Την δημιουργία μικρής κοινωνικής ομάδας (“social bubbles”) από τον καθένα, έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των στενών επαφών, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού και την ευκολότερη ιχνηλάτηση, συστήνει o Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων, Κωνσταντίνος Τσιούτης.
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Δρ Τσιούτης, ο οποίος είναι μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας, είπε ότι η ιδέα αυτή, η οποία έχει αναπτυχθεί σε διάφορα μοντέλα, είναι «όσο μπορεί ο καθένας, ειδικά σε περιόδους όπου υπάρχουν αρκετές κοινωνικές επαφές (σήμερα δεν υπάρχουν περιορισμοί στις ώρες και στον αριθμό των μετακινήσεων), να δημιουργήσει (καταδείξει) ομάδα ατόμων με τα οποία εξ ορισμού ή αναπόφευκτα έχει καθημερινή στενή επαφή και να προσπαθήσει να παραμείνει, κάνοντας όλες τις δραστηριότητες του, μέσα σε αυτό τον κοινωνικό κύκλο, χωρίς να έχει επαφές, για ένα χρονικό διάστημα, με άτομα εκτός αυτού του κύκλου».
«Αν ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δημιουργήσει αυτή την κοινωνική ομάδα, τότε περιορίζεται η μετάδοση του ιού, ενώ η ιχνηλάτηση είναι πολύ πιο εύκολη», υπογράμμισε.
Για παράδειγμα ανέφερε ότι αυτός ο κοινωνικός κύκλος μπορεί να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα μέλη της οικογένειας, άτομα με τα οποία συμβιώνει, μέλη του εργασιακού του χώρου (συναδέλφους ή πελάτες με τους οποίους έχει καθημερινή επαφή) και άτομα με τα οποία συναναστρέφεται συχνά.
«Όσο πιο συγκεκριμένος είναι ο κοινωνικός κύκλος του πληθυσμού και σε όσο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού εφαρμόζεται αυτό τόσο πιο δραματική είναι η μείωση της μετάδοσης και η μείωση του δείκτη Rt».
Αντίθετα, συνέχισε, «όσο πιο ευρύ είναι το κοινωνικό δίκτυο κάποιου, λόγω της εργασίας και της οικογένειας του, αλλά και των καθημερινών συνηθειών του, τόσο περισσότερες είναι οι επαφές που έχει με άλλα άτομα με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η πιθανότητα τόσο των στενών επαφών όσο και να κολλήσει ή να μεταδώσει τον ιό», υπογράμμισε.
Σημείωσε πως έκανε αυτή τη σκέψη λόγω του ότι αυτή την περίοδο, αν και τέθηκαν σε εφαρμογή κάποια νέα μέτρα, δεν τέθηκαν περιορισμοί στις κοινωνικές επαφές που μπορεί να έχει κάποιος.
Επιπλέον, ο Δρ Τσιούης είπε στο ΚΥΠΕ ότι σε κάποιες χώρες η πρόταση ήταν ο κοινωνικός κύκλος να περιλαμβάνει συνολικά 10 άτομα και σε άλλες λιγότερα άτομα, αλλά αυτό εξαρτάται, όπως είπε, και από το ίδιο το άτομο αλλά και από την επιδημιολογική κατάσταση της περιοχής.
Είπε ακόμη ότι αυτή είναι μια ιδέα η οποία έχει προταθεί και αναπτυχθεί σε ορισμένες χώρες, όπως είναι μεταξύ άλλων Νέα Ζηλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αυτή εξαρτάται πάρα πολύ, όπως σημείωσε, «από τα τοπικά χαρακτηριστικά μιας περιοχής και από τις κοινωνικές συνήθειες του κάθε ατόμου».
Στην Κύπρο θα μπορούσε να λειτουργήσει το μοντέλο της κοινωνικής ομάδας γιατί λόγω των χαρακτηριστικών του νησιού, όπως είπε, «είναι μικρή η έκθεση μας σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό».
Συγκεκριμένα, ο Δρ. Τσιούτης εξήγησε ότι στην Κύπρο «όλοι έχουμε ένα συγκεκριμένο οικογενειακό περιβάλλον με το οποίο έχουμε στενή επαφή, υπάρχουν μικρές αποστάσεις και δεν έχουμε πάρα πολλούς χώρους κοινωνικής συνεύρεσης, ενώ γίνεται μικρή χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς».
«Ας προσπαθήσουμε όλοι να έχουμε συγκεκριμένα άτομα που μπορεί να είναι στον αριθμό από 10 μέχρι 20, με τα οποία θα έχουμε τη στενή μας επαφή», ανέφερε και πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο «περιορίζουμε και τον κίνδυνο εμείς οι ίδιοι να κολλήσουμε τον ιό από κάποιον άλλο και παράλληλα περιορίζουμε και την πιθανότητα, αν έχουμε κολλήσει τον ιό, να τον μεταδώσουμε σε μεγάλο αριθμό ατόμων», τόνισε.
Στο σημείο αυτό ο Καθηγητής Παθολογίας είπε πως «σίγουρα κάποιοι δεν μπορούν να έχουν ένα τέτοιο κύκλο», όπως είναι άτομα που εξυπηρετούν κοινό, άτομα που ταξιδεύουν ή άτομα που εργάζονται σε χώρους με πολλούς εργαζόμενους.
Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει προηγούμενο στην πρακτική εφαρμογή αυτής της ιδέας, ο Δρ. Τσιούτης είπε ότι έχει δοκιμαστεί πρακτικά αυτή η ιδέα κατά την περίοδο που υπήρχαν τα περιοριστικά μέτρα στις διακινήσεις και είχαν κλείσει σχολεία και επιχειρήσεις, προσθέτοντας ότι «αυτό ήταν ένα φυσικό πείραμα» και «έγινε σε δεκάδες χώρες».
Πέραν τούτου, ο Κωνσταντίνος Τσιούτης τόνισε την ανάγκη να εφαρμόζονται τα ατομικά μέτρα προστασίας, ενώ η χρήση μάσκας είναι συμπληρωματική, όπως είπε, και δεν αντικαθιστά τα υπόλοιπα μέτρα που πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις