Ανοικτή πληγή παραμένει δυστυχώς για τόσα χρόνια και το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, είπε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, σε χαιρετισμό του στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς, το οποίο πραγματοποιείται φέτος μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία των τριμερών συνεργασιών, σημειώνοντας ότι προγραμματίζεται, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για θέματα Διασποράς μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Λιβάνου.
Αναφερόμενος εκτενώς στο θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι όσο προχωρεί ο χρόνος, τόσων περισσοτέρων συγγενών τους ολοκληρώνεται ο κύκλος της ζωής τους και φεύγουν, με αναπάντητα τα ερωτήματα για την τύχη των αγαπημένων τους.
«Τα κίνητρα τα δικά μας είναι ανθρωπιστικά, της κατοχικής όμως δύναμης είναι κίνητρα απόκρυψης των αδιαμφισβήτητων μεγάλων ενοχών για την αγριότητα και βαρβαρότητα που επεδείχθη σε βάρος τόσων πολλών συμπατριωτών μας. Από τις 1.510 αρχικώς καταχωρηθείσες περιπτώσεις στον κατάλογο των αγνοουμένων συνεχίζουν να είναι σε εκκρεμότητα οι περισσότερες. Οκτακόσιοι δέκα Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες εξακολουθούν να αγνοούνται παρά το πέρασμα 46 χρόνων. Και αυτό, ενώ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος, λόγω της στάσης της κατοχικής δύναμης, να περιέλθει η κατάσταση σε ένα τέλμα που θα αφήσει οριστικά αναπάντητα τα ερωτήματα για πάρα πολλούς από τους αγνοουμένους της τραγωδίας του 1974», συμπλήρωσε.
Στον χαιρετισμό του, τον οποίο μεταδίδει το ΓΤΠ, ο κ. Φωτίου είπε ότι «δεν έχουμε, όπως όλες τις άλλες χρονιές, τη φυσική παρουσία και τη δυνατότητα να αναπτύξουμε περισσότερο και να εμβαθύνουμε στις μεταξύ μας σχέσεις, ωστόσο η εισαγωγή της ηλεκτρονικής επικοινωνίας μέσω διαδικτύου με φωνή και οπτική επαφή, είναι μια εξέλιξη που την έχουμε υποδεχθεί ως μέρος πια της ζωής μας».
«Θέλω να ελπίζω και να πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε όλοι σύντομα τα προβλήματα και τις δυσκολίες της πανδημίας, και να διασφαλίσουμε πρώτα απ’ όλα την υγεία των δικών μας και όλων των άλλων ανθρώπων, ώστε να εκλείψουν πλήρως οι κίνδυνοι και να μπορέσουμε να επανέλθουμε στους ρυθμούς που ευχόμαστε», πρόσθεσε.
Ο κ. Φωτίου εξέφρασε τη βαθιά του εκτίμηση για την πραγματικά μεγάλη στήριξη των οργανώσεων της Κυπριακής Διασποράς τόσο προς τους αποδήμους όσο και προς τους φοιτητές και τους επισκέπτες από την Κύπρο.
«Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές λόγω του κορωνοϊού σε κοινότητες της διασποράς μας, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν μεγάλες. Προς τις οικογένειες τους εκφράζουμε και με την ευκαιρία αυτή τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια. Η πληροφόρηση μας για την απώλεια ζωών μεταξύ των αποδήμων μας, μας προκάλεσε μεγάλη θλίψη. Ας ελπίσουμε να μην υπάρξουν άλλα θύματα. Οι κίνδυνοι εξακολουθούν πάντως να υπάρχουν και μαζί η ανάγκη για συνέχιση των μέτρων», σημείωσε.
Εδώ στην Κύπρο, συνέχισε ο κ. Φωτίου, λόγω των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση με τις συμβουλές των ειδικών επιστημόνων, όπως και με τη συνεργασία του κοινού, καταφέραμε πάρα πολλά, πλην όμως η επαγρύπνηση εξακολουθεί να είναι συνεχής, όπως συνεχής είναι και η παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων.
