ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Οι όροι που θέτει ο Δένδιας για διάλογο - Τι είπε για πιθανές κυρώσεις Ε.Ε

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Οι όροι που θέτει ο Δένδιας για διάλογο - Τι είπε για πιθανές κυρώσεις Ε.Ε

Επιτυχία για την κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια, χαρακτηρίζει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, την απόφαση της Ε.Ε. να εξετάσει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle.

«Εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, αποφασίσαμε ότι, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν επιστρέψει στο δρόμο της λογικής, αν δεν επιστρέψει στη διαδικασία του διαλόγου, σε μία διαδικασία κατά την οποία ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας θα είναι απαραίτητος, οι κυρώσεις θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Αυτό συμφωνήθηκε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Όπως επισημαίνει μάλιστα, η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται τα όρια, τα οποία είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας.

Ερωτηθείς για τη στάση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας και το αν επιδιώκει μια πιο ήπια προσέγγιση, ο κ. Δένδιας τονίζει ότι «η Γερμανία ασκεί την Προεδρία της Ε.Ε., και είναι κατανοητό ότι πρέπει να επιλέξει την πιο επιεική εκδοχή αποσκοπώντας στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» - και προσθέτει: «Φυσικά και θα προτιμούσαμε όλοι να διευθετούμε τα ζητήματα μέσω διαλόγου. Αυτή είναι και η προτίμηση της Ελλάδας».

«Η Ελλάδα πάντοτε έλεγε πως είναι έτοιμη για διάλογο και ότι το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε, είναι να χρησιμοποιήσουμε την επιλογή του εγγράφου των κυρώσεων. Δεν το θέλαμε αυτό. Θα θέλαμε πάρα πολύ να το αποφύγουμε. Και πάλι όμως, θα πρέπει να χαραχθούν σαφείς γραμμές. Η Τουρκία θα πρέπει να κατανοήσει πως δεν είναι δυνατόν ως χώρα να μη σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό είναι προβληματικό όχι μόνο για την περιοχή, αλλά για όλο τον κόσμο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, εκφράζει την ελπίδα να δει στην περιοχή μια κοινή κατανόηση μεταξύ κρατών και εθνών. «Και η Ελλάδα είναι απόλυτα διατεθειμένη να το κάνει. Εναπόκειται στον πρόεδρο Eρντογκάν να επιλέξει», τονίζει.

Τέλος, όσον αφορά το αν είναι πιθανό Ελλάδα και Τουρκία να βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει πως θα πρέπει να υπάρχουν όροι αναφοράς, το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Αλλά και πάλι: Αν η Τουρκία είναι διατεθειμένη να συνεννοηθεί με την Ελλάδα, και με την Ε.Ε., την Ελλάδα, την Κύπρο, θα είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι. Απολύτως», καταλήγει ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Aπό ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Μήνυμα Αθήνας προς Άγκυρα για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Πρόθεση είναι να συνεχιστεί η έρευνα και η πόντιση

Μήνυμα Αθήνας προς Άγκυρα για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Πρόθεση είναι να συνεχιστεί η έρευνα και η πόντιση

Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου, έστειλε από τους Δελφούς, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του, στους ιστότοπους ot.gr και tovima.gr.Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός θερμού Απριλίου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή τις έρευνες για το καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι η πραγματικότητα είναι ότι είμαστε περίπου δύο χρόνια μέσα στον ελληνοτουρκικό διάλογο που όπως είπε, έχει παραγάγει πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Ανάμεσα στα άλλα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στην επανεκκίνηση των συζητήσεων, για το κυπριακό.