ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαμορφώθηκαν οι όροι εντολής της Ad Hoc για δάνεια πολιτικών και κομμάτων - Ενστάσεις Συλλούρη ως προς την αναπομπή - ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Διαμορφώθηκαν οι όροι εντολής της Ad Hoc για δάνεια πολιτικών και κομμάτων - Ενστάσεις Συλλούρη ως προς την αναπομπή - ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι της Τετάρτης (29/07) η συνεδρία της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, στην οποία συνεχίστηκε η συζήτηση για διερεύνηση των όρων εντολής της επιτροπής, ενόψει της διερεύνησης θεμάτων που αφορούν σε Δάνεια ΠΕΠ και την πιθανή δημοσιοποίηση της Λίστας Γιωρκάτζη.

Του Γιώργου Τάττη

Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε η δημοσίευση της επιστολής του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, στην οποία αναπέμπονται οι αποφάσεις της Βουλής κατά την ημερομηνία 17 Ιουλίου 2020, στην οποία περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και η δημοσιοποίηση της Λίστας Γιωρκάτζη.

Σημειώνεται ότι η αναπομπή τέθηκε κατόπιν εισήγησης του νυν Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη, με το ένα σημείο που εγείρει ερωτηματικά, να αφορά την «ταυτόχρονη άσκηση των καθηκόντων του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων ενόσω ασκούσε το λειτούργημα του Προέδρου της Δημοκρατίας», κάτι το οποίο, σύμφωνα με την επιστολή, βρίσκεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα και την Αρχή της Διάκρισης των Εξουσίων.

Κάτι για το οποίο προέβαλε ενστάσεις ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος ανέφερε σε δήλωσή του ότι «είναι μια πρακτική που ακολουθούσα όλα αυτά τα χρόνια στη βάση γνωμάτευσης του πρώην Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρχε κώλυμα».

Σχετική γνωμάτευση δόθηκε στη δημοσιότητα:

Από εκεί και πέρα, τέθηκαν και άλλες ενστάσεις σε σχέση με την αναπομπή, καθώς προκαλείται σύγκρουση μεταξύ των αποφάσεων και εάν εμπίπτουν στο Άρθρο 52, με βάση το οποίο μπορούν να γίνουν και αναπομπές. Αυτό αφορά το εάν μια απόφαση είναι αυτομάτως νόμος ή απλή απόφαση. Σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη, «δεν είναι κατ’ επιλογήν που παίρνουμε το Σύνταγμα. Όλες οι αποφάσεις είναι νόμος».
Ο Γιώργος Περδίκης, υποστηρίζει ότι «όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα η δημοσιοποίηση της λίστας είναι μονόδρομος. Εάν γίνει αναπομπή του Προέδρου σημαίνει ότι το κείμενο δεν είναι νόμος, άρα είναι απλή απόφαση της βουλής, η οποία μπορεί να προχωρήσει άμεσα στη δημοσιοποίηση.

Όροι εντολής

Απ’ εκεί και πέρα, σε’ ότι αφορά τους όρους εντολής, η Ad Hoc Επιτροπή συζήτησε για θέματα που αφορούν (1) το χρονικό σημείο από το οποίο θα ξεκινήσει η διερεύνηση, (2) έθεσε θέμα διεύρυνσης των όρων εντολής έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνονται πολιτικά κόμματα και συνδεδεμένες με αυτά εταιρείες. Επιπρόσθετα, (3) τέθηκαν σε ιεράρχηση τα θέματα που θα εξεταστούν.

Σχετικά με το τελευταίο, εννοείται ότι στην κορυφή της ιεράρχησης θα είναι οι αξιωματούχοι κομμάτων (Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα) και ακολούθως τα δευτερεύοντα πολιτικά πρόσωπα, όπως για παράδειγμα οι τοπικοί σύμβουλοι και κοινοτάρχες.  

Παράλληλα, σύμφωνα και με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Συλλούρη,"ζητείται να αλλάξει ο όρος που λέει ότι όποιος έχει το όνομά του στην λίστα, στερείται του δικαιώματος, αλλά και της υποχρέωσης να συμμετέχει στην επιτροπή".

Γιώργος Τάττης

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έτρεχε η Πυροσβεστική: Κατοικίες «τυλίχθηκαν» στις φλόγες από αναμμένο καντήλι και κερί

Σήμερα η ένσταση Οδυσσέα στο αίτημα Σαββίδη για παύση του - Πολυσέλιδη η έκθεση

Εκστρατεία Αστυνομίας: Στους δρόμους για ελέγχους φορτηγών και λεωφορείων – Τι προνοεί η νομοθεσία

Eurovision: Η πρόβα του My Number One που ούτε η Έλενα Παπαρίζου δεν είχε δει - Δείτε βίντεο

Βίντεο που κόβει την ανάσα: Φορτηγό συγκρούεται με αυτοκίνητο και κρέμεται στο κενό από γέφυρα στις ΗΠΑ - Ο τρόμος της οδηγού

Μενίδι: «Όταν την είδα έβγαλα το μαχαίρι και άρχισα να την μαχαιρώνω» - Η κυνική ομολογία του δολοφόνου της 40χρονης - Βίντεο



Στη Λευκωσία σήμερα η Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό - Στο επίκεντρο το ζήτημα της Συρίας

Στη Λευκωσία σήμερα η Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό - Στο επίκεντρο το ζήτημα της Συρίας

Το ζήτημα της Συρίας και η επαναξιολόγηση του καθεστώτος περιοχών της χώρας, θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της Υπουργικής Συνόδου για το μεταναστευτικό, το οποίο πραγματοποιείται στη Λευκωσία με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν υπουργοί και αξιωματούχοι από την Ελλάδα, την Τσεχία, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Δανία, την Ιταλία και τη Μάλτα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top