Δεν συζητήθηκε την Πέμπτη (23/07) η ουσία του θέματος για τις διαγραφές δανείων πολιτικών κομμάτων ή εταιρειών σχετιζόμενων με αυτά, στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, με τους καλεσμένους να παραμένουν έξω από την αίθουσα, πριν να ληφθεί η απόφαση προς αποχώρησή τους.
Του Γιώργου Τάττη
Ως εκ τούτου, παραπέμπεται στην Αd Hoc Επιτροπή από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών το σημερινό θέμα που τέθηκε προς εξέταση, σε σχέση με το θέμα που τιτλοφορείται ως ‘Διαγραφές δανείων από τραπεζικά ιδρύματα σε πολιτικά κόμματα ή εταιρείες συνδεδεμένες με πολιτικά κόμματα'.
Στην αρχή της συνεδρίασης, ζητήθηκε από τους καλεσμένους να εξέλθουν της αίθουσας, για να συζητηθεί το κατά πόσον είναι δυνατή η συζήτηση στην σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Ακολούθως, μετά από συζήτηση περίπου μιας ώρας, οι καλεσμένοι ενημερώθηκαν για την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και αποχώρησαν.
Η συζήτηση μετέπειτα περιορίστηκε στους όρους εντολής της Ad Hoc Επιτροπής, καθώς και στην ενδεχόμενη αντίδραση της κοινής γνώμης. Παράλληλα, αποφασίστηκε τα κόμματα να μεταφέρουν τις εισηγήσεις τους στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαχαρία Κουλία, ο οποίος θα τις μεταφέρει στην Αd Hoc Επιτροπή.
Το βασικό θέμα συζήτησης σε σχέση με τους όρους εντολής, αφορούσε ουσιαστικά και την συμπερίληψη των κομματικών δανείων, όπως και των συνδεδεμένων εταιρειών τους, στην Ad Hoc Επιτροπή, πέρα από τα Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα. Θέμα συζήτησης ήταν και η παραχώρηση δανείων από τις τράπεζες με χαριστικούς όρους.
Τελικά, αποφασίστηκε να σταλούν οι εισηγήσεις από τα κοινοβουλευτικά κόμματα και να συνοψιστούν τα ερωτήματα που πρέπει να τεθούν στα τραπεζικά ιδρύματα. Ερωτηματικό παραμένει και η χρονολογία από την οποία θα ξεκινήσει η εξέταση των δανείων, με τις πιθανές χρονολογίες (όπως προτάθηκε από τον ΔΗΣΥ) να είναι το 2000, ενώ οι όροι εντολής της Ad Hoc Επιτροπής διαφέρουν, φθάνοντας μόνο μέχρι και το 2013.
Στο τέλος της συνεδρίας, τόσο ο Μαρίνος Σιζόπουλος εκ μέρους της ΕΔΕΚ, όσο και οι Στεφάνος Στεφάνου (ΑΚΕΛ) και Ζαχαρίας Κουλίας (ΔΗΚΟ), εξέφρασαν επιφυλάξεις και την αντίθεσή τους με το περιεχόμενο της Λίστας Γιωρκάτζη. Παρομοίως εκφράστηκαν και οι βουλευτές του ΔΗΣΥ που ήταν παρόντες στην Επιτροπή.
Γιώργος Τάττης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις