Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν ο κεντρικός ομιλητής εκδήλωσης μνήμης που διοργάνωσε την Δευτέρα 20/07, διαδικτυακά η ΠΣΕΚΑ, με αφορμή την 46η επέτειο της Τουρκικής Εισβολής και παρακολούθησαν περί τα 500 άτομα σε όλο τον κόσμο.
Μίλησαν επίσης, η Πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, ο Πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Έλιοτ Ένγκελ και ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, ο συμπρόεδρος της Ελληνοαμερικανοϊσραηλινής Συμμαχίας στο Κογκρέσο, Βουλευτής Τεντ Ντόιτς, ο Βουλευτής Κρις Σμιθ και ο διευθύνων σύμβουλος της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής (AJC) Ντέιβιντ Χάρις.
Την εκδήλωση συντόνισαν ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ με τους Άντι και Μάικ Μανάτος, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν
οι πρόεδρος της AHEPA, Γιώργος Χωριάτης, του AHI Νίκος Λαρυγγάκης, της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανώσεων Κυριάκος Παπαστυλιανού κι ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδης.
Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ., Φίλιπ Κρίστοφερ, κατήγγειλε τη συνεχιζόμενη επί 46 κατοχή και ισλαμοποίηση του βορείου τμήματος της Κύπρου και χαρακτήρισε την Τουρκία αναξιόπιστη και ανεξέλεγκτη σύμμαχο των ΗΠΑ την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Η Πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής Νάνσι Πελόσι χαρακτήρισε αδικία τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή.
«Η στρατηγική θέση της Τουρκίας δεν της δίνει την άδεια να σκοτώνει και να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», είπε η κ. Πελόσι.
Σημείωσε ότι δεν υπάρχει γρήγορη λύση στο πρόβλημα, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να προωθούμε τη λύση του προβλήματος.
Η Πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής εξήρε το Νόμο για την Ανατολική Μεσόγειο, που προωθεί την ασφάλεια και τη συνεργασία στην περιοχή, ιδίως μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. Ενώ κατέληξε με υποστηρικτικές δηλώσεις στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ευχόμενη να διευθετηθεί η ακυρωθείσα για το Μάιο επίσκεψή του στις ΗΠΑ.
Ο Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε σημείο καμπής και ανοιχτή πληγή στην ιστορία της Κύπρου και του λαού της, την τουρκική εισβολή.
«Η Τουρκία βρήκε το πρόσχημα για να επιβάλει τα διχαστικά της σχέδια εναντίον της Κύπρου μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, και εισέβαλε με άγριο τρόπο στην Κύπρο, παραβιάζοντας όλους τους κανόνες της διεθνούς νομιμότητας, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη του ΟΗΕ. Οι συνέπειες, καταστροφικές και διαρκούν μέχρι σήμερα», είπε.
Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στα τραγικά αποτελέσματα της εισβολής και κατοχής του 36% του εδάφους της Κύπρου, με τους σχεδόν 200.000 βίαια εκτοπισμένους, τους χιλιάδες νεκρούς και τους αγνοουμένους – μεταξύ των οποίων και αμερικανούς πολίτες.
Αλλά και την εφαρμογή, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, «μιας σκόπιμης πολιτικής τροποποίησης του δημογραφικού, πολιτιστικού και θρησκευτικού χαρακτήρα των κατεχόμενων περιοχών. Η πρόσφατη αυθαίρετη απόφαση της Τουρκίας να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την κοινή γνώμη στο εσωτερικό, παρά την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, δυστυχώς είναι πολύ οικεία για εμάς στην Κύπρο», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι 46 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή η Κύπρος βιώνει μία νέα τουρκική επιθετικότητα, αυτή τη φορά στη θάλασσα που περιβάλλει την Κύπρο. Και τόνισε ότι στους γεμάτους προκλήσεις καιρούς που ο κόσμος παλεύει την πανδημία του κορωνοϊού, η Τουρκία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, κλιμακώνοντας περαιτέρω προκλητικές και παράνομες ενέργειες.
«Σε αυτό που μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως σοβαρή κλιμάκωση της Τουρκικής πολιτικής παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, η 6η παράνομη επιχείρηση γεώτρησης της Τουρκίας είναι σε εξέλιξη. Αυτή τη φορά οι ενέργειες της Τουρκίας πραγματοποιούνται σε ένα τετράγωνο της ΑΟΖ μας, μόλις 51 ναυτικά μίλια στα νοτιοδυτικά παράλια της Κύπρου και 154 NM - που είναι τριπλή απόσταση - από τις ακτές της Τουρκίας. Πρόκειται για ένα μπλοκ δεόντως αδειοδοτημένο από την Κύπρο σε ευρωπαϊκές εταιρείες, και σε μια περιοχή οριοθετημένη, πλήρως σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου».
Αναφέρθηκε επίσης και στις συνεχιζόμενες παράνομες, διαδοχικές σεισμικές έρευνες της Τουρκίας στη νότια ΑΟΖ / υφαλοκρηπίδα της Κύπρου από τον Ιανουάριο του 2019.
«Και φυσικά, πρόσθεσε, αυτή η δραστηριότητα σε συνδυασμό με τη βαριά στρατιωτικοποίηση των θαλασσών γύρω από το νησί από το τουρκικό ναυτικό, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχή».
Ο κ. Χριστοδουλίδης εκτίμησε ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν πραγματοποιούνται σε κενό, αλλά στοχεύουν στην προώθηση των ηγεμονικών φιλοδοξιών του Ερντογάν.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου αποτελούν μέρος της συνολικής ρεβιζιονιστικής πολιτικής της, όπως εξηγείται από την επεκτατική δράση της στη Συρία, τις επεμβάσεις της στη Λιβύη, την πρόσφατη εισβολή της στο Ιράκ, καθώς και τις παράνομες ενέργειές της στις θαλάσσιες ζώνες και τον εναέριο χώρο της Ελλάδας», είπε, καταγγέλλοντας και τις προθέσεις της Τουρκίας να εξαγγείλει γεωτρήσεις σε ελληνικές ακτές και την χρησιμοποίηση των προσφύγων ως όπλου.
Αναφέρθηκε επίσης και στην εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη, λέγοντας ότι η αυξανόμενη αεροπορική και ναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο ξεκάθαρα σηματοδοτεί ότι «η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προωθήσει τους στρατηγικούς της στόχους στην περιοχή και είναι προετοιμασμένη να τους επιβάλει μέσω στρατιωτικών μέσων».
Σημείωσε ότι η χρήση από την Τουρκία διπλωματίας κανονιοφόρων, επιθετικό νεο-οθωμανικό όραμα και καταπατώντας το κράτος δικαίου, πρέπει να ανησυχούν τη διεθνή κοινότητα που χρειάζεται να ανταποκριθεί με συνεκτικό και σταθερό τρόπο στην ολοένα και πιο αυταρχική, ακανόνιστη συμπεριφορά του κ. Ερντογάν.
«Σε μια περιοχή που είναι ευμετάβλητη, αλλά έχει τεράστιες δυνατότητες, και όπου τα τελευταία χρόνια η Κύπρος μαζί με άλλες χώρες της περιοχής όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα ΗΑΕ έχουν εργαστεί για να δημιουργήσουν ισχυρές εταιρικές σχέσεις μέσω της συνεργασίας και των συνεργιών, Τουρκία είναι ένα επικίνδυνο ζιζάνιο. Δεν αρκεί απλώς η διεθνής κοινότητα να απορρίψει στα λόγια τις ενέργειες της Τουρκίας. Πρέπει να ενεργεί με αλληλεγγύη, και με αποφασιστικότητα, προτού να είναι πολύ αργά», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και βασικό παράγοντα, να διαδραματίσουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην άσκηση της επιρροής τους προς την Τουρκία για αποκλιμάκωση, όχι μόνο για την υποστήριξη των εταίρων τους, αλλά και προς όφελος ολόκληρης της περιοχής και για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους, που διακυβεύονται».
Ευρεία αναφορά έκανε ο κ. Χριστοδουλίδης στα σημαντικά βήματα που έγιναν για την αναβάθμιση των σχέσεων της Κύπρου με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η Κύπρος επένδυσε σ’ αυτές πολιτικό κεφάλαιο.
«Πιστεύουμε στη σημασία της απτής ενίσχυσης της μακροχρόνιας εταιρικής μας σχέσης σε στρατηγικό επίπεδο, πάντα με θετική ατζέντα, προς αμοιβαίο όφελος και των δύο χωρών και της περιοχής μας. Μπορώ να πω με σιγουριά ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο», σημειώνοντας ότι έχουν επιτευχθεί πολλά στον διάλογο για τα θέματα ασφαλείας, που «έχει επεκταθεί με πολλούς από τους γείτονές μας και έχουμε εμπλακεί όλο και περισσότερο με κοινό σκοπό την ενίσχυση της σταθερότητας και της ειρήνης στην ανατολική Μεσόγειο».
Καταλήγοντας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι οι εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας στο πολύ ασταθές μέρος του κόσμου, έχουν δείξει ότι η Κύπρος είναι ένας αξιόπιστος εταίρος στις περιφερειακές δομές ασφάλειας.
«Η ρεβιζιονιστική, επιθετική πολιτική του κ. Ερντογάν απειλεί όλα όσα έχουν επιτευχθεί στην περιοχή. Η διεθνής κοινότητα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν καθήκον να μην επιτρέψουν στον κ. Ερντογάν να μετατρέψει την περιοχή σε πηγή συγκρούσεων και αποσταθεροποίησης. Πρέπει να δράσουμε τώρα, γιατί αύριο η κατάσταση που δημιουργήθηκε από τον κ. Ερντογάν μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη», πρόσθεσε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις