Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να διασφαλίζουν ότι το Ισραήλ διατηρεί τη στρατιωτική του υπεροχή στη Μέση Ανατολή, ανεξαρτήτως οποιασδήποτε μελλοντικής συμφωνίας της Ουάσινγκτον για την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
"Οι ΗΠΑ δεσμεύονται νομικά (να διασφαλίζουν) την ποιοτική στρατιωτική υπεροχή (του Ισραήλ). Θα εξακολουθήσουμε να τιμάμε" αυτή τη δέσμευση, τόνισε ο Πομπέο μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Όμως την ίδια ώρα πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ "έχουν εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια σχέσεις με τα Εμιράτα στον τομέα της ασφάλειας (...) και θέλουμε να μπορούμε να τους προσφέρουμε τον εξοπλισμό που έχουν ανάγκη για να μπορούν να προστατεύουν τους πολίτες τους από την ίδια απειλή που αποτελεί η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν".
Στις 13 Αυγούστου ανακοινώθηκε μια συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.
Ο Πομπέο μάλιστα, που ξεκίνησε σήμερα την πενθήμερη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι "και άλλες αραβικές χώρες" θα εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.
"Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι και άλλες αραβικές χώρες θα αδράξουν αυτή την ευκαιρία (...) και θα αναγνωρίσουν το κράτος του Ισραήλ", τόνισε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Νετανιάχου.
Ο Αμερικανός υπουργός δεν αναφέρθηκε ποιες χώρες ενδέχεται να πράξουν κάτι τέτοιο, όμως στην περιοδεία του θα επισκεφθεί το Σουδάν και το Μπαχρέιν.
Πομπέο και Νετανιάχου αναφέρθηκαν και στο θέμα του Ιράν, βασικού εχθρού του Ισραήλ, λέγοντας ότι πολλές αραβικές χώρες του Κόλπου είναι αντίθετες στην επικείμενη άρση του εμπάργκο στην εισαγωγή όπλων από την Τεχεράνη.
"Συμβουλεύω τους φίλους μας, και κυρίως τους Ευρωπαίους φίλους μας, να δίνουν προσοχή όταν Άραβες και Ισραηλινοί συμφωνούν σε κάτι", υπογράμμισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Μετά τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Εμιράτων ένα θέμα παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο για το εβραϊκό κράτος: η πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ.
Τα Εμιράτα διαθέτουν περίπου 60 Mirage 2000, όμως σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ "επιτάχυνε" την εκστρατεία της να πουλήσει F-35 νέας γενιάς στη χώρα.
Ιστορικά το Ισραήλ αντιτίθεται στην πώληση των αεροσκαφών αυτών σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής --περιλαμβανομένων της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, χώρες με τις οποίες έχει υπογράψει ειρηνευτικές συμφωνίες-- διότι επιθυμεί να διατηρήσει την τεχνολογική του υπεροχή στην περιοχή.
Ο Νετανιάχου επανέλαβε σήμερα ότι η συμφωνία της χώρας του με τα Εμιράτα δεν περιλαμβάνει κάποια πρόβλεψη για τα F-35 και πρόσθεσε ότι έλαβε "εγγυήσεις" από τις ΗΠΑ για τη διατήρηση της στρατιωτικής "υπεροχής" του Ισραήλ.
Εξάλλου, κατά την πρώτη ημέρα μιας περιοδείας στη Μέση Ανατολή του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς κάλεσε τους ηγέτες της περιοχής να "σπάσουν την σιωπή τους" προκειμένου να "θέσουν τέρμα" στον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ βομβαρδίζουν τη Λωρίδα της Γάζας σχεδόν καθημερινά από την 6η Αυγούστου, σε αντίποινα για εκτοξεύσεις ρουκετών και την αποστολή μπαλονιών με προσαρμοσμένους εκρηκτικούς μηχανισμούς από τον παλαιστινιακό θύλακα πάνω από τα σύνορα, που έχουν προκαλέσει πυρκαγιές, απανθρακώνοντας καλλιέργειες και θαμνώδεις εκτάσεις.
Το εβραϊκό κράτος, το οποίο επιβάλλει εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια αποκλεισμό στη Γάζα, έκλεισε επίσης το Κερέμ Σαλόμ, σημείο εισόδου εμπορευμάτων και καυσίμων στον θύλακα, κάτι που συνέβαλε στο κλείσιμο του μοναδικού τοπικού ηλεκτρικού σταθμού.
Χαρακτηρίζοντας το τελευταίο αυτό μέτρο "έγκλημα κατά της ανθρωπότητας", η Χαμάς κάλεσε σε μια ανακοίνωση τους διεθνείς οργανισμούς και "εκείνους που λαμβάνουν αποφάσεις στην περιοχή" να "σπάσουν τη σιωπή τους για να θέσουν τέρμα" στον αποκλεισμό.
Ένοπλο ισλαμιστικό κίνημα που βρίσκεται από το 2007 στην εξουσία σε αυτόν τον θύλακα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων, η Χαμάς δήλωσε επίσης πως η "εξομάλυνση" των σχέσεων με το Ισραήλ θα συνέβαλλε στη "συντήρηση των εγκλημάτων και παραβιάσεων" εναντίον των Παλαιστινίων.
Λίγο πριν από την άφιξη του Αμερικανού αξιωματούχου στο Ισραήλ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε τις πρώτες πρωινές ώρες νέα πλήγματα εναντίον θέσεων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Το Ισραήλ και η Χαμάς, που έχουν εμπλακεί σε τρεις πολέμους (2008, 2012, 2014), κατέληξαν πέρυσι σε άτυπη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, της Αιγύπτου και του Κατάρ.
Η συμφωνία προβλέπει την καταβολή μηνιαίας οικονομικής βοήθειας 30 εκατ. δολαρίων από το Κατάρ προς τη Γάζα, όπου η ανεργία υπερβαίνει αυτή τη στιγμή το 50%, αλλά και διάφορα οικονομικά σχέδια για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, η εφαρμογή των σχεδίων αυτών είναι στο επίκεντρο της διαφοράς ανάμεσα στη Χαμάς και στο Ισραήλ και των ανταλλαγών πυρών.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις