Κατώτερη των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί στη γείτονα αποδεικνύεται η «έκπληξη» του Τούρκου Προέδρου Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την οποία η Άγκυρα από την πρώτη στιγμή έσπευσε να διαφημίσει ως ιστορική.
Ο Ερντογάν ανήγγειλε στον Τουρκικό λαό την ανακάλυψη στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας του μεγαλύτερου -όπως είπε- κοιτάσματος φυσικού αερίου στην ιστορία της χώρας. Ο ίδιος έκανε λόγο για ποσότητα 320 δισ. κυβικών μέτρων, ενώ σημείωσε ότι θα εκκινήσουν οι παραγωγικές διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην αξιοποίηση του κοιτάσματος από το 2023.
Σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη συγκυρία για την οικονομία της γείτονος, με την λίρα να διολισθαίνει, ο τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να αποδείξει στο εσωτερικό της χώρας, σε υποστηρικτές και αντιπάλους, ότι τα χρήματα που έχει ξοδέψει για την αγορά πλωτών γεωτρύπανων αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων πιάνουν τόπο. Παράλληλα, φρόντισε να δημιουργήσει προσδοκίες για περαιτέρω ευρήματα στη συγκεκριμένη περιοχή, εν αναμονή μάλιστα και των επιχειρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δεν έπεισε τους αναλυτές
Παρά την άνοδο πάνω από 1% που σημείωσε η τουρκική λίρα μετά τις ανακοινώσεις, το κλίμα αμέσως αντιστράφηκε και τελικώς υποχώρησε κατά 0,6% στα 7,34 δολάρια.
Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η ποσότητα του φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε ανέρχεται σε 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ένα μέγεθος που -ανέφεραν αναλυτές- είναι μεν αξιοσημείωτο αλλά όχι ικανό προκειμένου να μετατρέψει τη χώρα σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο ή να αλλάξει τα δεδομένα στην οικονομία της.
Ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, εξέφρασε την ελπίδα πως η ποσότητα αυτή θα εξαλείψει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, με ανεξάρτητους πάντως εμπειρογνώμονες να αμφισβητούν τον ισχυρισμό αυτό.
Ο Ulrich Leuchtmann από την Commerzbank έκανε λόγο για θετική είδηση για την Τουρκία, «ωστόσο δεν μπορεί φέρει τα πάνω – κάτω που περίμεναν κάποιοι» μετά από προηγούμενες αναφορές ότι το κοίτασμα θα κάλυπτε τις ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας για τις επόμενες δύο δεκαετίες.
Όπως σημείωσε, επίσης, συνήθως απαιτούνται έως και δέκα χρόνια έως ότου υπάρξει άντληση του οποιουδήποτε κοιτάσματος στη Μαύρη Θάλασσα και θα απαιτούντο δισεκατομμύρια επενδύσεων για τη δημιουργία των υποδομών παραγωγής και διάθεσης.
Αν και το εύρημα είναι σημαντικό, είναι μικρότερο από άλλες ανακαλύψεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για το ένα τρίτο του κοιτάσματος Zohr της Αιγύπτου, ένα από τα μεγαλύτερα που ανακαλύφθηκαν στη Μεσόγειο, το οποίο εκτιμάται ότι είναι μεγέθους 850 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.
Φιλόδοξες οι προσδοκίες Ερντογάν
Το Διεθνές Ινστιτούτο Αναλύσεων, Eurasia Group, εκτιμά ότι το συγκεκριμένο κοίτασμα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας για μόλις 7-8 χρόνια, ενώ θεωρεί εξαιρετικά φιλόδοξες τις προσδοκίες του Ερντογάν να ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου το 2023.
Παράλληλα, αν και η υπάρχουσα υποδομή αγωγών στην περιοχή και η γειτνίαση με προσοδοφόρες αγορές με υψηλή ζήτηση φυσικού αερίου καθιστούν το κοίτασμα ελκυστικό, δεν είναι καθόλου βέβαιο αν η Άγκυρα μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών εταιρειών ενέργειας για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των πεδίων.
Η μάλλον πρόωρη ανακοίνωση είναι πιθανώς μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ντόπιων στην οικονομία και να αποσπάσει την προσοχή από την πρόσφατη νομισματική αδυναμία, τονίζει το Διεθνές Ινστιτούτο.
Πηγή: tanea.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις