ΕΛΛΑΔΑ

Το ισοζύγιο δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 2020 σύμφωνα με έκθεση

Το ισοζύγιο δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 2020 σύμφωνα με έκθεση

Μια ελληνοτουρκική στρατιωτική αναμέτρηση όχι μόνο δεν εξυπηρετεί την Ελλάδα και την Τουρκία αλλά θα έχει σοβαρές προεκτάσεις και επιπλοκές διεθνώς.

Θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική και πέραν από αυτή, υπό το πρίσμα των καταστρεπτικών δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, θεωρεί ο Άριστος Αριστοτέλους του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών .

Σε έκθεση για το ισοζύγιο δυνάμεων Ελλάδας – Τουρκίας για το 2020, ο κ. Αριστοτέλους επαναλαμβάνει διαπιστώσεις παλαιότερων εκθέσεων ότι «η Τουρκία, βάση των στρατιωτικών στοιχείων που παρατίθενται πιο κάτω,  είχε και θα συνεχίσει να έχει αριθμητική υπεροχή έναντι της Ελλάδος σε διάφορους τομείς - σε ορισμένες περιπτώσεις και ποιοτική».

«Ωστόσο, με εξαίρεση το ανθρώπινο δυναμικό, η πλεονεκτική θέση της Τουρκίας δεν είναι ούτε συντριπτική, ούτε και αποτελεί εγγύηση ότι θα είναι υπέρ της το αποτέλεσμα μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής αναμέτρησης στον ελληνοτουρκικό χώρο. Αντίθετα η πιθανότητα συντριβής με σοβαρές συνέπειες και για την ίδια δεν μπορεί να αποκλεισθεί», προσθέτει.
 
Όσον αφορά  τις αναλογίες δυνάμεων Ελλάδας – Τουρκίας παρουσιάζονται σήμερα μειωμένες στο 2,4 Τούρκοι στρατιώτες για κάθε Έλληνα σε σύγκριση με 3,5 : 1 το 2014, αναφέρει η έκθεση και εξηγεί ότι η αναλογία «προφανώς έχουν επηρεαστεί από την μείωση της θητείας αλλά και από τις μαζικές εκκαθαρίσεις φερόμενων αντιφρονούντων στο καθεστώτος Ερντογάν ανάμεσα στις τάξεις των στελεχών και ανώτερων αξιωματικών στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις».
 
Σύμφωνα με τη έκθεση, παρά τις μειώσεις. το εν ενεργεία στρατιωτικό ανθρώπινο δυναμικό στην Τουρκία ανέρχεται σε 355.200 άτομα υπό τα όπλα. Διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό στρατευμάτων στο χώρο της Ευρώπης. Ακολουθούν η Γαλλία με 204.000, η Γερμανία με 181.000, η Ιταλία  με 166.000,το Ηνωμένο Βασίλειο με 148.000 και η Ελλάδα με 142.350.
 
Για το ανθρώπινο δυναμικού του Στρατού αναφέρεται ότι στην Ελλάδα αυτό ανέρχεται σε 93.500, σε σύγκριση με 260.200 στην Τουρκία. «Εδώ παρατηρείται μικρή αύξηση στις δυνάμεις της ελληνικής πλευράς και  σημαντική μείωση  στις τουρκικές. Ως εκ τούτου οι  αναλογίες δυνάμεων από 3,5 Τούρκοι στρατιώτες για κάθε  Έλληνα που ήταν το 2014 διαφοροποιήθηκαν σε  2,5 : 1 το 2020», αναφέρεται.
 
Όσον αφορά τα άρματα μάχης, αναφέρεται ότι η Ελλάδα διαθέτει σήμερα 1.328 άρματα μάχης και η Τουρκία 2.379. Το 2014 η Ελλάδα διέθετε 1.462 και η Τουρκία 2.504. «Οι εκατέρωθεν μειώσεις διατήρησαν αναλλοίωτο το συσχετισμό δυνάμεων αφού το 2020 όπως και το 2014 για κάθε 1 ελληνικό άρμα αναλογούσαν 1,7 τουρκικά», σημειώνεται στην έκθεση. Και οι δύο πλευρές διαθέτουν γερμανικά και αμερικανικά άρματα μάχης όπως Leopard, M-60 και M-48.

Σε σχέση με τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού αναφέρεται ότι αισθητή αύξηση κατά 648 παρατηρείται στα ΤΟΜΠ της ελληνικής πλευράς σε σχέση με  το 2014 και καμία στην τουρκική. Έτσι οι αναλογίες δυνάμεων μειώθηκαν από 1,9 τουρκικά άρματα για κάθε ελληνικό το 2014 σε 1,4 : 1 το 2020, σημειώνεται.
 
Αναφέρεται παράλληλα ότι οι τουρκικές δυνάμεις καταγράφουν σημαντική αύξηση σε τροχοφόρα θωρακισμένα οχήματα (PPV και  AUV Cobra), ενώ για τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης η έκθεση σημειώνει ότι η αναλογία παραμένει στα ίδια αριθμητικά επίπεδα όπως και το 2014, ήτοι: Ελλάδα 398 και Τουρκία 645.
 
Για το πυροβολικό αναφέρεται ότι μετά από αισθητή μείωση στο δυναμικό της ελληνικής  πλευράς όσον αφορά τον τομέα αυτό και αντίστοιχη αύξηση στην τουρκική πλευρά κατά την τελευταία δεκαετία, το 2020 η Ελλάδα παρουσιάζεται τώρα ενισχυμένη σε πυροβόλα.
 
Όσον αφορά τον στόλο και ειδικότερα αναφέρεται ότι σε σχέση με τα υποβρύχια, η Ελλάδα διαθέτει 11 υποβρύχια και η Τουρκία 12, ενώ αναφορικά με τις φρεγάτες σημειώνεται ότι μετά από μείωση κατά μία φρεγάτα στις αντίστοιχες πλευρές η σύγκριση το 2020 επανήλθε στα ίδια επίπεδα όσον αφορά τον τομέα αυτό. Η Ελλάδα διαθέτει 13 φρεγάτες και η Τουρκία 19.
 
Κορβέτες, Περιπολικά, και άλλα μέσα: Η Ελλάδα έχει 5 κορβέτες, 33 περιπολικά και 20 αποβατικά (5 πλοία), καθώς και 9 σκάφη υποστήριξης διαφόρων τύπων. Αντίστοιχα η Τουρκία διαθέτει 6 Κορβέτες, 41 περιπολικά και 35 αποβατικά (5 πλοία), καθώς και 79 σκάφη υποστήριξης διαφόρων τύπων.
 
Τέλος αναφορικά με τη Πολεμική Αεροπορία Μαχητικά Αεροσκάφη αναφέρεται ότι τα μαχητικά αεροσκάφη της Ελληνικής  Πολεμικής Αεροπορίας το 2020 είναι μειωμένα και σήμερα ανέρχονται στα 231 σε σχέση με 262 το 2014 και 283 το 2004.
Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση ακόμη πιο αισθητή είναι η μείωση στην τουρκική πλευρά, όπου τα μαχητικά αεροσκάφη ανέρχονται στα 308 σε σχέση με 352 το 2014 και 407 το 2004.
 
Σε σχέση με τα αναγνωριστικά αεροσκάφη η Ελλάδα έχει 28 και 38 η Τουρκία, ενώ σε σχέση με τα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης, σημειώνεται ότι η Ελλάδα διαθέτει 4 τύπου ΕΜΒ-145  ΑΜΒ-145AEW όπως και το 2014. Η Τουρκία διαθέτει επίσης 4 τύπου B-737 AEW τώρα, σε σχέση με 1 που διέθετε το 2014.

 

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Οδηγοί προσοχή: Κατολισθήσεις βράχων και συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία του δρόμου - Οι περιοχές που επηρεάζονται

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top