ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επ. Γεωργίας: Χρήζει βελτίωσης η διαδικασία προμήθειας του δημοσίου με κυπριακά προϊόντα

Επ. Γεωργίας: Χρήζει βελτίωσης η διαδικασία προμήθειας του δημοσίου με κυπριακά προϊόντα

Γενική διαπίστωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας μετά από τη συζήτηση που διεξήχθη ενώπιον της, είναι ότι η διαδικασία προμήθειας γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα χρήζει βελτίωσης, ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άντρος Καυκαλιάς, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή αναμένει να κατατεθούν τον Σεπτέμβρη γραπτώς τα ποσοστά των κυπριακών προϊόντων επί των προμηθειών του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Ενημερώνοντας το ΚΥΠΕ για τη συνεδρία της Επιτροπής και την έκβασή της, ανέφερε ότι τη στιγμή που υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στη διάθεση των αγροτικών προϊόντων με αποτέλεσμα αυτά να μένουν στα χωράφια ή να καταλήγουν στις χωματερές, αφού η κυπριακή αγορά δεν είναι σε θέση να απορροφήσει τα παραγόμενα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα, λόγω των ανατροπών που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού, και αναζητούμε αγωνιωδώς νέες αγορές για εξαγωγές, οι παραγωγοί πληρώνονται για τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές και η Κυβέρνηση εκπονεί σχέδια για απόσυρση και πρώιμη συγκομιδή γεωργικών προϊόντων, η Επιτροπή Γεωργίας θεώρησε απαραίτητο να εξετάσει τη διαδικασία προμήθειας γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
 
Συνεχίζοντας ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι η γενική διαπίστωση είναι πως υπάρχουν αρκετά περιθώρια για ρυθμίσεις που θα ενισχύουν περαιτέρω τη θέση των κυπριακών προϊόντων στη διαδικασία προμήθειας γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γεωργίας, ειδικά στο πρόγραμμα παροχής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία εντοπίζονται σημεία που μπορούν να βελτιωθούν όπως είναι οι διαδικασίες των προσφορών, οι περίοδοι παροχής των φρούτων και λαχανικών, οι έλεγχοι στην ποιότητα των προϊόντων.
 
Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Γεωργίας υπέδειξε τα σημεία αυτά στην εκτελεστική εξουσία, ζητώντας ταυτόχρονα να αξιολογήσει τις διαδικασίες και να επιφέρει βελτιώσεις.
 
Ο κ. Καυκαλιάς είπε επίσης ότι η Επιτροπή Γεωργίας ζήτησε από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα να καταθέσουν στοιχεία για το ποσοστό επί του συνόλου που καταλαμβάνουν τα κυπριακά προϊόντα στην προμήθεια του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα.
 
Διευκρίνισε ότι  τα στοιχεία αναμένεται να κατατεθούν στην Επιτροπή Γεωργίας εντός Σεπτέμβρη και όταν η Επιτροπή τα έχει ενώπιον της θα αποφασίσει εάν θα επανέλθει ή όχι στη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε ότι ένας τομείς που είναι σημαντικοί σε ό,τι αφορά την απορρόφηση από το δημόσιο κυπριακών προϊόντων είναι επίσης ο στρατός, τα νοσοκομεία και οι φυλακές.
 
Εξήγησε ότι έγιναν κάποιες αναφορές ως γενική ενημέρωση, πως η συμφωνία πλαίσιο ευνοεί την παροχή κυπριακών προϊόντων στην Εθνική Φρουρά και στους άλλους τομείς που αναφέρονται, ωστόσο οι αρμόδιοι δεν ήταν σε θέση να δώσουν ακριβή στοιχεία για αυτό και ζητήθηκαν να κατατεθούν στην Επιτροπή Γεωργία γραπτώς τα στοιχεία.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top