ΔΙΕΘΝΗ

Κιζιλγιουρέκ: Ιστορική η συμφωνία στην ΕΕ, αλλά τα κράτη δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις εθνικές τους προτεραιότητες

Κιζιλγιουρέκ: Ιστορική η συμφωνία στην ΕΕ, αλλά τα κράτη δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις εθνικές τους προτεραιότητες

Η πρόσφατη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ήταν όντως μια ιστορική συμφωνία, ωστόσο τα μέλη δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν τις εθνικές τους προτεραιότητες και να δουν την ολοκληρωμένη εικόνα, δηλώνει ο Ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζιλγιουρέκ.

Χαρακτηρίζει έλλειψη πραγματικής αλληλεγγύης την διαφωνία Βορρά -Νότου και λέει ότι είναι θλιβερό τα ΚΜ να παραμένουν προσκολλημένα στις εθνικές τους ατζέντες.

«Πρόκειται για ιστορική συμφωνία, όπως και να το δει κάποιος. Για πρώτη φορά η ΕΕ βγαίνει στις αγορές ως οντότητα για να αντλήσει κεφάλαια, για πρώτη φορά παραχωρεί επιδοτήσεις προς τα κράτη μέλη. Επίσης, στην ιστορική συγκυρία του κορωνοϊού η ίδια η διάσταση απόψεων των κρατών μελών και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης τους για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ιδιαίτερη ιστορική σημασία», λέει ο κ. Κιζιλγιουρέκ.

Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής χαρακτηρίζει ωστόσο απαράδεκτο το γεγονός ότι μειώθηκαν τα κονδύλια που θα δίνονταν στα Κράτη Μέλη ως επιδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως απαράδεκτο είναι κατά τον ίδιο και το γεγονός ότι διαγράφηκαν τα κονδύλια για το EU4Health, το πρόγραμμα που θα στήριζε τον τομέα της υγείας στα κράτη μέλη να επανακάμψουν από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Αποκοπές επίσης έγιναν και από κονδύλια του Erasmus+ κλπ.

«Το θετικό είναι ότι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν έμεινε με τα χέρια σταυρωμένα. Ως το μόνο δημοκρατικά εκλελεγμένο σώμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ακολούθησε τις θέσεις τις οποίες επικύρωσε τους προηγούμενους μήνες μέσα από ψηφίσματα του και απέρριψε τη συμφωνία του Συμβουλίου. Αυτό σημαίνει πως το Συμβούλιο τώρα θα παρακαθίσει σε διαβουλεύσεις μαζί με το Κοινοβούλιο και την Επιτροπή για να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Η οποία στην καλύτερη περίπτωση θα αυξάνει τα κονδύλια για στήριξη των κρατών μελών στους τομείς της υγείας, της έρευνας, του πολιτισμού και του κράτους δικαίου» αναφέρει.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο και το πως επωφελείται, ο Ευρωβουλευτής λέει ότι από τις ανακοινώσεις τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και του ΥΠΟΙΚ, στην Κύπρο αναλογεί προς το παρόν ένα ποσό μέχρι 1,25 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, και 1,45 δισεκατομμύρια ευρώ από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

«Από ό,τι φαίνεται από την ανακοίνωση του δεύτερου, ακόμα δεν υπάρχει ξεκάθαρο σχέδιο για τον τρόπο που θα κατανεμηθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε κάθε όμως περίπτωση είναι θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλει να μπει σε διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις», αναφέρει.

Ο Ευρωβουλευτής εκφράζει την ελπίδα να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην πράσινη οικονομία, δεδομένου ότι και η ΕΕ την έχει ως προτεραιότητα και θα διαθέσει πολλά κονδύλια προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφορικά με τα κονδύλια του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, αυτά, λέει, θα κατανεμηθούν σε τρέχοντα ή καινούρια προγράμματα.

«Σημαντικό είναι για εμάς να δούμε κατά πόσο οι προσπάθειες μας για επαναφορά του κονδυλίου οικονομικής στήριξης των Τουρκοκυπρίων έχουν ευοδωθεί. Γνωρίζω και χαιρετίζω το γεγονός ότι τόσο ο ΥΠΕΞ όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχαν θέσει το θέμα σε κάποια φάση των διαπραγματεύσεων για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο», αναφέρει.

Ειδικότερα για τη διαφωνία των βόρειων χωρών, των «φειδωλών 5» και των χωρών του Νότου, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής την χαρακτηρίζει έλλειψη πραγματικής αλληλεγγύης και λέει ότι είναι θλιβερό να χάνεται η μεγάλη εικόνα από τα μάτια των μελών του Συμβουλίου και να παραμένουν προσκολλημένοι στις εθνικές τους ατζέντες.

«Και δυστυχώς αυτές οι διαφορές είναι εδώ για να παραμείνουν. Διότι πηγάζουν από τον εθνοκεντρισμό των κρατών-μελών. Δεν τις είδαμε μόνο στις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης. Τις είδαμε επίσης και στις συζητήσεις για το πρώτο πακέτο στήριξης με την έξαρση της πανδημίας (κλείσιμο συνόρων, αργοπορία στην αντίδραση κλπ), και τις βλέπουμε ακόμα σε ό,τι έχει να κάνει με τις πολιτικές ασύλου, την εισδοχή προσφύγων, τις πολιτικές καταπολέμησης του κλίματος και αλλού», αναφέρει.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο

• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται

• Απόλλων-ΑΠΟΕΛ: Τελευταίος έλεγχος στις 19:30

• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Εξελίξεις πολύ σύντομα στις σχέσεις με ΗΠΑ προανήγγειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Εξελίξεις πολύ σύντομα στις σχέσεις με ΗΠΑ προανήγγειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Εξελίξεις και μάλιστα «πολύ σύντομα» στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείας Αμερικής, προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα «Τα Νέα» στον απόηχο της συνάντησής του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top