ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΖΕΡΣΑΙ: 'Να κοιτάμε την μεγάλη εικόνα στην αν. Μεσόγειο' - 'Σοβαρό κενό το να αφεθεί εκτός το Καστελλόριζο'

ΟΖΕΡΣΑΙ: 'Να κοιτάμε την μεγάλη εικόνα στην αν. Μεσόγειο' - 'Σοβαρό κενό το να αφεθεί εκτός το Καστελλόριζο'

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών μας δείχνουν ότι το ζήτημα στην Κύπρο δεν αφορά μόνο το Κυπριακό, αλλά πρέπει να κοιτάμε την μεγάλη εικόνα στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο «υπεξ» και ανεξάρτητος υποψήφιος «πρόεδρος», Κουντρέτ Οζερσάι.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή του «Μπαϊράκ» ο κ. Οζερσάι ανέφερε ότι η κοινή στρατηγική που ακολουθούν από κοινού με την Τουρκία τα τελευταία 4-5 χρόνια δεν είναι μόνο στα χαρτιά, αλλά εφαρμόζεται και επί του εδάφους στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, περιοχή που άρχισαν να μετασχηματίζουν και να επιτυγχάνουν ισορροπίες, όπως είπε.

Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, πρόσθεσε, ανοίγει τον δρόμο για αλλαγές και διορθώσεις και στο δυτικό μέρος της ανατολικής Μεσογείου.

Όσον αφορά την θέση της Ελλάδας για την υφαλοκρηπίδα των νησιών, όπως και της χερσαίας χώρας, ο κ. Οζερσάι είπε ότι υπάρχουν αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων που δεν αποδέχονται κάτι τέτοιο. «Και η Αίγυπτος λέει ότι δεν πρέπει τα νησιά να έχουν με αυτό τον τρόπο θαλάσσια ζώνη δικαιοδοσίας (υφαλοκρηπίδα). Σε αυτό το ζήτημα η πολιτική της Τουρκίας και της Αιγύπτου συμπίπτουν, ενώ η Ελλάδα σκέφτεται το αντίθετο».

«Ακόμα και αν η Ελλάδα και η Αίγυπτος προσπάθησαν να συνάψουν συμφωνία για τον καθορισμό των ΑΟΖ τους, εάν η Αίγυπτος είχε αποδεχθεί τη θέση της Ελλάδας (για την υφαλοκρηπίδα των νησιών) θα έπρεπε να είχε καθορίσει ένα μεσαίο σημείο εντός των συνόρων της με μια γραμμή που θα δημιουργούνταν από την ενοποίηση των πιο απόμακρων νησιών της Ελλάδας. Και αυτό θα ήταν η αιτία να χάσει η Αίγυπτος από την δική της ζώνη αρμοδιότητας».

Ο Κουντρέτ Οζερσάι πρόσθεσε ότι λόγω της θέσης της Αιγύπτου πως τα νησιά δεν έχουν την ίδια δικαιοδοσία στη θάλασσα όπως η ενδοχώρα, από την συμφωνία με την Ελλάδα, αφέθηκε εκτός το νησί του Κατσελόριζου.

Πρόκειται για σοβαρό κενό, πρόσθεσε ο «υπεξ» λέγοντας ότι αυτή η συμφωνία έρχεται σε αντίθεση με την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και γι’ αυτό υπάρχει μια ένταση.

Υπάρχει, συνέχισε, και το θέμα του Καστελόριζου για το οποίο μεσολάβησε η Γερμανία ώστε να βρεθεί μια λύση και ενώ αυτό γινόταν η Ελλάδα προχώρησε σε συμφωνία με την Αίγυπτο. «Η Ελλάδα προχώρησε σε τετελεσμένα».

Η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, ανέφερε ο κ. Οζερσάι, θυμίζει τα όσα έγιναν το 2015 όταν ο Μουσταφά Ακιντζί μόλις είχε εκλεγεί και τότε είχε λεχθεί να υπάρξει ένα μορατόριουμ, οι δύο πλευρές (Ε/κ και Τουρκία) να σταματούσαν τις δραστηριότητές τους. «Αυτό έγινε με μυστική συμφωνία, ωστόσο η ε/κ πλευρά συνέχισε τότε να εκδίδει άδειες και να κάνει γεωτρήσεις. Και έτσι πήγαμε σε διαπραγματεύσεις. Με τα τετελεσμένα που έφερε η ε/κ πλευρά παραβιάστηκαν τα δικά μας δικαιώματα. Δεν έπρεπε να το επιτρέψουμε αυτό».

Ακολούθησαν, συνέχισε, διαπραγματεύσεις, έγινε σύνοδος για το Κυπριακό και ήταν μειονέκτημα το ότι η ε/κ πλευρά συνέχιζε να κάνει συμφωνίες με διεθνείς εταιρείες.

«Παρόμοια προσπαθεί να κάνει τώρα η Ελλάδα στην Τουρκία. Τα όσα μέχρι στιγμής επράττε η Τουρκία είναι αντίδραση σε όλο αυτό».

Κατά τον Κουντρέτ Οζερσάι το ψευδοκράτος πρέπει να είναι παίκτης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείο, να ακουστεί η φωνή των Τ/κ και να γίνει σεβαστή, όχι όμως με αντιπαραθετικό τρόπο αλλά πρέπει να στηρίξουν τα δικαιώματά τους και τις έρευνες που γίνονται.

«Πρέπει να στηρίξουμε τα δικαιώματά μας, δεν πρέπει να αφήσουμε κενό όσον αφορά το μερίδιο που μπορούμε να πάρουμε από τον φυσικό πλούτο». Πλέον, είπε, μαζί με την Τουρκία έχουν φτάσει στο σημείο να αδειοδοτούν, να εκδίδουν NAVTEX, να κάνουν σεισμικές έρευνες, να στέλνουν γεωτρύπανα.

Το ιδανικό, πρόσθεσε, είναι καθίσουμε να τα συμφωνήσουμε και εάν η ε/κ πλευρά θεωρεί ότι θα καθίσει στο τραπέζι για συμφωνία με την Τουρκία, αυτό είναι λάθος και δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. «Αργά ή γρήγορα η ε/κ πλευρά θα καταλάβει ότι πρέπει να λάβει υπόψη το τ/κ κράτος για να κάνει μια συμφωνία. Εξάλλου η διεθνής κοινότητα ήδη λέει ‘καθίστε και βρείτε τα σε αυτό το θέμα’».

Εάν περιμένουμε την λύση του Κυπριακού με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται για 52 τώρα χρόνια, δεν θα φτάσουμε πουθενά, ανέφερε ο «υπεξ» λέγοντας ότι οι πλευρές πρέπει να καθίσουν να τα βρουν στο θέμα του φυσικού αερίου.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top