«Το μεγάλο ζήτημα είναι η πλήρης επαναφορά στην κανονικότητα και η αντιμετώπιση των προβλημάτων στους διάφορους τομείς της οικονομίας, κάτι που είναι φυσικά ιδιαίτερα σημαντικό και βρίσκεται στις προτεραιότητες των κυβερνητικών αρμοδίων και προσωπικά του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη», πρόσθεσε.
Ο κ. Φωτίου είπε, παράλληλα, ότι στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης θα γίνει πλήρης ενημέρωσή για τις διάφορες εξελίξεις.
«Πρώτα απ’ όλα είναι η ενημέρωση σας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και θα ακολουθήσουν ενημερώσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς και αξιωματούχους ειδικά για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, το εθνικό μας θέμα και τις προκλήσεις και απειλές της Τουρκίας, της Άμυνας, της ενεργειακής πολιτικής και των Αγνοουμένων μας. Είναι όλα θέματα που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και εσάς, την ηγεσία της Κυπριακής Διασποράς, εσάς που πάντοτε και με κάθε ευκαιρία συμβάλλετε στην προώθηση των εθνικών θεμάτων και διαδραματίζετε πολύτιμο ρόλο στις προσπάθειες που καταβάλλονται», ανέφερε.
Όπως είπε, «γνωρίζετε γι’ αυτό τη βαθιά ευγνωμοσύνη και την εκτίμηση που τρέφουμε για τη στήριξη σας. Και είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για την αγάπη και τον πατριωτισμό σας, καθώς και για το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται για τη στήριξη των παραδόσεων, του πολιτισμού και της γλώσσας μας. Οι προσπάθειες σας να διατηρήσετε άρρηκτους τους δεσμούς με τη γενέτειρα σας, είναι συγκινητικές και άοκνες. Αποτελείτε ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια του ελληνισμού και είστε οι καλύτεροι πρεσβευτές της Κύπρου στο εξωτερικό».
Υπερήφανοι, συνέχισε ο κ. Φωτίου, «είμαστε όμως και για τα επιτεύγματα σας στις χώρες διαμονής σας».
«Με τις επιτυχίες και την πρόοδο που σημειώνετε εκεί, όπως και με τη δημιουργική συμβολή σας στην εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών, προβάλλετε ταυτόχρονα την εθνική ταυτότητα, τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας, συγκροτώντας έτσι τη συνέχεια της δυναμικής παρουσίας του Κυπριακού Ελληνισμού στο εξωτερικό. Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη σημασία αποδίδουμε, και εσείς και εμείς, στην αξιοποίηση της απόδημης νεολαίας μας με συγκεκριμένα προγράμματα και επιδιώξεις, όπως η ανάμειξη και εμπλοκή της στα παροικιακά δρώμενα, η επαφή και γνωριμία με την Κύπρο, η εκμάθηση της γλώσσας, της Ιστορίας, του πολιτισμού και των παραδόσεων της», συμπλήρωσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι η νεολαία είναι το μέλλον της Διασποράς.
«Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικές οι προσπάθειες που καταβάλλουμε για την ενίσχυση των επαφών και συνεργασιών με τους νέους άλλων εθνοτήτων, ειδικά παροικιών και χωρών με τις οποίες δημιουργήσαμε και προωθούμε ειδικές συνεργασίες, και που, μαζί τους, υλοποιούμε και διάφορες δράσεις που αφορούν τους νέους. Δεν είναι μόνο με την Ελλάδα που εργαζόμαστε ειδικά και για τον τομέα αυτό, είναι και μαζί με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Αρμενία και άλλες χώρες», πρόσθεσε.
Ο κ. Φωτίου τόνισε ότι «ενισχύσαμε την πολυεπίπεδη συνεργασία μας με φίλες χώρες σε θέματα Διασποράς».
«Ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της Εθνικής Στρατηγικής μας για τη Διασπορά είναι οι διμερείς και τριμερείς συνεργασίες που έχουμε με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Αρμενία και άλλες χώρες. Προγραμματίζεται μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για θέματα Διασποράς μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Λιβάνου. Η σημασία των συνεργασιών αυτών στο σημερινό κόσμο είναι προφανής για την υλοποίηση και εξυπηρέτηση κοινών συμφερόντων και επιδιώξεων. Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας περιλαμβάνονται και διάφορες κοινές δράσεις που αφορούν ειδικά τους νέους», σημείωσε.
Όπως είπε ο κ. Φωτίου, η στενή συνεργασία με τον ευρύτερο ομογενειακό ελληνισμό, είναι, βέβαια, πρώτη προτεραιότητα.
«Η αδελφική μας σχέση με την Ελλάδα και την ελλαδική ομογένεια προσφέρει πάντα τεράστιες δυνατότητες να καταστήσουμε ακόμα πιο διακριτή την παρουσία μας στον παγκόσμιο χώρο και να διευρύνουμε με δυναμισμό και αποτελεσματικότητα τις προοπτικές συνολικά του έθνους. Με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος για θέματα Διασποράς κ. Κώστα Βλάση για την στενή και παραγωγική συνεργασία που έχουμε», ανέφερε.
Με τον μητροπολιτικό Ελληνισμό, συνέχισε ο κ. Φωτίου, έχουμε σταθερά τους ίδιους προβληματισμούς και ανησυχίες.
«Η καρδιά μας πάλλει πάντα το ίδιο. Πόσο μάλλον στο διάστημα αυτό με τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με τον μεγαλοϊδεατισμό που διακρίνει την ηγεσία της Τουρκίας και την προσπάθεια της για αναβίωση, ουσιαστικά, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, παραβιάζοντας σε πολύ μεγάλη έκταση το διεθνές δίκαιο και ενεργώντας αντίθετα προς τις αρχές της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας των κρατών», υπογράμμισε.
Ενέργειες, όπως είπε ο κ. Φωτίου, που επηρεάζουν αρνητικά τις προσπάθειες για την επίλυση του χρονίζοντος εθνικού μας θέματος, με τις συνέπειες της βάρβαρης τουρκικής εισβολής να συνεχίζουν να αποτελούν ανοικτή πληγή για την πατρίδα και το λαό μας.
«Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για τη μέχρι σήμερα συνεργασία μας και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτήν την προσπάθεια θα τη συνεχίσουμε μαζί, για την καλύτερη προώθηση των εθνικών μας θεμάτων. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τους Προέδρους και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) κ. Ανδρέα Παπαευριπίδη, της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) κα Χρίστος Τούτον και όλων των Προέδρων και μελών των Τοπικών Ομοσπονδιών. Θα ήθελα με την ευκαιρία να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την καθοδήγηση και τη συνεχή στήριξή του για θέματα της Διασποράς μας», ανέφερε.
Θέρμες ευχαριστίες εξέφρασε και σε όλα τα Υπουργεία, στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, σε όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα καθώς και σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους, για την παραγωγική και στενή συνεργασία τους και για την προσφορά τους, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν τη Διασπορά.
«Αγαπητοί Απόδημοι, Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο και τη δυναμικότητα που σας διακατέχει, να αγωνίζεστε για την Κύπρο μας. Εύχομαι σε όλους ότι καλύτερο», κατέληξε ο κ. Φωτίου, στον χαιρετισμό του.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Πόσα λεφτά κερδίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ - Τα μπόνους για ταξίδια και διασκέδαση
• Το Netflix θα αφαιρέσει μια ολόκληρη ενότητα περιεχόμενου - Μάθε ποια είναι
• Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ - Μάθε αν κέρδισες 3.100.000 ευρώ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις