ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

9η διάλεξη της διαδικτυακής δράσης «Μίλα μου Ιστορικά» του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου

 9η διάλεξη της διαδικτυακής δράσης «Μίλα μου Ιστορικά» του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου

Η σειρά των διαδικτυακών διαλέξεων «Μίλα μου Ιστορικά» εμπλουτίζεται με το νέο επεισόδιο- διάλεξη του Δρος Κωνσταντίνου Γεωργίου, «Το Μεσαιωνικό Βασίλειο της Κύπρου και οι Σταυροφορίες», το οποίο παρουσιάζεται σήμερα Παρασκευή 31 Ιουλίου.

Θεματική 9ης Διάλεξης:
Με την κατάκτησή της από τον Άγγλο βασιλιά Ριχάρδο Λεοντόκαρδο το 1191 και για τα επόμενα 380 χρόνια, μέχρι την πτώση της Αμμοχώστου στους Οθωμανούς το 1571, η Κύπρος μπήκε στη σφαίρα του δυτικo-ευρωπαϊκού επεκτατισμού. Η παρούσα διάλεξη αποσκοπεί στην ανάδειξη της πολύπλευρης συνεισφοράς του Μεσαιωνικού Βασιλείου της Κύπρου στη σταυροφορική προσπάθεια της Λατινικής Δύσης για απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ και την προστασία των υπόλοιπων σταυροφορικών κτήσεων στη Συροπαλαιστίνη κατά τον 13ο και 14ο αιώνα.

Σύντομο βιογραφικό του ομιλητή:
Ο Κωνσταντίνος Γεωργίου σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στη Μεσαιωνική Ιστορία από το Πανεπιστήμιο Swansea της Ουαλίας, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2015 αναγορεύτηκε Διδάκτορας Μεσαιωνικής Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου (Διατμηματικό Πρόγραμμα Βυζαντινών και Μεσαιωνικών Σπουδών). Ειδικεύεται στην ιστορία του Ύστερου Μεσαίωνα, με έμφαση στο σταυροφορικό κήρυγμα και προπαγάνδα, στην εμφάνιση και ανάπτυξη του μοναχισμού στη Δυτική Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα και στην ιστορία της Λατινικής Ανατολής και ειδικότερα της Κύπρου. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται οι παπικές προσπάθειες για οργάνωση και διεξαγωγή του κηρύγματος των σταυροφοριών στην Ανατολική Μεσόγειο, ο ρόλος του κλήρου στην προώθηση της σταυροφορίας, οι χειρόγραφες σταυροφορικές ομιλίες και η λατινική παλαιογραφία. Έχει γράψει για το κήρυγμα των σταυροφοριών κατά το πρώτο μισό του 14ου αιώνα. Η μονογραφία του Preaching the Crusades to the Eastern

Mediterranean: Propaganda, Liturgy and Diplomacy, 1305-1352, δημοσιεύθηκε από τον εκδοτικό οίκο Routledge (2018). Έχει, επίσης, εργαστεί ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο πρόγραμμα “Continuing the Bullarium Cyprium: Pope John XXII’s Letters to Cyprus, 1316-1334,” που χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από το ίδρυμα Λεβέντη και φιλοξενήθηκε από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

H σειρά διαλέξεων «Μίλα μου Ιστορικά» αποτελεί μία επιστημονικά τεκμηριωμένη και ταυτόχρονα φιλική στον ακροατή σειρά, από έγκριτους επιστήμονες που εστιάζουν σε διάφορα κυπρολογικά θέματα, τα οποία σχετίζονται με τα Μουσεία, Συλλογές, Εκθέσεις, Δράσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος, αλλά και ευρύτερα με όλες τις περιόδους της κυπριακής ιστορίας, αρχαιολογίας, ιστορίας της τέχνης και λογοτεχνίας.

Οι διαλέξεις παρουσιάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στη σελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος στο Facebook (Boccf), στην ιστοσελίδα μας (www.boccf.org) και σε άλλες ψηφιακές πλατφόρμες παροχής ήχου (Buzzsprout, Spotify, Google Podcasts: “Μίλα μου ιστορικά”).



Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου
Φανερωμένης 86-90, Λευκωσία
Για πληροφορίες: 22 128157
www.boccf.org

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία... παρέα με τη σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Επιβραδύνεται η αύξηση της τιμής του καφέ στην ΕΕ – Τι ισχύει για την Κύπρο

Κύπρια επαγγελματίας Feng Shui μιλά στο «Τ»: Τα μυστικά για την καλή ενέργεια και εκείνοι που «αναγκάστηκαν» να αλλάξουν σπίτι

Κρανίο που ανήκει σε πλάσμα βάρους 40 τόνων ξεβράστηκε σε παραλία στις ΗΠΑ



Ευρωεκλογές: Σε διάταξη μάχης τα κόμματα - Το στοίχημα, οι επιθέσεις και η μέτρια προεκλογική εκστρατεία

Ευρωεκλογές: Σε διάταξη μάχης τα κόμματα - Το στοίχημα, οι επιθέσεις και η μέτρια προεκλογική εκστρατεία

Όσο πλησιάζουμε στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, τα κόμματα βρίσκονται σε διάταξη μάχης για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Με κινήσεις εντυπωσιασμού και δηλώσεις, οι ηγεσίες των κομμάτων τρέχουν στη μάχη των ευρωεκλογών έχοντας ως πρώτιστο μέλημα τους, τη συσπείρωση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top