Έκκληση στην Βουλή για όσον το δυνατόν συντομότερη έγκριση των ξενόγλωσσων προγραμμάτων στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου, υπέβαλλε ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, κάνοντας αναφορά και στο ενδεχόμενο επιβολής διδάκτρων.
Του Γιώργου Τάττη
Η Κύπρος ως διεθνές κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης
Όπως είπε, αυτό εντάσσεται στην «προσπάθεια διεθνοποίησης της εκπαίδευσης» στην Κύπρο, καθώς «γίνεται σιγά σιγά κέντρο διεθνούς εκπαίδευσης».
Η έκκληση έγινε σήμερα Τετάρτη (02/09) στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, στα πλαίσια της συζήτησης για τις τροπολογίες περί Πανεπιστημίου Κύπρου Κανονισμών του 2019, σε ό,τι αφορά τα δίδακτρα, τα φοιτητικά θέματα και τα θέματα σπουδών.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: 'Ανακρίθηκε' ο υπουργός Πρόδρομος Προδρόμου - 'Κανονισμοί τσαπατσοδουλειές'
Όπως ενημέρωσε, η Κύπρος πλησίασε τις 30 χιλιάδες φοιτητών και φάνηκε ότι αυτή η πρόοδος μπορεί να έχει συνέχεια. «Έχουμε αναπτύξει δομές, όπως οι πιστοποιήσεις από ΔΗΠΑΕ κ.α., αλλά ταυτόχρονα το νομικό μας πλαίσιο έχει αυτό το κενό». Εξηγώντας, είπε ότι δεν προβλέπεται να συμμετάσχει και η δημόσια εκπαίδευση, ενώ η δημιουργία αυτών των ξενόγλωσσων προγραμμάτων θα ενισχύσει την προσπάθεια διεθνοποίησης.
Πρόσθεσε δε, ότι το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και ακαδημαϊκό, καθώς θα ενισχυθεί η έρευνα.
Σημειώνουμε εδώ πώς με βάση την Eurostat, μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Κύπρος είχε το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό φοιτητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το εξωτερικό της τάξεως του 48%.
Επιβολή διδάκτρων
Για τα δίδακτρα, εμμένει στην διαχρονική θέση του κυβερνώντος κόμματος και της κυβέρνησης, για επιβολή διδάκτρων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «σκοπός μας δεν είναι να επιδοτεί ο κύπριος φορολογούμενος πολίτης τους ξένους φοιτητές να σπουδάζουν. Σκοπός είναι να συμμετάσχουν τα δημόσια πανεπιστήμια στην διεθνοποίηση». Σημειώνουμε εδώ πώς δεν θα είναι μόνο Κύπριοι φοιτητές σε αυτά τα προγράμματα, σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου.
Πρόσβαση και από μαθητές των ιδιωτικών σχολείων μέσης εκπαίδευσης
Όμως, ενέταξε και στην εξίσωση τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων, υποστηρίζοντας ότι αυτά τα προγράμματα μπορεί να είναι μια διέξοδος για αυτούς των ιδιωτικών σχολείων της μέσης εκπαίδευσης που θέλουν εισαγωγή στα δημόσια πανεπιστήμια. Φυσικά, επισήμανε ότι θα χρησιμοποιούνται άλλα κριτήρια εισαγωγής και άλλα πιστοποιητικά για την εισαγωγή τους.
Υπενθυμίζουμε εδώ πώς η εν λόγω συζήτηση διαρκεί εδώ και καιρό και η επιβολή διδάκτρων συναντάει την σθεναρή αντίσταση κυρίως του ΑΚΕΛ, καθώς θεωρείται πρόδρομος για την ολοκληρωτική επιβολή διδάκτρων.
Γιώργος Τάττης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις