ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην ολομέλεια η παράταση για την υποβολή ενστάσεων για εκτίμηση ακίνητης ιδιοκτησίας

Στην ολομέλεια η παράταση για την υποβολή ενστάσεων για εκτίμηση ακίνητης ιδιοκτησίας

Παράταση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015 αναμένεται να ψηφίσει η ολομέλεια της Βουλής σήμερα το απόγευμα, αναφορικά με το δικαίωμα υποβολής ενστάσεων από τους πολίτες, σε σχέση με τις εκτιμημένες αξίες της ακίνητης ιδιοκτησίας, που έγιναν από το Κτηματολόγιο την 1η Ιανουαρίου 2013.

Η Επιτροπή Εσωτερικών υιοθέτησε ομόφωνα κατά τη σημερινή της συνεδρία και προωθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος τη σχετική πρόταση νόμου του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Κυπριανού, καθώς η παράταση λήγει κανονικά αύριο, Παρασκευή.

Όπως αναφέρθηκε, οι αιτήσεις για διόρθωση εκτιμήσεων ανήλθαν περίπου σε 21-22 χιλιάδες.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Γιώργος Λαμάρης μετά τη συνεδρίαση, σκοπός της πρότασης νόμου είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος στους πολίτες να αιτηθούν διόρθωση για τις εκτιμημένες αξίες στις οποίες προέβη το αρμόδιο κυβερνητικό Τμήμα, με τιμές του 2013.

Ο κ. Λαμάρης πρόσθεσε ότι έχει προκύψει ένα σοβαρό ζήτημα με τις ενστάσεις, ενώ την Επιτροπή προβλημάτισε και ο μεγάλος αριθμός των αιτήσεων για διόρθωση, αλλά και το κατά πόσο θα υπάρξει αρκετός χρόνος για τους αιτητές αυτούς να υποβάλουν ενδεχόμενα ένσταση, η οποία δεν είναι ατελής αλλά με πληρωμή.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ολομέλεια της Βουλής θα υπερψηφίσει το απόγευμα την πρόταση νόμου.

Συμπλήρωσε ότι έχουν υποβληθεί 22 χιλιάδες αιτήσεις διόρθωσης λάθους προς το Κτηματολόγιο, με τη συντριπτική πλειοψηφία να αφορά περιοχές που έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο «Natura 2000», αλλά και ακίνητη ιδιοκτησία στην οποία δεν λήφθηκε υπόψη το ανάγλυφο της περιοχής  - για παράδειγμα αν πρόκειται για πεδιάδα ή γκρεμό.

Ο κ. Κυπριανού συμπλήρωσε ότι το Κτηματολόγιο ενημέρωσε την Επιτροπή ότι θα προβεί αυτεπάγγελτα σε επανεκτιμήσεις σε σχέση με τους δύο αυτούς παράγοντες, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Κάλεσε τέλος τους πολίτες εφόσον διαπιστώσουν λάθος στην εκτίμηση του Κτηματολογίου να καταθέσουν την ένστασή τους μέχρι τα τέλη του έτους.

Είπε τέλος ότι στόχος και θέση του ΔΗΣΥ είναι να επιβληθεί στους πολίτες μικρότερη φορολογία σε σχέση με πέρυσι, ενώ είπε ότι το κόμμα του διαφωνεί και με την φιλοσοφία του μνημονιακού αυτού φόρου.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης μίλησε από την πλευρά του για κυβερνητική αδιαφορία. «Θέλω να καταγγείλω την κυβερνητική αδιαφορία απέναντι στο μεγάλο ζήτημα που προκύπτει με τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση, αντί να φέρει ένα σύγχρονο και δίκαιο νομοσχέδιο, αφήνει τον χρόνο να κυλά αδιάφορα, παγιώνοντας αδικίες.

Ανέφερε εξάλλου ότι σύμφωνα με την πληροφόρησή του, οι ενστάσεις δεν αφορούν μόνο τις περιοχές του «Natura 2000». Συμπλήρωσε ότι οι εκτιμήσεις για την αξία αγροτικών τεμαχίων έγιναν «πρόχειρα και χονδρικά», όπου σημειώθηκαν τεράστια λάθη.

Είπε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών δεν έφερε τη συνολική λύση που υποσχέθηκε για αντιμετώπιση του ζητήματος, με αποτέλεσμα η Βουλή να αναγκάζεται να περάσει την μεταβατική αυτή νομοθεσία.

Νομοθεσία για τα έξοδα υποψηφίων βουλευτών

 

Η Επιτροπή Εσωτερικών συζήτησε σήμερα και τον τροποποιητικό νόμο για την εκλογή των βουλευτών, που να συνάδει με τις συστάσεις της Επιτροπής κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης, γνωστής ως Επιτροπής GRECO, στην παρουσία του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και εκπροσώπων του Υπουργείου Εσωτερικών και της Νομικής Υπηρεσίας.

Ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε αμφιβολία κατά πόσο η υπηρεσία του θα μπορέσει να ανταποκριθεί στον ουσιαστικό έλεγχο των προεκλογικών δαπανών των υποψηφίων βουλευτών, που μπορεί να ανέλθουν στους 500.

Όπως είπε, αν το Γραφείο του θα πρέπει να ελέγχει σε βάθος τις οικονομικές δαπάνες των υποψηφίων, τότε «θα πρέπει να το κλείσουμε το μαγαζί».

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ο κ. Λαμάρης είπε ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία αφορά στον εκσυγχρονισμό διαφόρων διατάξεων της υφιστάμενης νομοθεσίας, με εισαγωγή καινούριων προνοιών.

Είπε ότι υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως ο έλεγχος των δηλώσεων για τα έξοδα των υποψηφίων, καθώς ο Γενικός Ελεγκτής εξέφρασε αδυναμία να προβεί σε πραγματικούς και αντικειμενικούς ελέγχους των δαπανών όλων των υποψηφίων βουλευτών.

Συμπλήρωσε ότι η Νομική Υπηρεσία, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή ανέλαβαν να επανέλθουν εντός τριών εβδομάδων με πιο εφικτές προτάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η πρόταση της Κυβέρνησης υιοθετεί πλήρως τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής GRECO.

Είπε ότι οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες θα διαβουλευθούν αναφορικά με το πλαφόν των δαπανών των υποψηφίων βουλευτών και κατά πόσο τα έξοδα θα ελέγχονται από τον Γενικό Ελεγκτή ή κάποιο ανεξάρτητο φορέα, με την Επιτροπή να επανεξετάζει το θέμα σε τρεις εβδομάδες.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι το θέμα των προεκλογικών δαπανών συνδέεται με το άλλο θέμα της νομοθεσίας για τα σωματεία που εξέτασε σήμερα η Επιτροπή Εσωτερικών. Όπως είπε, εθελοντικές οργανώσεις και σωματεία που ελέγχονται από κόμματα “χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση κομματικών δαπανών και δη εκλογικών δαπανών”.

Συνέχισε λέγοντας ότι για το λόγο αυτό προέκυψε η αντίδραση προς το κυβερνητικό νομοσχέδιο, που επιβάλλει μια μορφή ελέγχου.

Βλέπουμε την αντίδραση των κομμάτων, που δεν θέλουν να υπάρχει ανεξάρτητος έλεγχος των εκλογικών δαπανών, είπε.

Ο κ. Περδίκης απηύθυνε τέλος το ερώτημα προς τον Γενικό Εισαγγελέα αναφορικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η διερεύνηση του σκανδάλου με τη χρηματοδότηση κομματικών εταιρειών ή κομμάτων από την εταιρεία Focus.

Εκσυγχρονισμός νομοθεσίας για σωματεία και λέσχες

Η Επιτροπή Εσωτερικών συζήτησε και το θέμα του εκσυγχρονισμού και της απλοποίησης του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη σύσταση και λειτουργία σωματείων και ιδρυμάτων, όπου διαπίστωσε ότι δεν έχει γίνει η απαραίτητη διαβούλευση με ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων από τους αρμόδιους λειτουργούς που ήταν επιφορτισμένοι με την προετοιμασία του νομοσχεδίου.

Ο κ. Λαμάρης είπε ότι υπάρχουν περίπου 5.500 εγγεγραμμένα σωματεία και λέσχες, ενώ η διαβούλευση έγινε με μόνο μια ΜΚΟ που εκπροσωπεί μερικές μόνο οργανώσεις.

Για το λόγο αυτό η Επιτροπή ζήτησε από το Υπουργείο Εσωτερικών να διεξαχθεί εντός ενός μήνα ένας εκτενής διάλογος και να επανέλθει κατόπιν με τους βασικούς φορείς για να εξετάσει το νομοσχέδιο.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε από την πλευρά του ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού της σχετικής νομοθεσίας, ενώ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο που κατατέθηκε «πλήρες», επιβάλλοντας τον έλεγχο αναφορικά με τη λειτουργία των σωματείων αυτών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά: Υπό τετραήμερη κράτηση ο 23χρονος οδηγός - Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει

Εν αναμονή ενημέρωσης από Europol, Interpol και Ρωσία η Αστυνομία για το απειλητικό email που έφερε αναστάτωση

Πλαστικές σακούλες: Πού πήγαν τελικά τα λεφτά από τα 6 σεντς των πωλήσεων  - Γιατί καταργήθηκαν και ποιο το παράδοξο  

Συγκλονιστικές εικόνες - Οδού: Τα σημεία όπου έσωσαν εθελοντές από την φονική πυρκαγιά το 2021 - Αποκάλυψη στο «Τ»

Εντοπίστηκε νέα μετάλλαξη του Covid: Ονομάζεται «FLiRT» - Λειτουργούν τα τρέχοντα εμβόλια; - Όσα πρέπει να ξέρετε

Λάκης Γαβαλάς: Δέχθηκε επίθεση από μοναχούς - «Με είπαν π****η μέσα στο αεροπλάνο» - Δείτε βίντεο



Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

«Είμαι σε επαφή μαζί της και ο ίδιος προσωπικά, αλλά και με κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, και εκτός της ΕΕ, όπως με Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, για να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top