Εάν οι κλίσεις και τα ενδιαφέροντά σου σε οδηγούν προς το επάγγελμα του Δημοσιογράφου, πολλές φορές διερωτήθηκες: «τί μπορώ να κάνω εάν σπουδάσω Δημοσιογραφία;» Σήμερα, που η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία, η λίστα με τις επιλογές σου μεγαλώνει. Εκτός από τα ΜΜΕ, υπάρχουν και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, που μπορούν να προσφέρουν δουλειά σε έναν εν δυνάμει Δημοσιογράφο. Υπάρχουν τα blogs και οι ιστοσελίδες και πόσοι άλλοι συναφή χώροι μπορείς να ακολουθήσεις.
Κάθε επάγγελμα έχει τη μαγεία και τη δυσκολία του! Εκτός όμως αυτών, έχει και βασικές δεξιότητες οι οποίες κάνουν τον αληθινό επαγγελματία να ξεχωρίζει από έναν απλό άνθρωπο που ασκεί ένα επάγγελμα δίχως να έχει εντρυφήσει στο αληθινό του νόημα.
Η Δημοσιογραφία είναι το επάγγελμα το οποίο ασχολείται με τη μετάδοση, έλεγχο και έρευνα των ειδήσεων και των γεγονότων που υπάρχουν και μεταδίδονται στον κόσμο. Είναι ένα επάγγελμα που απαιτεί ψυχραιμία, βεβαιότητα για την αλήθεια των γεγονότων, επιμονή και γερό στομάχι.
Ένα από τα πιο έμπειρα άτομα του χώρου, η Δημοσιογράφος Σταυριανή Κωνσταντίνου, η οποία διδάσκει και στον κλάδο Δημοσιογραφίας του ακαδημαϊκού ιδρύματος Alexander, μεταφέρει σε εμάς την εμπειρία της για το επάγγελμα, το χώρο της Δημοσιογραφίας, αλλά και τον κλάδο Δημοσιογραφίας στον οποίο διδάσκει.
Με βάση τη φύση του επαγγέλματος, ποιά χαρακτηριστικά θεωρείς ότι πρέπει να έχει κάποιος για να ασχοληθεί με τη Δημοσιογραφία;
Υπομονή, αντοχές, μεράκι, ανοικτό μυαλό, αποδεκτικότητα και υπόβαθρο. Αν θες να βολευτείς σε κάποιο επάγγελμα και να παίρνεις καλά λεφτά, η δημοσιογραφία δεν είναι ένα από αυτά. Αλλά στο πρόγραμμα, το μήνυμα που θα πρέπει να περνά στους σπουδαστές είναι η αγάπη για το λειτούργημά τους.
Ποιες δεξιότητες προσφέρει στους σπουδαστές το πιστοποιητικό Δημοσιογραφίας;
H αξία ενός λειτουργήματος όπως η δημοσιογραφία και ευρύτερα η ενημέρωση, αφορά την σωστή πρακτική του εφαρμογή και όχι απλά την θεωρητική διάσταση, η οποία ουσιαστικά δεν αποτελεί και μεγάλο ποσοστό της δουλειάς. Βέβαια, το ακαδημαϊκό υπόβαθρο είναι απαραίτητο. Το πιστοποιητικό Δημοσιογραφίας προετοιμάζει τους σπουδαστές για μια σωστή ισορροπία θεωρίας και πρακτικής, παρέχοντας εφόδια επαγγελματικής επάρκειας και σε αυτή την περίπτωση, το βασικότερο, σωστής ενημέρωσης. Γιατί αυτό συνιστά και την πλέον θεμελιώδη ευθύνη ενός δημοσιογράφου. Το πιστοποιητικό περιλαμβάνει την απαραίτητη μεθοδολογία για δομημένο και αξιόπιστο κείμενο, παρέχοντας τους τρόπους αποτελεσματικής επεξεργασίας πληροφοριών, έρευνας και έκφρασης.
Μας έχετε πει ότι ανταποκρίνεται στις προσδοκίες ενός ήδη επαγγελματία δημοσιογράφου, αλλά και ενός νέου δημοσιογράφου που τώρα κάνει τα πρώτα του βήματα στο χώρο. Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό;
Αποτελείται από μια αξιόπιστη ομάδα, με χρόνια εμπειρίας και τριβής στο επάγγελμα, η οποία είναι σε θέση να μεταφέρει και να αποδώσει όλες τις πτυχές της επαγγελματικής κατάρτισης ενός δημοσιογράφου, μέσα από το φακό της πρακτικής.
Υπάρχει κάτι που το κάνει να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους κλάδους δημοσιογραφίας που υπάρχουν στην Κύπρο;
Βασίζεται στη σωστή φιλοσοφία ότι η δημοσιογραφία δεν είναι κυρίως ακαδημαϊκός κλάδος, αλλά κοινωνικότητα, πρακτική, σωστή πρακτική χρήση της γλώσσας και των πληροφοριών και συνεχής εκμάθηση.
Ένα από τα πλεονεκτήματά του είναι ότι διδάσκουν έμπειροι δημοσιογράφοι. Η εμπειρία τί ρόλο διαδραματίζει;
Η εμπειρία είναι το πλέον ουσιαστικό στοιχείο οποιουδήποτε προγράμματος δημοσιογραφίας, σε ό, τι αφορά τους διδάσκοντες. Προσθέτουν τη διάσταση της γνώσης εκ των έσω και μπορούν να παρέχουν στους σπουδαστές, πολύτιμες συμβουλές για τον τρόπο αντιμετώπισης πολλών επαγγελματικών καταστάσεων.
Όσο αφορά την αναγνωρισιμότητα του τίτλου;
Στη σύγχρονη εποχή, το οποιοδήποτε ‘χαρτί’, βασίζεται στην αξία των ανθρώπων που διδάσκουν και στην αξιοπιστία του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος. Το πιστοποιητικό του Alexander βρίσκεται ψηλά σε αναγνωρισιμότητα, υπάρχουν όμως πάντα ακόμη ψηλότερα κριτήρια. Μπορεί να βελτιωθεί με την πρόσληψη περισσότερων έμπειρων καθηγητών ή guest speakers, που να προσδώσουν στο πρόγραμμα ακόμη περισσότερη αξία, σε ότι αφορά επαγγελματική κατάρτιση και επάρκεια.
Η συνέντευξη είναι αναδημοσίευση από το blog του Alexander College, diplasou.com.cy .
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις