Μπορεί στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου να κρατά και το μαχαίρι και το καρπούζι σε σχέση με τη σύνθεση του ψηφοδελτίου του κόμματος αλλά και την εκλεξιμότητα ορισμένων υποψηφίων, στη Λεμεσό όμως, πόλη του Νίκου Αναστασιάδη τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.
Του Ανδρέα Κόκκινου
Τα τεκταινόμενα στη συμπρωτεύουσα κινούνται στον αστερισμό του αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Ευθύμιου Δίπλαρου, αφού λόγω της έντονης πολιτικής αλλά και κοινωνικής του δράσης αναμένεται να επανεκλεγεί άνετα -και μάλιστα πρώτος σε σταυρούς προτίμησης- κάτι που του παρέχει και την ευχέρεια να ‘τραβήξει’ μαζί του και κ.άποιον άλλο υποψήφιο. Μάλιστα ο Ευθύμιος Δίπλαρος δε δείχνει καμία διάθεση για εφησυχασμό και φρόντισε να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο τη θέση του με την πρόσληψη του Επαρχιακού Γραμματέα του Παναγροτικού Λεμεσού, ως κοινοβουλευτικό του συνεργάτη.
Τις άλλες δύο θέσεις (ο ΔΗΣΥ εκλέγει 3 βουλευτές στη συμπρωτεύουσα) μοιάζουν να διεκδικούν με αξιώσεις οι υφιστάμενοι βουλευτές, Αντρέας Κυπριανού και Ελένη Σύρου. Παρά τη δράση τους όμως οι υποψηφιότητες αυτές πιθανόν να εμπεριέχουν το στοιχείο του κορεσμού και μοιάζουν σε έναν βαθμό ‘ευάλωτες‘ κάτι το οποίο φαίνεται να έχουν αντιληφθεί αρκετοί που ορέγονται μια θέση στα έδρανα της Βουλής.
Ενδιαφέρουσα υποψηφιότητα που μάλιστα αναμένεται να διεκδικήσει εκλογή με σοβαρές αξιώσεις είναι αυτή του Αντιδημάρχου αλλά και Επαρχιακού Γραμματέα του ΔΗΣΥ Λεμεσού Νίκου Σύκα, που φαίνεται να απολαμβάνει τη στήριξη της λαϊκής δεξιάς της παράταξης του. Το ‘πρόβλημα’ μοιάζει να ξεκινά εδώ με τις υπόλοιπες υποψηφιότητες δε μοιάζουν ικανές να πετύχουν το κάτι παραπάνω αφού δείχνουν να αλληλοεξοντώνονται. Ο Αντιδήμαρχος Ύψωνα Κλεάνθης Καραμανίδης, ο Ηρακλής Αγαθοκλέους (υιός του επιφανούς στελέχους Αγαθοκλή Αγαθοκλέους) και ο τέως Επαρχιακός Γραμματέας της ΟΝΕ Λεμεσού και νυν Εκπρόσωπος Τύπου της οργάνωσης Γιώργος Διογένους αναμένεται να ‘τουμπάρουν’ αφού και οι 3 κατάγονται από τον Ύψωνα. Οι Καραμανίδης και Αγαθοκλέους δείχνουν πιο δυνατοί οργανωτικά όμως ο Διογένους πέραν της στήριξης της αστικής Λεμεσού θα έχει και τη βοήθεια του πρώην βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους.
Στο επόμενο ‘γκρουπ’ εντοπίζουμε υποψηφίους με παρόμοια χαρακτηριστικά όπως είναι ο Δημοτικός Σύμβουλος Λεμεσού, Μιχάλης Βασιλείου και ο καθηγητής Πανεπιστημίου και μέλος του πολιτικού γραφείου του ΔΗΣΥ Ονησίφορος Ιορδάνους. Υποψηφιότητες που βασίζονται σε μεγάλο ποσοστό σε ψήφους από την ορεινή Λεμεσό, Πελέντρι και Πάχνα ενώ η συνεχής παρουσία τους στα ψηφοδέλτια προδικάζει πως δε μπορούν να αντιπροσωπεύσουν την αλλαγή.
Συνεχίζουμε με δύο υποψηφιότητες που έχουν ελάχιστες πιθανότητες διάκρισης και αφορούν τον Κοινοτάρχη Λόφου, Αντρέα Σπύρου, ο οποίος παρά το νεαρό της ηλικίας του (μόλις 22 ετών) δείχνει να κινείται σαν πολιτικός των 90’s ενώ η έτερη υποψηφιότητα αφορά τον καθηγητή Πανεπιστημίου Αντώνη Στυλιανού που όμως ειναι αμφίβολο πόςη ισχύ έχει στο οργανωτικό κομμάτι.
Στο κεφάλαιο ‘αριστείνδειν’ του Αβέρωφ Νεοφύτου πρέπει να τονίσουμε πως παραδοσιακά οι Λεμεσιανοί δε μοιάζουν να συγκινούνται εύκολα αφού είναι νωπές ακόμη οι μνήμες του 2016 με την εξαιρετικά αγαπητή Ελίτα Μιχαηλίδου να μην βρίσκει θέση στα βουλευτικά έδρανα.
Η εκλεκτή όμως του Προέδρου του ΔΗΣΥ για την συμπρωτεύουσα φαίνεται να είναι η Νομικός, Φωτεινή Τσιρίδου, η οποία τις τελευταίες ημέρες άρχισε να ‘πυκνώνει’ τις εμφανίσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε πρώτο στάδιο μοιάζει να προσελκύει την αστική Λεμεσό κάτι όμως που όπως έχει αποδειχτεί δεν είναι -από μόνο του- αρκετό.
Βέβαια άτομα που γνωρίζουν πολύ καλά τα τεκταινόμενα της Πινδάρου υποστηρίζουν πως έχει ήδη γίνει κρούση από τον Αβέρωφ Νεοφύτου και στη Μαρίνα Χατζημανώλη για αριστείνδειν υποψηφιότητα. Όπως διευκρινίζεται γίνεται λόγος για ‘κάλυψη’ του κομματιού που αφορά όσους Αμμοχωστιανούς ψηφίζουν στη Λεμεσό αφού πέραν του γεγονότος ότι η οικογένεια Χατζημανώλη έχει Βαρωσιώτικες ρίζες, έχει και στενές σχέσεις με την επιφανή οικογένεια Λόρδου.
Κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφορα ονόματα για το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στη Λεμεσό κάτι που ίσως να σημαίνει ότι το κυβερνών κόμμα οδηγηθεί σε εσωκομματικές εκλογές για την τελική ανάδειξη. Ειδικά εάν ευσταθεί η φημολογία για τις υποψηφιότητες Ανδρέα Θεμιστοκλέους και Ανδρέα Μιχαηλίδη. Οι δύο πρώην βουλευτές διαισθάνονται ότι οι θέσεις Κυπριανού και Σύρου είναι επισφαλείς και κάνουν έντονες σκέψεις για να επαναδιεκδικήσουν βουλευτική έδρα και αν το σενάριο επαληθευτεί ιδιαίτερα ο Ανδρέας Μιχαηλίδης θα συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες εκλογής.
Το καλύτερο όμως το αφήσαμε για το τέλος αφού πρέπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά σε μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα που θα ταράξει τα νερά και ολόκληρο το χάρτη του ψηφοδελτίου -πλην του Ευθύμιου Δίπλαρου- στο ΔΗΣΥ. Αφού λοιπόν ο Αβέρωφ απέτυχε να πείσει τον πρώην Πρόεδρο της ΑΗΚ και γνωστό δικηγόρο, Ανδρέα Μαραγκό άρχισε ήδη να ασκεί έντονες πιέσεις στο Δημοτικό Σύμβουλο Γερμασόγειας και συνεργάτη του Υπουργού Μεταφορών, Χρίστο Παπαμιχαήλ. Ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Παπαμιχαήλ θα απολαύσει αυτόματα και την στήριξη Αβέρωφ Νεοφύτου αφού πρόκειται για κουμπάρο του ενώ αναμένεται να καταφέρει συσπείρωση και της νεολαίας -κάτι που δεν επιτυγχάνει ο νεαρός Κοινοτάρχης Λόφου- καθώς και διάφορους κομματικούς παράγοντες που εκτιμούν το επιτυχημένο του έργο στο Υπουργείο.
Του Ανδρέα Κόκκινου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις