Η Τουρκία έδωσε διαβατήρια σε μέλη της Χαμάς, δηλώνει το Ισραήλ

Η Τουρκία έδωσε διαβατήρια σε μέλη της Χαμάς, δηλώνει το Ισραήλ

Η Τουρκία έδωσε διαβατήρια σε 12 μέλη της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Ισραηλινός διπλωμάτης, κάνοντας λόγο για "ένα διόλου φιλικό βήμα" όπως χαρακτήρισε την κίνηση αυτή, το οποίο η κυβέρνησή του θα θέσει σε Τούρκους αξιωματούχους.



Μερικές ημέρες μετά τη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με ηγετικά στελέχη της Χαμάς που επισκέπτονταν την Τουρκία, ο επιτετραμμένος του Ισραήλ Ρόι Γκιλάντ δήλωσε ότι η χώρα του είχε πει ήδη πέρυσι στην Τουρκία ότι η Χαμάς πραγματοποιεί "δραστηριότητα που σχετίζεται με την τρομοκρατία" στην Κωνσταντινούπολη, αλλά η Τουρκία δεν έλαβε μέτρα.

Οι δύο χώρες είχαν μια πικρή διαμάχη τα τελευταία χρόνια, παρά τους ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς, απελαύνοντας πρεσβευτές το 2018. Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει καταδικάσει επανειλημμένα την ισραηλινή κατοχή της Δυτικής Οχθης καθώς και τη μεταχείριση που επιφυλάσσει το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους.

Ο Γκιλάντ δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει αποδείξεις ότι η Τουρκία χορήγησε διαβατήρια και ταυτότητες σε μέλη της Χαμάς, της παλαιστινιακής οργάνωσης που ελέγχει τη Γάζα και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Μερικοί βρίσκονται στη διαδικασία, μερικοί έλαβαν τα έγγραφα αλλά μιλάμε για περίπου μια δωδεκάδα", δήλωσε. "Εχουμε ήδη ένα έγγραφο, αντίγραφο του οποίου θα παρουσιάσουμε στην κυβέρνηση", δήλωσε. "Κρίνοντας από την τελευταία εμπειρία που είχαμε παρουσιάζοντας ένα χαρτοφυλάκιο καλά θεμελιωμένο στην κυβέρνηση... και μη λαμβάνοντας καμιά απάντηση, πρέπει να πω ότι δεν τρέφω πολλές ελπίδες ότι κάτι θα γίνει αυτή τη φορά".

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα για να σχολιάσει.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Ουδέν νεότερο για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης - Στον αναπνευστήρα τα ΜΟΕ ενόψει Γενεύης -Άγνωστες οι επιδιώξεις Γκουτέρες

Ουδέν νεότερο για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης - Στον αναπνευστήρα τα ΜΟΕ ενόψει Γενεύης -Άγνωστες οι επιδιώξεις Γκουτέρες

Ακόμα μια συνάντηση χωρίς αποτέλεσμα για τη διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, είχαν την Πέμπτη οι διαπραγματευτές της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, Μενέλαος Μενελάου και Γκιουνές Ονάρ, ενόψει της διευρυμένης συνάντησης για το κυπριακό, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο, στη Γενεύη.

BEST OF TOTHEMAONLINE