω μόνο το εξής. Η συγκυρία είναι κρίσιμη και μοναδική. Με τις πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ο τρίτος πυλώνας της οικονομίας, δηλαδή η εκπαίδευση και δη τα Ιδιωτικά Κολλέγια, που απασχολούν εκατοντάδες κύπριους αλλά και ξένους πολίτες, οι οποίες συμβάλουν στο μέγιστο στην εισροή ξένου συναλλάγματος στον τόπο μας, είναι καταδικασμένος σε κατάρρευση.
Κλείνοντας να αναφερθώ σε δύο γνωμικά που κατά την άποψη μου απαντούν και τα πλείστα από τα ερωτήματα που έθεσα σήμερα.

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο». - Αδαμάντιος Κοραής

«Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή». - Βίκτωρ Ουγκώ

 Αυτούσια η ομιλία του Δρ Μάριου Αμερικάνου:

Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Σύνδεσμος Αναγνωρισμένων Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

Οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που επέφεραν την άνιση μεταχείριση και οδηγούν στον στραγγαλισμό των κολεγίων

Ξενοδοχείο Κλεοπάτρα, Λευκωσία

Πέμπτη 3/9/2020, 11:30 π.μ.

ΟΜΙΛΙΑ

Εισαγωγή

Θεωρήσαμε πολύ σημαντικό να δημοσιοποιήσουμε τις δικές μας θέσεις σε σχέση με τις πρόσφατες εξελίξεις στη διαδικασία παραχώρησης άδειας εισόδου/θεώρησης σε υποψήφιους φοιτητές από τρίτες χώρες, το ρόλο και την προσφορά των κολεγίων στην ανώτερη εκπαίδευση της Κύπρου και τη λειτουργία και τις υποχρεώσεις των κολεγίων σχετικά με τους φοιτητές τρίτων χωρών.

Αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου

Το Υπουργικό Συμβούλιο στις 7/5/2020 αποφάσισε να αναθεωρήσει τη διαδικασία παραχώρησης άδειας εισόδου/θεώρησης σε υποψήφιους φοιτητές από τρίτες χώρες μετά από πρωτοβουλία κυρίως του Υπουργού Εσωτερικών. Μία από τις αλλαγές αφορά το ότι οι υποψήφιοι φοιτητές τρίτων χωρών των κολεγίων θα πρέπει να έχουν επιπρόσθετα ακαδημαϊκά προσόντα (για εισδοχή) από τους αντίστοιχους υποψήφιους φοιτητές των πανεπιστημίων αλλά και τους Κύπριους φοιτητές όλων των ιδρυμάτων!

Αυτή η απαίτηση αποτελεί άνιση μεταχείριση μεταξύ των ιδιωτικών κολεγίων και των ιδιωτικών πανεπιστημίων η οποία έχει ως συνέπεια τον αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των κολεγίων. Παρά το γεγονός ότι τα προγράμματα σπουδών (μεταξύ των οποίων και τα κριτήρια εισδοχής φοιτητών) όλων των ιδρυμάτων αξιολογούνται με βάση τα ίδια κριτήρια από το Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης, εντούτοις το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την άνιση μεταχείριση. Η απαίτηση να έχουν οι φοιτητές τρίτων χωρών των κολεγίων περισσότερα ακαδημαϊκά προσόντα από αυτούς των πανεπιστημίων είναι παράλογη και αποτελεί δυσμενή διάκριση εις βάρος των κολεγίων.

Επίσης, η πιο πάνω απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου κατάργησε την εισδοχή φοιτητών τρίτων χωρών σε κολέγια κατά την καλοκαιρινή περίοδο μαθημάτων (Ιούνιος με Σεπτέμβριος) με αποτέλεσμα τα κολέγια να μην εγγράψουν ούτε ένα φοιτητή κατά την καλοκαιρινή περίοδο του 2020. Η απόφαση αυτή οδήγησε αριθμό καθηγητών των κολεγίων στο επίδομα ανεργίας, την ίδια στιγμή που τα πανεπιστήμια μπορούν απερίσπαστα να εγγράφουν φοιτητές κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Ακολούθως, το Υπουργικό Συμβούλιο χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε εισδοχή φοιτητών από τρίτες χώρες σε κολέγια, με απόφαση του στις 1/7/2020, μετά από πρωτοβουλία κυρίως του Υπουργού Εσωτερικών, αποφάσισε, πέραν των επιπρόσθετων ακαδημαϊκών κριτηρίων για φοιτητές των κολεγίων να θέσει και οροφή στον αριθμό εισδοχής των φοιτητών τρίτων χωρών. Η οροφή αυτή ερμηνεύθηκε ως το 20% της διαθέσιμης χωρητικότητας του κάθε κολεγίου.

Παρά τη διαφωνία τους με τις πιο πάνω αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου τα κολέγια υπέβαλαν αιτήσεις στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (ΤΑΠΜ) για παραχώρηση άδειας εισόδου/θεώρησης με βάση τη νέα διαδικασία. Το ΤΑΠΜ έκανε αποδεκτές τις αιτήσεις αυτές και μάλιστα δέχτηκε και πληρωμή δεκάδων χιλιάδων ευρώ σχετικά με τα τέλη εξέτασης των αιτήσεων. Επίσης, στις 30/7/2020 το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας έδωσε παράταση στις προθεσμίες υποβολής των σχετικών αιτήσεων.

Στις 25/8/2020 το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας έστειλε επιστολές σε όλα τα κολέγια αναφέροντας ότι δε μπορούν να εγγράψουν ούτε ένα φοιτητή από τρίτες χώρες για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 γιατί όπως μάθαμε εκ των υστέρων στις 21/8/2020 ο Υπουργός Εσωτερικών ζήτησε από το Υπουργικό Συμβούλιο να ερμηνεύσει την οροφή του 20%, ως πάγιο ποσοστό φοιτητών από τρίτες χώρες, με αποτέλεσμα τα κολέγια να εμφανίζονται υπερπλήρη και να μη μπορούν να εγγράψουν κανένα φοιτητή από τρίτες χώρες, μέχρι το ποσοστό των φοιτητών τους από τρίτες χώρες να μειωθεί σε μικρότερο του 20%.

Η αποδοχή αιτήσεων για παραχώρηση άδειας εισόδου/θεώρησης, η είσπραξη των τελών εξέτασης των αιτήσεων από το κράτος και η εκ των υστέρων ενημέρωση ότι κανένα κολέγιο δε μπορεί να εγγράψει φοιτητές τρίτων χωρών έχει εκθέσει τα κολέγια και την Κυπριακή Δημοκρατία στο εξωτερικό. Είναι δεδομένο ότι κανένα κράτος δικαίου δε μπορεί να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο. Είναι συνάμα απαράδεκτο, καθ' όλα νόμιμα ιδρύματα εγγεγραμμένα στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας με πιστοποιημένα προγράμματα σπουδών να στερούνται το δικαίωμα λειτουργίας αφού δεν τους επιτρέπεται να έχουν φοιτητές.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου μέχρι και πριν από λίγες μέρες, οι σύνδεσμοι των κολεγίων έστειλαν επιστολές και παρευρέθηκαν σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας, όπου παρέδωσαν προτάσεις για επίλυση των προβλημάτων που επέφεραν οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Δυστυχώς η αδιαλλαξία για το θέμα του Υπουργού Εσωτερικών δεν άφησε περιθώρια εξέτασης των προτάσεών μας, γεγονός που μας κάνει να διερωτόμαστε, για τους λόγους για τους οποίους υπάρχει αδιαλλαξία σε τέτοιο βαθμό από τον Υπουργό Εσωτερικών και ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούνται με τις συγκεκριμένες αποφάσεις. Αφότου τα κολέγια εξάντλησαν όλα τα περιθώρια διαβούλευσης με τους αρμόδιους υπουργούς και μη έχοντας άλλη επιλογή αποτάθηκαν στο δικηγορικό γραφείο Δημητρίου και Δημητρίου ΔΕΠΕ για να λάβουν τα αναγκαία νομικά μέτρα σχετικά με την άνιση μεταχείριση και τη δυσφήμιση και τις ζημιές που έχουν υποστεί και/ή θα υποστούν.

Το πρόβλημα με τις αιτήσεις πολιτικού ασύλου

Επειδή ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι ο λόγος της αναθεώρησης της διαδικασίας παραχώρησης άδειας εισόδου/θεώρησης σε υποψήφιους φοιτητές τρίτων χωρών είναι το ότι φοιτητές τρίτων χωρών έχουν αιτηθεί πολιτικό άσυλο, θέλουμε κατηγορηματικά να σημειώσουμε τα ακόλουθα λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα κατάσταση των αιτήσεων πολιτικού ασύλου αλλά και παλαιότερη εμπειρία πάνω στο θέμα αυτό:

• Ο Υπουργός Εσωτερικών με τις ενέργειες του αλλά και τις δημόσιες δηλώσεις του παραπλάνησε την κοινή γνώμη αφού ανέδειξε το θέμα των φοιτητών που αιτούνται πολιτικό άσυλο ως το μείζων θέμα του προβλήματος του πολιτικού ασύλου και του μεταναστευτικού ενώ οι αιτήσεις πολιτικού ασύλου προερχόμενες από τους φοιτητές αναλογούν σε ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνολικού αριθμού αιτήσεων! Η συντριπτική πλειοψηφία των αιτούντων πολιτικού ασύλου δυστυχώς προέρχεται από τα κατεχόμενα. Επίσης, αίτηση για πολιτικό άσυλο υποβάλουν και παράνομοι μετανάστες που έρχονται από τη θάλασσα αλλά και οικιακές βοηθοί και άλλοι εργάτες τρίτων χωρών που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές. Η χρησιμοποίηση των κολεγίων ως τον αποδιοπομπαίο τράγο του μεταναστευτικού έχει στόχο να καλύψει την πολυετή αδράνεια του Υπουργείου Εσωτερικών στην αντιμετώπιση των αιτήσεων ασύλου.

• Το κράτος έδωσε κίνητρα στους φοιτητές να αιτηθούν πολιτικό άσυλο. Από τη μία το γεγονός ότι οι διαδικασίες εξέτασης και τελικής απάντησης μίας αίτησης πολιτικού ασύλου καθυστερούν μέχρι και 4 χρόνια για να ολοκληρωθούν και από την άλλη η παραχώρηση διευρυμένων δικαιωμάτων απασχόλησης των αιτούντων ασύλου μαζί με τον περιορισμό των δικαιωμάτων απασχόλησης και αργότερα την κατάργηση του δικαιώματος απασχόλησης των φοιτητών ώθησε φοιτητές στο να αιτηθούν πολιτικό άσυλο. Αυτοί οι παράγοντες έχουν δημιουργήσει στρεβλώσεις και αποτέλεσαν τα μοναδικά αλλά και ισχυρότατα κίνητρα που οδήγησαν φοιτητές στο να αιτηθούν πολιτικό άσυλο.

• Οι φοιτητές γνωρίζουν ότι δεν πληρούν τα κριτήρια για πολιτικό άσυλο και συνεπώς δε θα λάβουν πολιτικό άσυλο. Ο μοναδικός λόγος που ένας φοιτητής αιτείται πολιτικού ασύλου είναι για να έχει πρόσβαση σε νόμιμη απασχόληση για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται μέχρι να παρθεί η τελική απόφαση στην αίτησή του για πολιτικό άσυλο, εφόσον η ιδιότητα του φοιτητή ουσιαστικά δεν του επιτρέπει να εργάζεται σε αντίθεση με τις πρόνοιες της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας. Κάποιοι φοιτητές μάλιστα κατά τη διάρκεια της εξέτασης της αίτησής τους, συνεχίζουν τις σπουδές τους καθότι οι αιτούντες πολιτικού ασύλου έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση!

• Το 2004 υπήρχε ακριβώς το ίδιο πρόβλημα. Δηλαδή οι διαδικασίες παροχής της τελικής απόφασης σε αιτήσεις πολιτικού ασύλου καθυστερούσαν υπερβολικά και το γεγονός αυτό αποτέλεσε κίνητρο για δραματική αύξηση των σχετικών αιτήσεων. Αργότερα όταν η Υπηρεσία Ασύλου στελεχώθηκε επαρκώς και ο χρόνος για παροχή τελικής απόφασης μειώθηκε δραματικά οι νέες αιτήσεις για πολιτικό άσυλο είχαν μειωθεί δραματικά! Είναι δεδομένο ότι αν οι αιτήσεις εξετάζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως δήλωσε ότι θα υλοποιήσει ο Υπουργός Εσωτερικών, τότε κανένας φοιτητής δε θα υποβάλει αίτηση για πολιτικό άσυλο.

Ο ρόλος των Ιδιωτικών Κολεγίων

Τα κολέγια επιτελούν σημαντικό έργο στον τομέα της ανώτερης εκπαίδευσης γιατί προσφέρουν πέραν των προγραμμάτων σπουδών ακαδημαϊκού χαρακτήρα και προγράμματα επαγγελματικού χαρακτήρα. Τα επαγγελματικά προγράμματα σπουδών παρέχουν επιστημονικές, τεχνικές και επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες στους φοιτητές τους ώστε αποφοιτώντας από ένα κολέγιο να είναι πανέτοιμοι για να αρχίσουν εργασία. Τα προγράμματα αυτά εξυπηρετούν επίσης τις ανάγκες των εργαζομένων οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν πρόσθετη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις επικαιροποιημένες ανάγκες των επαγγελμάτων τους.

Όλα τα προγράμματα σπουδών των κολεγίων όπως και των πανεπιστημίων αξιολογούνται με τα ίδια κριτήρια από το Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ). Τα βασικά κριτήρια για την αξιολόγηση αυτή είναι οι στόχοι, η δομή και η διδακτέα ύλη ενός προγράμματος σπουδών, τα προσόντα και η εμπειρία των καθηγητών (διδασκαλία και έρευνα), οι κτηριακές εγκαταστάσεις, τα εργαστήρια, η βιβλιοθήκη και η διοικητική δομή ενός ιδρύματος. Οι υποχρεώσεις των κολεγίων είναι η διατήρηση όλων των πιο πάνω σε επίπεδο που να πληροί τα σχετικά κριτήρια που θέτει ο Φορέας. Πέραν της αξιολόγησης των προγραμμάτων των κολεγίων, στα κολέγια γίνονται επιθεωρήσεις από τη Διεύθυνση Ανώτερης Εκπαίδευσης για την εξακρίβωση της ικανοποιητικής λειτουργίας των κολεγίων.

Επιπρόσθετα από το εκπαιδευτικό τους έργο, τα κολέγια συμβάλουν οικονομικά στον τόπο μας με τη μείωση της εκροής συναλλάγματος (με την παραμονή Κυπρίων φοιτητών στη χώρα) αλλά και με την εισροή συναλλάγματος μέσω της φοίτησης φοιτητών τρίτων χωρών. Επίσης, τα κολέγια απασχολούν αρκετές εκατοντάδες άτομα τα οποία αποτελούν το διδακτικό, διοικητικό και άλλο προσωπικό των κολεγίων.

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα αναφορικά με τη λειτουργία των κολεγίων και τις υποχρεώσεις τους σχετικά με τους φοιτητές τρίτων χωρών θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα:

1. Πολλοί φοιτητές τρίτων χωρών εργάζονται νόμιμα. Οι βασικές προϋποθέσεις της νόμιμης απασχόλησης είναι η απασχόλησή σε επαγγέλματα που καθορίζει η Υπουργός Εργασίας και σε μέρες και ώρες που ο φοιτητής δεν έχει μαθήματα. Την απασχόληση των φοιτητών απαιτεί η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Οδηγία 2004/114/ΕΚ. Επίσης, το δικαίωμα στην απασχόληση φοιτητών τρίτων χωρών εισηγήθηκε ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πρόσφατη έκθεση της προς το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας με σκοπό την προσέλκυση φοιτητών τρίτων χωρών στην Κύπρο.
2. Οι φοιτητές που εγκαταλείπουν τις σπουδές τους καταγγέλλονται από το εκπαιδευτικό τους ίδρυμα στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (ΤΑΠΜ). Σε τέτοιες περιπτώσεις η καταγγελία των φοιτητών είναι η μοναδική υποχρέωση που έχουν τα ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης. Τα παρουσιολόγια του κάθε μαθήματος ελέγχονται από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ).
3. Αν ένας φοιτητής τρίτης χώρας παρανομήσει, όπως ισχύει για όλους, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον νόμο και θα υποστεί τις σχετικές συνέπειες. Σε αυτές τις περιπτώσεις το εκπαιδευτικό ίδρυμα του φοιτητή δεν έχει οποιαδήποτε ευθύνη αλλά την ευθύνη την έχει ο ίδιος ο φοιτητής.
4. Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας έχει καθορίσει τη χωρητικότητα του κάθε κολεγίου με βάση τις Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις 54/90 που έχουν ψηφιστεί από τη βουλή. Οι αιτήσεις για εισδοχή φοιτητών τρίτων χωρών εξετάζονται από το ΤΑΠΜ μαζί με το ΥΠΠΑΝ και κανένας φοιτητής δε μπορεί να αφιχθεί στην Κύπρο χωρίς την εκ των προτέρων έγκριση του ΤΑΠΜ και ΥΠΠΑΝ. Το ΥΠΠΑΝ έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει ότι ο αριθμός των φοιτητών που εγγράφονται στα κολέγια δεν υπερβαίνει την καθορισμένη χωρητικότητα τους.
5. Η διεξαγωγή των εξετάσεων στα κολέγια διενεργείται με βάση όλα τα απαραίτητα κριτήρια και διαδικασίες ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο των εξετάσεων. Το κάθε κολέγιο διατηρεί αρχείο με τα δοκίμια των εξετάσεων για τουλάχιστον 4 χρόνια. Τα δοκίμια ελέγχονται κατά τις αξιολογήσεις του ΔΙΠΑΕ αλλά και τις απροειδοποίητες επιθεωρήσεις του ΥΠΠΑΝ.

Οι επιπτώσεις των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου

Τα κολέγια προσφέρουν παιδεία όχι μόνο στους φοιτητές τρίτων χωρών αλλά και σε πολλούς Κύπριους φοιτητές. Σε πολλές περιπτώσεις η εισδοχή φοιτητών τρίτων χωρών είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα των κολεγίων καθότι τα εισοδήματα από τους Κύπριους φοιτητές από μόνα τους δεν καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα των κολεγίων. Τα εισοδήματα από τους φοιτητές τρίτων χωρών είναι αυτά που επιτρέπουν στα κολέγια τη λειτουργία τους αλλά και την προσφορά πληθώρα υποτροφιών σε Κύπριους φοιτητές που χωρίς τις υποτροφίες αυτές η φοίτηση τους δε θα ήταν εφικτή. Αν δεν αλλάξουν οι αποφάσεις της άνισης μεταχείρισης του Υπουργικού Συμβουλίου, θα υπάρξουν οι ακόλουθες καταστροφικές επιπτώσεις:

• Μείωση στην εισαγωγή συναλλάγματος εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν τα δίδακτρα και άλλα έξοδα των φοιτητών τρίτων χωρών,
• Τερματισμός απασχόλησης μελών του διδακτικού, διοικητικού και άλλου προσωπικού των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, με επιβάρυνση του ταμείου ανεργίας και πλεονάζοντος προσωπικού του Υπουργείου Εργασίας
• Απώλεια κρατικών εσόδων που τα ακαδημαϊκά ιδρύματα πληρώνουν στο κράτος (φορολογία εταιριών, αμυντική εισφορά, φορολογία εργοδοτουμένων, εισφορές κοινωνικών ασφαλίσεων, εισφορές ΓΕΣΥ, κ.α.), και
• Συρρίκνωση/τερματισμός των αναπτυξιακών/βελτιωτικών έργων των κολεγίων, όπως η αναβάθμιση κτιρίων και υποδομών, οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών που στηρίζουν σημαντικά την οικονομία του τόπου.

Επίσης, θεωρούμε το χρονικό σημείο που έχουν ληφθεί οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου εντελώς άκαιρο. Μετά τις αρνητικές οικονομικές συνέπιες (παρούσες και επερχόμενες) και άλλα προβλήματα που η πανδημία του Covid-19 επέφερε στην Κύπρο όπως τη δραματική μείωση των τουριστών, το κράτος θα έπρεπε να επιζητεί οικονομικούς πόρους για να βοηθήσει την οικονομία. Η αδικαιολόγητη απόφαση για υιοθέτηση μίας αυστηρότερης διαδικασίας που ουσιαστικά θα μηδενίσει τον αριθμό των φοιτητών τρίτων χωρών θα επιβαρύνει τη δυσμενή κατάσταση που έχει περιέλθει η οικονομία της Κύπρου. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε θα έπρεπε το κράτος να στηρίξει όλους τους τομείς τις οικονομίας και όχι να στραγγαλίζει οποιοδήποτε τομέα, ιδιαίτερα τον σημαντικό τομέα της ανώτερης εκπαίδευσης. Η Ανώτερη Εκπαίδευση αποτελεί τον τρίτο βασικότερο πυλώνα της Κυπριακής οικονομίας μετά τον Τουρισμό και τη Ναυτιλία.

Επίλογος

Για χρόνια το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έκανε όλα εκείνα που έπρεπε να κάνει για να υλοποιηθεί η σύντμηση των χρόνων εξέτασης των αιτήσεων. Δηλαδή:

1. Θέσπιση καταλόγου ασφαλών χωρών (πρόνοια της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2013 με αριθμό 2013/32/ΕΚ) ώστε οι αιτήσεις για πολιτικό άσυλο από πολίτες αυτών των χωρών να θεωρούνται προδήλως αβάσιμες,
2. Ενίσχυση της μονάδας των εξεταστών των αιτήσεων πολιτικού ασύλου,
3. Αύξηση του αριθμού των δικαστών για να επιτευχθεί η μείωση του χρόνου προσφυγής στο Διοικητικό Δικαστήριο,
4. Μείωση του χρόνου της έφεσης ενώπιον της ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου μέσα από νομοθετικές τροποποιήσεις,
5. Ταυτόχρονη έκδοση του διατάγματος απέλασης με την απορριπτική απόφαση του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου, και
6. Προώθηση επαναπατρισμού του αιτητή στη χώρα καταγωγής του με την έκδοση απορριπτικής απόφασης ανεξάρτητα εάν ο αιτητής προτίθεται να καταχωρήσει έφεση στο Ανώτατο.

Τα πιο πάνω μέτρα είναι η μόνη σωστή και ουσιαστική λύση στο πρόβλημα του πολιτικού ασύλου και η μη υλοποίησή τους εδώ και χρόνια έχει καταστεί πολύ ζημιογόνα για το κράτος και για τα κολέγια. Για χρόνια το Υπουργείο Εσωτερικών ήταν θεατής της διόγκωσης του μεταναστευτικού προβλήματος, την ώρα που το κράτος έδινε κίνητρα στους φοιτητές για να αιτηθούν πολιτικό άσυλο. Τώρα που ο Υπουργός Εσωτερικών αποφάσισε να λύσει το μεταναστευτικό πρόβλημα αδικαιολόγητα επέρριψε την ευθύνη στους φοιτητές των κολεγίων. Λυπούμαστε πραγματικά γιατί το κράτος δε θα έπρεπε να αποφασίσει να σκοτώσει ένα σημαντικό τομέα της οικονομίας επειδή υπάρχουν αδυναμίες σε θέματα που σχετίζονται με το πολιτικό άσυλο.

Ο Υπουργός Εσωτερικών αποφάσισε να πλήξει τα κολέγια, με την πρόφαση του μεταναστευτικού, και να αφήσει χωρίς δουλειά τους εκατοντάδες καθηγητές, διοικητικό και άλλο προσωπικό που εργάζονται στα κολέγια γιατί το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει εδώ και αρκετά χρόνια. Στο χρονικό σημείο όπου με την πανδημία είναι αισθητή η οικονομική κρίση ο Υπουργός Εσωτερικών επέλεξε να στείλει τον κόσμο που εργάζεται στα κολέγια στο ανεργιακό επίδομα, να σταματήσει την εισροή συναλλάγματος στην Κύπρο και να μεγαλώσει το πρόβλημα της επερχόμενης οικονομικής κρίσης.

Το ότι ο Υπουργός Εσωτερικών έχει στόχο να πλήξει τα κολέγια φαίνεται από την αδιαλλαξία και εμπάθεια που χειρίστηκε το όλο θέμα. Ενώ με την πρώτη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά από πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών, το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθέτησε αυστηρά κριτήρια για τους φοιτητές των κολεγίων ακολούθως, με δική του πρωτοβουλία πήρε πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο ώστε τα κολέγια να μη μπορούν να εγγράψουν ούτε ένα φοιτητή από τρίτες χώρες. Στο ενδιάμεσο των δύο αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, τα κολέγια παρέδωσαν στον Υπουργό πολλές προτάσεις για να αποφευχθεί ο στραγγαλισμός τους, τις οποίες ο Υπουργός αγνόησε. Επίσης, στο ενδιάμεσο των δύο αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου τα κολέγια είχαν υποβάλει στο ΤΑΠΜ αιτήσεις φοιτητών για παραχώρηση άδειας εισόδου/θεώρησης και πληρώσει για το Χειμερινό εξάμηνο που αρχίζει τον Οκτώβριο γεγονός που ο Υπουργός δε σεβάστηκε.

Ζητούμε την άμεση ακύρωση των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου ώστε να μην υπάρχει άνιση μεταχείριση αλλά και να μπορούμε να λειτουργούμε εφόσον είμαστε ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης με πιστοποιημένα προγράμματα από το κράτος και ιδρύματα εγγεγραμμένα στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Τέλος θα ήθελα να επισημάνω την διαχρονική έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού του κράτους όσον αφορά την εκπαίδευση που προσφέρουν τα Κολέγια της Κύπρου. Τα κολέγια ότι έχουν κάνει μέχρι σήμερα το έκαναν με δικούς τους πόρους χωρίς την οποιαδήποτε οικονομική στήριξη από το κράτος.

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε

• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο

• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»

• Μαρινέλλα: H επίσκεψη του Αντώνη Ρέμου στο νοσοκομείο και τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας της



Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένη επιχείρηση μελών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας, της Μ.Μ.Α.Δ. και της Υ.Δ.Α.Π. εντοπίστηκε, γύρω στις 2 μ.μ. και συνελήφθη ο 49χρονος καταζητούμενος, ο οποίος απέδρασε ενώ βρισκόταν υπό φρούρηση σε ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top