Με επιστολή προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, απαντά σε επιστολή του Τούρκου μονίμου αντιπροσώπου, στις 6 Ιουλίου, με την οποία παρατίθενται οι γνωστές θέσεις με τις οποίες η Τουρκία προσπαθεί να νομιμοποιήσει την παράνομη εισβολή και παρουσία της στη νήσο.
Η επιστολή Μαυρογιάννη εστάλη στις 10 Ιουλίου και κυκλοφόρησε την Παρασκευή (17/07), ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο Κύπριος πρέσβης υπογραμμίζει ότι το Κυπριακό δεν είναι μια ελληνοτουρκική διαμάχη, αλλά μια σύγκρουση που δημιουργήθηκε από την παράνομη χρήση βίας της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου, τη συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία και τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο κατά τη διάρκεια της Τουρκικής επίθεσης, όσο και της κατάστασης που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα, την οποία η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί μέχρι σήμερα.
«Οποιεσδήποτε χαλκεύσεις που έρχονται σε αντίθεση με τα παραπάνω απλώς επιβεβαιώνουν ότι ο ιστορικός ρεβιζιονισμός είναι ο παραδοσιακός τρόπος λειτουργίας της Τουρκίας. Η απόλυτη ασέβειά της για την ιστορία επεξηγείται ξανά σήμερα, στην απόφασή της να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, το οποίο δεν μπορεί παρά να συγκριθεί αναλογικά με τις προσπάθειες της Τουρκίας να εξαλείψει την χιλιετή πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά στο τμήμα της Κύπρου που κατέχει», γράφει ο κ. Μαυρογιάννης στην επιστολή του.
Υπογραμμίζει ότι οι τουρκικές προσπάθειες να «ξαναγράψουν την ιστορία» δεν είναι εφικτές, καθώς τα ιστορικά γεγονότα του κυπριακού ζητήματος έχουν τεκμηριωθεί με βάση πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων από πολλές έγκυρες πηγές της οργανωμένης διεθνούς κοινότητας, που περιλαμβάνουν εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων, εκθέσεις φορέων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, φυσικά, ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος επαναλαμβάνει στην επιστολή του ότι δεν υπάρχει καμία νομική ρύθμιση ή συνθήκη μεταξύ κρατών που να επιτρέπει τη χρήση βίας εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους από κάποιο άλλο κράτος. Η λεγόμενη Συνθήκη Εγγυήσεων, η οποία επιβλήθηκε στην Κύπρο ως προϋπόθεση για τη ανεξαρτησία της, δημιούργησε την υποχρέωση των συμβαλλομένων μερών της να προστατεύουν την κυριαρχία και τη συνταγματική τάξη της Κύπρου, σύμφωνα πάντα με τη διεθνή νομιμότητα και το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς ωστόσο να παραχωρεί κανένα δικαίωμα επέμβασης στην Κύπρο.
Οι απεγνωσμένες προσπάθειες της Τουρκίας, συνεχίζει ο κ. Μαυρογιάννης, να διαβρώσει αδιαμφισβήτητα γεγονότα και να προβάλλει προσχήματα για να αποκρύψει τα πραγματικά γεγονότα, ότι η χρήση βίας κατά της Κύπρου ήταν μια πράξη επιθετικότητας και σαφή παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, δεν μπορούν να την απαλλάξουν από την πλήρη ευθύνη της για διεθνώς παράνομες πράξεις και εγκλήματα, τόσο στο παρελθόν, όσο και στο παρόν κατά της Κύπρου.
Καταλήγοντας, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ υπενθυμίζει ότι ευθύνη της διεθνούς κοινότητας στο σύνολο της και ιδιαίτερα του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι να μην αφήνει το ισχυρό κράτος σε οποιαδήποτε σύγκρουση να παραποιεί το παρελθόν, προκειμένου να τροποποιήσει το μέλλον σύμφωνα με τις δικές του σκοπιμότητες.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις