Ουσιαστικός νικητής των Δημαρχιακών Εκλογών της Αγλαντζιάς, χθες Κυριακή (02/08) ήταν ο Ανδρέας Κωνσταντίνου και ο ΔΗΣΥ, με την αποχή για ακόμη μια φορά να προβληματίζει, ειδικότερα τα μικρότερα κόμματα που θεωρούν ότι μπορούν να καρπωθούν τις «ψήφους αντίδρασης».
Του Γιώργου Τάττη
Ο Ανδρέας Κωνσταντίνου εξασφάλισε 2611 ψήφους, ή ποσοστό 41,53% και εκλέγεται Δήμαρχος. Ακολουθεί σε αριθμό ψήφων ο Κώστας Κόρτας, που υποστηριζόταν από το ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ, και ο οποίος εξασφάλισε 2505 ψήφους ή ποσοστό 39,84%.
Η Βασιλειάδου Μαρία, που υποστηρίχθηκε από την ΕΔΕΚ, έλαβε 251 ψήφους, ποσοστό 3,99%, η Ξάνθου Έφη που υποστηρίχθηκε από το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών έλαβε 495 ψήφους, ποσοστό 7,87% και ο ανεξάρτητος Πέτρου Παναγιώτης έλαβε 425 ψήφους ή ποσοστό 6,76%.
ΔΗΣΥ
Παρά τις όποιες δυσκολίες, ο ΔΗΣΥ κατάφερε να εκλέξει έναν δικό του άνθρωπο, αν και όχι ιδιαίτερα προβεβλημένο κομματικό στέλεχος. Στην Πινδάρου τρίβουν τα χέρια του από ικανοποίηση, καθώς φάνηκε να υπάρχει δυναμική, θέτοντας στο προσκήνιο και έναν νέο πολιτικό.
Η πανδημία, προφανώς έπαιξε τον δικό της ρόλο στην μειωμένη προσέλευση, με τον Ανδρέα Κωνσταντίνου να έχει μεν ελαφρώς μειωμένα ποσοστά σε σχέση με τις Δημαρχιακές Εκλογές του 2016 (45,73), κρατώντας όμως τα ηνία δε, παρά το γεγονός ότι αναμετρήθηκε με «παλιές καραβάνες». Εάν αναλογιστεί κανείς και την εμπειρία του τέως Χαράλαμπου Πετρίδη, τότε κατανοεί κανείς την επιτυχία.
Να σημειώσουμε ότι ο προεκλογικός αγώνας ήταν ιδιαίτερα δύσκολος, καθώς ο Ανδρέας Κωνσταντίνου είχε να διαχειριστεί μια ιδιαίτερη πόλωση σε σχέση με τον επικείμενο χώρο φιλοξενίας ευάλωτων αιτούντων ασύλου στο Παλλάδιο, έχοντας να υπερασπιστεί και διφορούμενες κυβερνητικές πολιτικές για το εν λόγω θέμα. Επίσης, υπήρξε μια συλλογική προσπάθεια αποδόμησής του από όλους τους ανθυποψήφιούς του, μετά και την άρνησή του να κατέλθει σε κοινό διαδικτυακό διάλογο.
ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ
Στους χαμένους των εκλογών τοποθετούνται τα δύο κόμματα, κάτι το οποίο ενδεχομένως να προκαλέσει και «ρωγμές» στις συνομιλίες που υπάρχουν για μετέπειτα εκλογική συνεργασία.
Το ΑΚΕΛ είδε ψηφοφόρους του να εναντιώνονται στην υποψηφιότητα Κόρτα, ιδίως μετά την επίμαχη παρουσία του σε εκδήλωση πολιτών ενάντια στο Κέντρο φιλοξενίας. Μάλιστα, προβληματισμό προκαλούν οι «αποστασίες» από στελέχη και φίλια προσκείμενο κόσμο, εν ονόματι μιας «δικαιωματίστικης» ατζέντας», η οποία φαίνεται να εμμένει σε μια, εν πολλοίς, τραβηγμένη αντιπαράθεση, έχοντας παράλληλα διαχρονικές τάσεις «αυτονόμησης» από την κομματική γραμμή.
Αυτό ενίοτε προβληματίζει το ΑΚΕΛ, καθώς αν και αμελητέα μειοψηφία, επηρεάζει ένα ευρύτερο κοινό και αποκτά προνομιακή θέση στον δημόσιο διάλογο. Συνεπώς, τώρα που η ατζέντα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπαίνει δυναμικά στο προσκήνιο, το ΑΚΕΛ φαίνεται να επιδιώκει εκλογικές συνεργασίες με την κεντροδεξιά, η οποία δομικά φέρει έναν πιο συντηρητικό λόγο. Αυτό είναι κάτι το οποίο το ΑΚΕΛ πρέπει να συγκεράσει, ενόψει προεδρικών.
Η αποτυχία εκλογής, για μια ακόμη φορά, του Κώστα Κόρτα, σίγουρα προκαλεί δυσφορία στις τάξεις του ΔΗΚΟ. Από την μία, φαίνεται να μην λειτούργησε η συνεργασία με το ΑΚΕΛ, κατί που αφήνει και δυσαρεστημένα τα ΔΗΚΟϊκά στελέχη που εργάστηκαν πυρετωδώς. Σίγουρα, στον απολογισμό του ΔΗΚΟ θα ενταχθεί και η αδυναμία συσπείρωσης του ΑΚΕΛικού κόσμου.
Από την άλλη, ερωτηματικά προκύπτουν και με την στάση των 5 «αποστατών». Αν και οι ίδιοι υποστήριξαν ρητώς την υποψηφιότητα Κόρτα, εντούτοις, στην Κεντρώα παράταξη πιστεύεται το αντίθετο.
ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
Μπορεί να μειώθηκαν τα ποσοστά του συνδυασμού στην Αγλαντζιά, εξακολουθούν όμως να είναι υψηλότερα των Παγκύπριων ποσοστών του Κινήματος. Κάτι το οποίο μελετούν σοβαρά στα γραφεία των Οικολόγων. Αφενός, η ιδιαίτερα δυναμική παρουσία της Έφης Ξάνθου στα αυτοδιοικητικά είναι κομβική, αφετέρου, η περιβαλλοντική πολιτική έχει προνομιακή παρουσία στην καθημερινότητα των Δήμων.
Τα μειωμένα ποσοστά όμως ξενίζουν και προβληματίζουν. Αυτό που μπορεί να ειπωθεί, είναι ότι παρά τις συγκροτημένες τοποθετήσεις του Κινήματος σε μια σωρεία θεματικών, δόθηκε στοχευμένα έμφαση σε κάτι το οποίο διαφοροποιούσε την Έφη Ξάνθου από τους ανθυποψήφιούς της. Αυτό ήταν το θέμα με το Παλλάδιο, κάτι το οποίο έφερε μεν κάποιες ψήφους από το ΑΚΕΛ, ξένισε όμως μια άλλη σημαντική μερίδα της κοινωνίας που επιδίωκε καθησυχασμό σε σχέση με το διαδικαστικό του ζητήματος, και όχι τοποθετήσεις επί της φιλοσοφίας.
ΕΔΕΚ
Ομολογουμένως, η αυτόνομη κάθοδος για την ΕΔΕΚ είχε και ως στόχο ένα «πρώτο τεστ», μετρώντας την δυναμική του κόμματος μετά και τις τελευταίες δυσάρεστες εξελίξεις στο εσωτερικό του. Το ποσοστό της ΕΔΕΚ ήταν αποτυχία, αφού δεν κατάφερε, παρά τον κομματικό μηχανισμό, να ξεπεράσει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Πανίκου Πέτρου.
Σίγουρα, οι ομάδες που αντιπολιτεύονται τον Μαρίνο Σιζόπουλο, τόσο εντός του κόμματος όσο και εκτός, απέκτησαν ένα απτό έρεισμα για να «πολεμήσουν» την ηγεσία, καθώς θεωρείται υπεύθυνη για την αποτυχία. Κάτι το οποίο διαφάνηκε και στις δημόσιές τους τοποθετήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Η αποτυχία ενός εκ των πιο έμπειρων και μετρημένων στελεχών του κόμματος, σίγουρα προβλημάτισε και τα κεντρικά των Σοσιαλιστών, οι οποίοι, μετά και την εκλογική επιτυχία των Ευρωεκλογών απέτυχαν να αποκτήσουν ουσιαστική επιρροή στους ψηφοφόρους τους.
Γιώργος Τάττης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις