Σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών υπό τον τίτλο: «Ισχυροί μαζί: Mάας και Μπορέλ κάνουν τον απολογισμό μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο», σημειώνεται πως στο Gymnich, την άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι σχέσεις με την Τουρκία και τη Ρωσία, καθώς και η κατάσταση στη Λευκορωσία και η στρατηγική αντίδραση της ΕΕ στον Covid-19».
Όπως αναφέρεται "το ένα μετά το άλλο -τις τελευταίες εβδομάδες εξελίχθηκε εξαιρετικά δυναμικά μια ολόκληρη σειρά θεμάτων. Όχι μόνο όλα τα κράτη εξακολουθούν να έχουν να παλέψουν με την πανδημία του κορωνοϊού και τις συνέπειες της κρίσης. Η κατάσταση στη Λιβύη, στην Ανατολική Μεσόγειο ή στη Λευκορωσία και το Λίβανο είναι επίσης τεταμένη: Η ΕΕ καλείται σε πολλά μέτωπα να λάβει θέση και να ενεργήσει στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής. Η επονομαζόμενη συνάντηση Gymnich, αποσκοπεί στη διεξαγωγή συζήτησης σε άτυπο πλαίσιο για τις τρέχουσες κρίσεις και ταυτόχρονα στην ανταλλαγή ιδεών για θεμελιώδη θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας στρατηγικής σημασίας".
Για την Λευκορωσία σημειώνεται πως οι Υπουργοί Εξωτερικών διαβουλεύτηκαν από κοινού σε σχέση με τη συμβολή της ΕΕ για τη διατήρηση της πίεσης στον Πρόεδρο Λουκασένκο και την υποστήριξη προς τη χώρα, προκειμένου να βρει διέξοδο από την κρίση μέσω διαλόγου. Η Γερμανία επιδίωξε να λάβει υποστήριξη με στόχο έναν ειρηνικό εθνικό διάλογο και μία μεταβατική διαδικασία στη Λευκορωσία, αλλά και μια διαμεσολαβητική αποστολή του ΟΑΣΕ.
Στη συζήτηση για την Τουρκία, αναφέρεται ότι οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας στην ολότητά τους. Στο τέλος της συνάντησης, ο Χάικο Μαας δήλωσε ότι «η σχέση μας είναι κάτι περισσότερο από τεταμένη λόγω των γεγονότων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήμασταν ενωμένοι στην αλληλεγγύη μας με την Ελλάδα και την Κύπρο. Μια διπλωματική λύση στο πλαίσιο των άμεσων συνομιλιών εξακολουθεί να παραμένει ο πιο επείγων στόχος μας. Συμφωνήσαμε επίσης ότι τα ζητήματα Διεθνούς Δικαίου θα πρέπει να υποβληθούν στο Διεθνές Δικαστήριο προς διευκρίνιση».
Βασικό στοιχείο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, προστίθεται, είναι η διαδικασία διαλόγου μεταξύ του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ και του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ακριβώς επειδή οι σχέσεις με την ΕΕ είναι αυτή τη στιγμή επιβαρυμένες, είναι απαραίτητος ο εποικοδομητικός διάλογος με την Τουρκία για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για μια ειρηνική πολιτική διαδικασία στη Λιβύη.
Πριν από την επίσημη έναρξη της συνάντησης του Gymnich, η Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ διοργάνωσε γεύμα εργασίας μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και του Ισραηλινού Υπουργού Εξωτερικών Γκαμπί Ασκεναζί. Θέματα ήταν η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση στην περιοχή και οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ισραήλ, ένα σημαντικό ζήτημα για τη Γερμανία.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις