"Οι συζητήσεις και οι αποφάσεις που θα κληθούμε να λάβουμε θα είναι κρίσιμες για την ανοικοδόμηση της Ένωσής μας για τις επόμενες δεκαετίες", δήλωσε απευθυνόμενος στους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντάβιντ Σασόλι κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
"Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι σαφές. Η ιδέα της ανάπτυξης χωρίς όρια έχει πεθάνει για πάντα. Ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε πώς και πού να αναπτυχθούμε, προς το συμφέρον των πολιτών μας και του πλανήτη. Η πανδημία μας δίνει νέες ευθύνες και καθήκοντα, την ευθύνη να αποφασίζουμε και το καθήκον να το κάνουμε προς το συμφέρον όλων, όχι μόνο των λίγων", δήλωσε ο Πρόεδρος. Επεσήμανε την πράσινη οικονομία, την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, την ψηφιοποίηση και τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, τη συμπερίληψη αντί του αποκλεισμού." Αυτό ήταν το όραμα που σκιαγραφήθηκε όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της Κομισιόν. Οι προτεραιότητές μας ήταν ήδη οι σωστές και η κρίση επιβεβαίωσε τώρα μόνο αυτήν την πεποίθηση", ανέφερε.
"Το σχέδιο ανάκαμψης πρέπει να ανταποκρίνεται σε αυτές τις φιλοδοξίες. Πρέπει να βοηθήσει στη μετατροπή της οικονομίας και στην καταπολέμηση των επιδεινούμενων ανισοτήτων. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση πολύ σοβαρά, διότι οι κοινωνικές επιπτώσεις και οι απώλειες θέσεων εργασίας δεν θα χαριστούν σε κανένα. Η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η Κομισιόν στις 27 Μαΐου είναι ένα αποφασιστικό βήμα στη μακρά ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η Κομισιόν πρότεινε, για πρώτη φορά, να δανειστεί έως 750 δισεκατομμύρια ευρώ στις χρηματοπιστωτικές αγορές ως μέρος ενός νέου εργαλείου ανάκαμψης. Το Κοινοβούλιο υποστηρίζει αυτήν την προσέγγιση, το ποσό και την κατανομή που υποδεικνύεται μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων", δήλωσε.
Ο Πρόεδρος συνέχισε να μιλά για τις προτεραιότητες του Κοινοβουλίου: "Αναμένουμε την εισαγωγή ενός πακέτου ιδίων πόρων με δέσμευση ότι θα τεθούν σε ισχύ το συντομότερο δυνατό και το αργότερο έως το 2023. Πιστεύουμε επίσης ότι ήρθε η ώρα να εξαλειφθούν τα rebates που λαμβάνουν ορισμένα κράτη μέλη, που είναι άδικα και δύσκολο να δικαιολογηθούν. Αυτές είναι προτεραιότητες για το Κοινοβούλιο, παράλληλα με έναν μηχανισμό διακυβέρνησης που εξασφαλίζει επαρκή δημοκρατικό έλεγχο στην κατανομή των πόρων και την έγκριση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης. Τα χρήματα που δανείζονται μαζί πρέπει να συνοδεύονται από διακυβέρνηση που σέβεται την κοινοτική μέθοδο. Θα ήταν αδιανόητο για μια Ευρώπη που αποφάσισε μια κοινή αντίδραση στην κρίση να αποκλείσει τότε το Κοινοβούλιο. Θα ήταν σοβαρό λάθος να προχωρήσουμε προς τα πίσω από τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομική διακυβέρνηση που έχουν εφαρμοστεί στην Ευρώπη από την τελευταία οικονομική κρίση".
Όσον αφορά το ΠΔΠ, ο Πρόεδρος του ΕΚ δήλωσε: "Πρέπει να είμαι ειλικρινής - το Κοινοβούλιο απογοητεύεται από την πρόταση ΠΔΠ που βρίσκεται επί τάπητος. Για να υπάρξει βιώσιμη ανάκαμψη, δεν είναι δυνατόν να δράσουμε χωρίς σαφείς και μακροπρόθεσμες εγγυήσεις χρηματοδότησης. Αυτή είναι μια θεμελιώδης προϋπόθεση για το Κοινοβούλιο. Η Ευρώπη αναπτύχθηκε μαζί με βάση κοινές αξίες. Ας μην μειώσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ATM για ολόκληρη την ήπειρο. Το Κοινοβούλιο αποδίδει μεγάλη σημασία στην ορθή διαχείριση των κοινών πόρων και ταυτόχρονα στον σεβασμό των αρχών του κράτους δικαίου. Η αλληλεγγύη και τα οφέλη της κοινής αγοράς συμβαδίζουν με τον σεβασμό των αξιών μας.
"Όπως καταλάβατε καλά, το Κοινοβούλιο θα δώσει τη συγκατάθεσή του στο ΠΔΠ μόνο εάν πληροί τις προτεραιότητες που ανέφερα σήμερα. Το λέω αυτό με όλο τον σεβασμό στον ρόλο σας, αλλά και με τη σταθερότητα που απορρέει από την εντολή που έλαβα από το Κοινοβούλιο με την πλειοψηφία που υποστήριξε το ψήφισμα που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο", κατέληξε.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Όχημα «τυλίχθηκε» στις φλόγες στη Λεμεσό – Βλέπουν εμπρησμό οι Αρχές
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις