Τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο συζητεί στη σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο στην Τουρκία, την πρώτη μετά την ανακοίνωση της ανακάλυψης κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα, αλλά και την φυσική καταστροφή με νεκρούς στην πόλη Γκιρεσούν στα τουρκικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας.
Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ θα ενημερώσει τα μέλη του σώματος για το κοίτασμα στην Μαύρη Θάλασσα και όχι μόνο.
Η εφημερίδα Χουριέτ αναφέρει ότι η Τουρκία διεξάγει έρευνες με το Ορούτς Ρέις σε υφαλοκρηπίδα δική της για τα όρια της οποίας είχε ενημερώσει τα ΗΕ και προσθέτει ότι η ένταση προκλήθηκε επειδή η Ελλάδα ισχυρίζεται – όπως γράφει – ότι έχει σε κάποια σημεία της περιοχής, δικαιοδοσία και η ίδια.
Σε ανάλυση του Γιώργου Κιρμπάκη, η Χουριέτ γράφει ότι η εβδομάδα αυτή είναι πολύ κρίσιμη για την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο λόγω της συζήτησης σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου, των επισκέψεων του Γερμανού ΥΠΕΞ σε Αθήνα και Άγκυρα, κατά τις οποίες θα προσπαθήσει να επανεκκινήσει ο διάλογος μεταξύ των ΥΠΕΞ των δύο χωρών που έχει σταματήσει εδώ και 4 χρόνια. Σημαντική θεωρείται αυτή την εβδομάδα και η συζήτηση στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ την Παρασκευή, όπου Ελλάδα και «ε/κ διοίκηση» - όπως γράφει η Χουριέτ – επιμένουν στο να ετοιμάσει η Κομισιόν κατάλογο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.
Η τουρκική εφημερίδα επικαλείται ελληνικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες μια τέτοια λίστα με προτάσεις για κυρώσεις αναμένεται να υποβληθεί στο Συμβούλιο την Παρασκευή.
Στο μεταξύ σε δήλωσή του στο δίκτυο Bloomberg, ο Εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν ανάφερε ότι το Ορούτς Ρέις θα συνεχίσει τις εργασίες του στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Τουρκίας, όπου ισχυρίζονται – όπως είπε – ότι έχουν δικαιώματα η Ελλάδα και η «ε/κ διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η ανακάλυψη του κοιτάσματος στην Μαύρη Θάλασσα, πρόσθεσε, θα αλλάξει την γεωπολιτική του εμπορίου ενέργειας στην περιοχή. Οι έρευνες στο οικόπεδο Σακάρια, ανάφερε, θα συνεχιστούν. «Αυτό είναι μόνο η αρχή. Έχουμε ελπίδες ότι υπάρχουν κοιτάσματα και στα άλλα οικόπεδα». Η ποσότητα που ανακαλύφθηκε, είπε ο κ. Καλίν, μπορεί να καταστήσει την Τουρκία χώρα παραγωγό γκαζιού και είναι κίνητρο για να φιλοξενήσει αγωγούς ενέργειες στο διεθνές εμπόριο αερίου.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τουρισμός: Ιστορικό ρεκόρ εσόδων - Ξεπέρασαν τα €2 δισ. - Ποιοι ξόδεψαν τα περισσότερα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις