Στο θέμα της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης και την επιστροφή, από τη Βουλή, των νομοσχεδίων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρθηκε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κα Έμιλυ Γιολίτη σε δηλώσεις στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ.
Η κα Γιολίτη παρόλο που εξέφρασε την απογοήτευση της για την επιστροφή των νομοσχεδίων, δήλωσε έτοιμη να αναλάβει, το συντομότερο, πρωτοβουλίες για να εξευρεθούν οι αναγκαίες συναινέσεις και να υπάρξει η επιθυμητή κατάληξη. Ανέφερε πως «είναι σίγουρα απογοητευτικό που μετά από δύο χρόνια διαβούλευσης δεν υπάρχει κατάληξη σ' ένα θέμα που επείγει τόσο πολύ, όπως είναι η μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη. Έγινε ευρεία διαβούλευση και είναι απογοητευτικό ότι έρχονται πίσω στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με τον ισχυρισμό ότι δεν έγινε επαρκής διαβούλευση. Ωστόσο, στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, άρα θα αναλάβουμε, με ταχείς ρυθμούς, εκείνες τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται, για να πετύχουμε την επιθυμητή συναίνεση. Η μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη επείγει».
Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ανέφερε ότι τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη ήταν έτοιμα όταν ανέλαβε καθήκοντα και βρίσκονταν ήδη στη Βουλή. Πρόσθεσε ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια από τους προκατόχους της, Ιωνά Νικολάου και Γιώργο Σαββίδη, να τα ετοιμάσουν, να ακούσουν απόψεις, να εξηγήσουν τις προτάσεις σε όλους τους εμπλεκομένους και στη συνέχεια να καταθέσουν στη Βουλή αυτό που πίστευαν πως είχε τη συναίνεση των μερών. Υπήρξε, ανέφερε η κα Γιολίτη, μία διαβούλευση διάρκειας δύο χρόνων. Εντούτοις, είπε, από τις πρώτες μέρες του διορισμού της, στις συναντήσεις που είχε με τα κόμματα και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, διαφάνηκε πως υπήρχαν ακόμα, παρά τη διαβούλευση που έγινε, ανοικτά θέματα και αυτό επιβεβαιώθηκε χθες στην επιτροπή Νομικών και τη δήλωση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού.
Η κα Γιολίτη τόνισε πως «οι διαβουλεύσεις δεν μπορεί να ατέρμονες. Θα επικοινωνήσω με τη Βουλή, τα κόμματα, την επιτροπή Νομικών και θα δω πώς μπορούμε, το συντομότερο δυνατόν και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, να προχωρήσουμε με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν». Πρόσθεσε πως «δεν είναι ξεκάθαρο αν επιστρέφουν τα νομοσχέδια, για να αρχίσουμε tabula rasa ή αν θα γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις για τροποποιήσεις».
Η Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε και στις δύο νέες προτάσεις που προωθεί, τη διαδικασία άσκησης έφεσης και την ειδική διαδικασία εκδίκασης μικρών υποθέσεων. Για τη διαδικασία άσκησης έφεσης ανέφερε ότι ζήτησε από τους πρωτοκολλητές συγκεκριμένα στοιχεία όπως πόσες υποθέσεις προχωρούν σε έφεση, πόσες εκδικάζονται σε έφεση, ποια είναι η χρονική διάρκεια μέχρι να εκδοθεί η δευτεροβάθμια απόφαση, πόσες αποφάσεις ανατρέπονται σε μια έφεση, πόσα είναι τα τέλη καταχώρησης μιας έφεσης, πως συγκρίνονται με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πόσες αποφάσεις αφορούν μικρά ποσά, ποιο θα ήταν το λειτουργικό όριο για το εστί μικρό ποσό, ποιο είναι το κόστος υποδομής ακρόασης μιας έφεσης, δηλαδή τί κοστίζει στον φορολογούμενο πολίτη το να έχουμε ένα δικαστή, ένα στενογράφο, έναν κλητήρα, μια αίθουσα για τις εφέσεις. Πρόσθεσε πως όταν συγκεντρώσει αυτά τα στοιχεία, θα έχει τη δυνατότητα να κτίσει τις συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αποσυμφορήσουν τα δικαστήρια και θα επιταχύνουν τις διαδικασίες.
Ανέφερε πως «οι δύο δράσεις που προτίθεμαι να διαμορφώσω είναι μια περιορισμένη άδεια έφεσης και μία ειδική διαδικασία εκδίκασης μικρών ποσών. Η διαδικασία θα είναι ότι οι θέσεις των μερών θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά και σε αυτό το θέμα είμαι και σε συνεννόηση με τον Υφυπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κυριάκο Κόκκινο, θα εξετάζονται και εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίου θα αποφασίζονται».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις