Η φετινή σεζόν στον τουριστικό-ταξιδιωτικό τομέα, φαίνεται να εξελίσσεται σε μια χρονιά η οποία θα πρέπει να προβληματίσει τόσο τους πελάτες όσο και τους επαγγελματίες, όπως επίσης και τους αρμόδιους Κυβερνητικούς φορείς.
Της Έλενας Τσιακούπη
Μπορεί η κυβέρνηση να κάνει έκκληση για εσωτερικό τουρισμό, ωστόσο για τους πολίτες, παρότι συμφωνούν να κάνουν διακοπές στην Κύπρο, αυτό καθίσταται αδύνατον καθώς δεν δίνονται τα ανάλογα οικονομικά κίνητρα.Τα σχόλια γενικότερα που κυριαρχούν στα social media για τα πακέτα διακοπών σε Κύπρο ήταν κάθε άλλο παρά θετικά, αφού αναφέρονταν σε υψηλές τιμές οι οποίες δεν ήταν συμφέρουσες. Αντίθετα, με τα ίδια λεφτά θα μπορούσαν να κάνουν διακοπές περισσότερες μέρες στο εξωτερικό, περιλαμβανομένου αεροπορικού εισιτηρίου και ξενοδοχείου.
Το THEMAONLINE επικοινώνησε με τον Δήμο Μιτίδη - CEO Taxidoefkeries ο οποίος μίλησε για τις νέες συνθήκες, τα νέα πακέτα και τι προτιμούν οι Κύπριοι αυτή την δύσκολη περίοδο.
Είναι άραγε προσιτές οι τιμές στα Κυπριακά ξενοδοχεία;
«Ασχολούμαστε με Κυπριακά ξενοδοχεία προσπαθούμε να βρούμε ξενοδοχεία στα οποία οι τιμές να είναι συμφέρουσες για τους πελάτες, όμως είναι πολύ λίγα αυτά που συνεργάζονται και δίνουν καλές τιμές για τους Κύπριους».
Τιμές και ιδανικοί προορισμοί
Ο κ.Μιτίδης ανέφερε πως ο μέσος όρος για μια διαμονή σε ένα ξενοδοχείο στην Κύπρο είναι γύρω στα 150 ευρώ το δωμάτιο με πρωινό.
«Αντιλαμβάνεστε ότι αν παει διακοπές ένα ζευγάρι για 5 μέρες θα στοιχίσει τουλάχιστον 750 ευρώ το ξενοδοχείο, δηλαδή γύρω στα 375ευρώ/ατομο , που με την ίδια τιμή μπορεί να πάει σε ένα ελληνικό νησί»
Οσο για το ποιοί προορισμοί συμφέρουν να ταξιδέψει φέτος ο κόσμος, ο κ.Μιτίδης ανέφερε «Γενικά στην Ελλάδα συμφέρουν τα πακέτα φέτος. Τα πιο οικονομικά τα βρίσκεις στην Ρόδο και στην Κρήτη. Βρίσκεις επίσης πολύ οικονομικές τιμές στην Χαλκιδική».
Σε ερώτηση αν οι τιμές σε Σαντορίνη και Μύκονο που πάντα ήταν ψηλές, είναι στα ίδια επίπεδα με την Κύπρο, μας ενημέρωσε ότι « Όταν έληξε το lockdown και ξεκινήσαμε τα πακέτα από τον Μάιο, έβρισκες πολύ οικονομικά πακέτα γύρω στα 300 ευρώ το άτομο για μια εβδομάδα περιλαμβανομένου αεροπορικών και ξενοδοχείου. Και ακόμα έχει κάποιες ημερομηνίες με χαμηλές τιμές. Όπως και με τη Σκιάθο ισχύει το ίδιο».
Ο λόγος που δεν μειώνουν τιμές στην Κύπρο
Στην απορία μας για το ποιός πιστεύει είναι ο λόγος που οι Κυπριακές επιχειρήσεις δεν ρίχνουν τις τιμές τους για να δεχθούν περισσότερο εσωτερικό τουρισμό ο κ.Μιτίδης απάντησε « Θεωρώ είναι θέμα εξόδων, καθώς και σωστής λειτουργίας και εξυπηρέτησης του κόσμου. Δεν συμφέρει στους ξενοδόχους να ρίξουν τις τιμές και να προσφέρουν την ίδια εξυπηρέτηση με το ίδιο προσωπικό» .
Για το αν συμφωνεί με τέτοιου είδους πρακτικές ο κ.Μιτίδης έδειξε την αντίθεση του σημειώνοντας ότι «Θεωρώ πως θα μπορούσαν γενικότερα, όχι φέτος μόνο, να έχουν ειδικά πακέτα για τους Κύπριους με all inclusive ή ημιδιατροφή κτλ και να επένδυαν απο παλιά στην Κυπριακή αγορά και όχι ξαφνικά τώρα από τη μια μέρα στην άλλη . Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αλλάξουν και οι Κύπριοι και οι ξενοδόχοι την νοοτροπία τους. Όμως τόσα χρόνια, επειδή η τουριστική περίοδος στην Κύπρο ξεκινούσε από Απρίλιο και κρατούσε έως τον Οκτώβριο και τα ξενοδοχεία ήταν γεμάτα με τουρίστες που έκλειναν πακέτα από tour operators από εξωτερικό, δεν είχαν λόγο να ασχοληθούν και να κάνουν προσφορές για τους Κύπριους. Τώρα όμως που δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα τουριστών από το εξωτερικό, θεωρώ ότι δεν προλαβαίνουν να αλλάξουν τακτική και να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του εσωτερικού τουρισμού που θα μπορούσαν να έχουν, αρά μπορεί να συμφέρει σε ένα ξενοδοχείο να μην ανοίξει, παρά να επενδύσει πάνω σε Κύπριους. Είναι ακατόρθωτο ο Κύπριος να μπορέσει να καλύψει το κενό τόσων τουριστών που έρχονταν κάθε χρονιά».
Απο την άλλη φέτος το budget ενός Κύπριου έχει αλλάξει λόγω των συνθηκών , «εκεί που μπορεί να έδινε 2000 ευρώ για διακοπές με την οικογένεια του , φέτος και να θέλει δεν μπορεί. Ή και να το έχει θα το φυλάξει διότι υπάρχει αβεβαιότητα. Μιλώντας για τις taxidoefkeries, πλεον, οποιοδήποτε πακέτο άνω των 300 ευρώ δεν θα πουλήσει. Για αυτό και εμείς επικεντρωθήκαμε σε πακέτα κάτω των 300 ευρώ το άτομο τα οποία να περιλαμβάνουν αεροπορικά και διαμονή».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος των διακοπών δεν είναι μόνο το ξενοδοχείο αλλά και η διατροφή κατά την διάρκεια της ημέρας , που είναι ένα έξτρα ποσό που θα πρέπει να βγάλει από την τσέπη ο καταναλωτής. «Θα μπορούσαν στην Κύπρο να διαμορφώσουν πακέτα all inclusive ή προσφορών λόγω των ειδικών συνθηκών, διότι η φετινή σεζόν δεν έχει καμία σχέση με καμία προηγούμενη.
Προορισμοί στο εξωτερικό
Πέρα από την Ελλάδα υπάρχουν και προορισμοί όπως Αυστρία, Βιέννη, Γερμανία, Ολλανδία, Ουγγαρία, που μπορεί ο Κύπριος να ταξιδέψει με τιμές των 199 ευρώ. Ενώ μέσα στο Σεπτέμβριο μπορεί να πάει Χαλκιδική με 69 ευρώ. Κάτι που δεν μπορεί με τέτοια ποσά να κάνει εσωτερικό τουρισμό».
Οι προβλέψεις για την μείωση στο ποσοστό τάσης εξερχόμενου τουρισμού, έπεσε σε γενικό σύνολο στο -40%. «Πρόκειται για μεγάλη ζημία» ανέφερε ο CEO .
Ποια είναι τα πιο συχνά σχόλια που ακούει τον τελευταίο καιρό από κόσμο; «Ο κόσμος έρχεται και περιμένει να λάβει τις ίδιες τιμές που λαμβάνει για το εξωτερικό και για την Κύπρο. Δυστυχώς δεν βρήκαμε ξενοδοχεία τα οποία θα συμβιβαστούν με τις συγκεκριμένες τιμές.
Η φετινή καλοκαιρινή σεζόν χάθηκε για τον εσωτερικό τουρισμό και για τον τουρισμό από εξωτερικό. Όπως επίσης και για τον εξερχόμενο τουρισμό. Και ο λόγος δεν είναι ότι φοβούνται να ταξιδέψουν οι Κύπριοι. Το θέμα είναι οι διαδικασίες, οι οποίες τους αποτρέπουν όπως και η αβεβαιότητα που υπάρχει με την κατηγοριοποίηση χωρών που αλλάζουν συνεχώς».
Η χειμωνιάτικη σεζόν
Οσο για το αν ανησυχούν και για τη χειμωνιάτικη σεζόν η απάντηση ήταν «Η αβεβαιότητα επηρεάζει το ταξίδι. Μέχρι να βγει το εμβόλιο και να νιώσει ο κόσμος ασφάλεια, είμαστε και εμείς πιο συγκρατημένοι και για το χειμώνα σε περίπτωση δεύτερου κύματος»
Για το αν τα φθηνά ταξίδια που προσφέρονται στο εξωτερικό σημαίνει και ξενοδοχεία low budget και αστεριών, ο κ.Μιτίδης σχολίασε «Το low budget δεν σημαίνει low quality».
Από την άλλη τα ταξίδια που επηρεάστηκαν Full είναι τα γαμήλια. «Είναι ένα προϊόν το οποίο έχει τελειώσει αφού ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να προγραμματιστεί. Τα γαμήλια ταξίδια έχουν πάθει την μεγαλύτερη ζημία όπως και τα μακρινά ταξίδια».
Τι συμβαίνει με τις ακυρώσεις
Τι συμβαίνει για όσους έκλεισαν πακέτα και ακυρώθηκαν; «Είναι δυο κατηγορίες. Η μια κατηγορία είναι ο κόσμος που θα ταξίδευε με οργανωμένα γκρουπ.. Σε αυτή την περίπτωση η εταιρία μας επέστρεψε όλα τα λεφτά στο σύνολο τους. Η δεύτερη κατηγορία είναι τα μεμονωμένα ταξίδια. Σε αυτή την περίπτωση, τα αεροπορικά εισιτήρια επιστράφηκαν με την μορφή Voucher όπως και το ίδιο έγινε και με τα ξενοδοχεία, αφού και εμείς πήραμε σαν γραφείο ονομαστικά κουπόνια για τους πελάτες. Ωστόσο αν δεν χρησιμοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2021, θα επιστρέψουν οι εταιρείες τα λεφτά στον κόσμο» .
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις