ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επετειακή σύνοδος της Βουλής: Αναφορές στην Τουρκική προκλητικότητα - Όλες οι ομιλίες

Επετειακή σύνοδος της Βουλής: Αναφορές στην Τουρκική προκλητικότητα - Όλες οι ομιλίες

Με αναφορές στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα με αποκορύφωμα την μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί αλλά και εκκλήσεις για άντληση διδαγμάτων από το παρελθόν, η Βουλή των Αντιπροσώπων πραγματοποίησε και φέτος ειδική επετειακή σύνοδο για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

Κατά την έναρξη της συνεδρίας στην οποία παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή, στη μνήμη των ηρώων και των μαρτύρων της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων καταδικάζει το διπλό έγκλημα που διαπράχθηκε σε βάρος της Κύπρου και του λαού της: το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και την τουρκική εισβολή, που ακολούθησε πέντε ημέρες μετά, στις 20 του Ιούλη.

«Για άλλη μία χρονιά αποτίνουμε φόρο τιμής σε όλους όσοι ηρωικά θυσιάστηκαν, για να  υπερασπιστούν τη δημοκρατία και την ελευθερία της Κύπρου, τη συνταγματική τάξη και τη γη της πατρίδας μας, αλλά και τιμούμε τους συγγενείς των αγνοουμένων μας, τους εγκλωβισμένους μας και τους εκτοπισμένους από τον τουρκικό στρατό πρόσφυγές μας», ανέφερε.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είπε διατρανώνει σήμερα, την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση του λαού μας, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων. «Στόχος μας η εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, βασισμένης στις αρχές του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, στις αρχές και τις αξίες που προνοούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», ανέφερε.
 
 Απαίτησή μας, πρόσθεσε, είναι η ενεργότερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η Τουρκία να αναλογιστεί το κόστος και τις συνέπειες της προκλητικής αλαζονείας και αδιαλλαξίας της, που δυναμιτίζουν τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Σημείωσε ότι η Ευρώπη οφείλει να αντιμετωπίσει ακόμη τη γενικότερη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας σε βάρος γειτονικών χωρών και ολόκληρης της περιοχής πριν δημιουργηθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Ένα ακόμα δείγμα αυτής της πολιτικής, ανέφερε, είναι η απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, είπε, ενώνει τη φωνή της με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα, καταδικάζοντας έντονα την ενέργεια αυτή,  που πλήττει ανεπανόρθωτα τις αξίες της ανεκτικότητας και του σεβασμού στο θρησκευτικό και πολιτισμικό πλουραλισμό. Για άλλη μια φορά, σημείωσε, η Τουρκία δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο, παραβιάζοντας κατάφωρα αρχές και κανόνες του διεθνούς δικαίου και τις διεθνείς συμβάσεις, που διέπουν την προστασία μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει αποφασιστικά, ασκώντας πιέσεις στην Τουρκία, τόσο για ακύρωση των σχεδιασμών της για την Αγία Σοφία όσο και για αλλαγή της αδιάλλακτης στάσης της στο Κυπριακό», ανέφερε.


Α. Νεοφύτου: Οφείλουν όλοι να συμπεριφερθούν με τη μέγιστη σοβαρότητα και να αντιληφθούν ότι η ενότητα ενισχύει
 
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος  του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε πως οφείλουν όλοι να συμπεριφερθούν με τη μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα και να αντιληφθούν ότι η ενότητα  ενισχύει, ενώ ο διχασμός αποδυναμώνει, σημειώνοντας πως θα πρέπει «να προσπαθήσουμε να παραδώσουμε μια Κύπρο απαλλαγμένη από λάθη του παρελθόντος, μια Κύπρο της ειρήνης, της συνεργασίας, της ευημερίας, μια κανονική, ελεύθερη Κύπρο, χωρίς στρατεύματα κατοχής, χωρίς εγγυήσεις τρίτων, ανεξάρτητη και ακμάζουσα για όλους τους πολίτες της».

«Αντλώντας και από τα διδάγματα του παρελθόντος, θα πρέπει να καταλάβουμε πως μόνο μέσα από την ενότητα μπορούμε να προχωρήσουμε. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να ακουστεί σήμερα. Μήνυμα που πηγάζει από τα διδάγματα του προδοτικού πραξικοπήματος και τον εφιάλτη της τουρκικής εισβολής. Οφείλουμε να προσπαθούμε ενωμένοι και με όλες μας τις δυνάμεις να σπάσουμε το αδιέξοδο στο κυπριακό. Ενωμένοι να προβάλλουμε τα νόμιμα δικαιώματα της πατρίδας μας. Με μια φωνή να επιχειρηματολογούμε κατά της τουρκικής εισβολής στην ΑΟΖ. Κατά των παράνομων ενεργειών στην Αμμόχωστο. Κατά της στασιμότητας που παγιώνει τετελεσμένα», είπε.
 
Όπως είπε «αντί η Τουρκία να λειτουργήσει εποικοδομητικά προασπίζοντας πραγματικά τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων μέσα από μια δίκαιη επίλυση του κυπριακού, εισβάλλει στην κυπριακή ΑΟΖ και επιχειρεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα και στην Αμμόχωστο», για να προσθέσει ότι «αυτή η συμπεριφορά, είναι ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο, τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ενώ η χώρα μας δεν είναι μόνη στην προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και χρησιμοποιώντας όλα τα πολιτικά και νομικά μας όπλα και μέσα από την ΕΕ με την οποία έχει επίσης ανοίξει μέτωπο η Τουρκία, έχουμε ως προτεραιότητα να μπει ένα τέλος στην τουρκική προκλητικότητα».

Ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να επιδείξει μια πειστική στάση απέναντι στην Τουρκία, που επιλέγει να συμπεριφέρεται πειρατικά, καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου, όπως έπραξε και με την απαράδεκτη απόφασή της για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, χωρίς κανένα σεβασμό προς θρησκευτικά μνημεία και πολιτισμό, γεγονός που προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή ή όπως χρησιμοποιεί τους παράτυπους μετανάστες ως εργαλείο, για να δημιουργεί επιπρόσθετους εθνικούς κινδύνους, στέλνοντας τους μεθοδευμένα μέσω των κατεχομένων και τους αμολεί δια μέσου τις παραμεθόριου περιοχής.
 
Απευθυνόμενος στους Τουρκοκύπριους, ο κ. Νεοφύτου διαβεβαίωσε ότι είναι δεδομένος ένας έντιμος συμβιβασμός στο κυπριακό από μέρους της ε/κ πλευράς, ωστόσο, υπογράμμισε πως ο Τ/Κ «θα πρέπει να αντιληφθούν πως αυτά που πράττει η Τουρκία σήμερα δεν είναι προς το συμφέρον τους».
 
Συνέχισε λέγοντας ότι η ε/κ πλευρά επιθυμεί «μια λύση βασισμένη στα πλαίσια της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, του Διεθνούς Δικαίου, στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που θα αποκαθιστά τα νόμιμα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των Κυπρίων», συμπληρώνοντας πως «την ίδια ώρα δεν πρέπει κανείς να θεωρεί πως εκλείπει η βούληση τόσο του ΔΗΣΥ, όσο και του Προέδρου Αναστασιάδη, για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες αυτές».

Διαβεβαίωσε ότι «η προσπάθεια συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση».
 

Α. Κυπριανού: Η Κύπρος βρίσκεται σε χειρότερη θέση
 
Δυστυχώς οι χειρισμοί που έγιναν τα τελευταία χρόνια έφεραν την Κύπρο σε χειρότερη θέση, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, σημειώνοντας ότι στόχος και προτεραιότητα πρέπει να είναι η λύση του Κυπριακού όπως την έχουμε συμφωνήσει με την διεθνή κοινότητα.
 
«Είναι γεγονός ότι η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητα και την επιθετικότητα της. Καθίσταται ολοένα και πιο επικίνδυνη για ολόκληρη την περιοχή. Το ερώτημα είναι εμείς τι κάναμε για να τη δυσκολέψουμε;», ανέφερε ο κ. Κυπριανού σε ομιλία κατά την ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για την καταδίκη των μαύρων επετείων.
 
Όπως είπε, «πώς την εκθέσαμε στα μάτια της διεθνούς κοινότητας; Δυστυχώς η Τουρκία όχι μόνο δεν εκτέθηκε αλλά και αποενοχοποιήθηκε, ενώ οι εταίροι μας την χαϊδεύουν». «Έστω και τώρα η Κυβέρνηση χρειάζεται να εγκαταλείψει τις αυταπάτες. Να αξιοποιήσει τον προδιαγραφόμενο διάλογο ΕΕ-Τουρκίας προς όφελος μας, προκειμένου να αναχαιτίσουμε την τουρκική επιθετικότητα και να προωθήσουμε τη λύση του Κυπριακού. Να είμαστε και να φαινόμαστε έτοιμοι να επαναρχίσουμε διαπραγματεύσεις  από το σημείο που είχαν διακοπεί», πρόσθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
 
Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, «στόχος και προτεραιότητα μας πρέπει να είναι η λύση του Κυπριακού. Λύση όπως την έχουμε συμφωνήσει με τη διεθνή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, βασισμένη στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στο συμφωνημένο πλαίσιο. Λύση που θα επανενώνει τον τόπο και το λαό μας, τους θεσμούς και την οικονομία. Λύση που θα απαλλάσσει τον τόπο μας από τα συρματοπλέγματα, τα οδοφράγματα και τους ξένους στρατούς».  
 
«Λύση που θα ανοίγει το δρόμο της συμβίωσης του λαού μας σε ενωμένο Κράτος- συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μια κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα», είπε ο ηγέτης του ΑΚΕΛ και συνέχισε: «Λύση με πολιτική ισότητα όπως προνοείται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Σ’ αυτή την προσπάθεια έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που θα συναντήσουμε. Η Τουρκία είναι ισχυρή χώρα που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Αν όμως παραιτηθούμε από τον στόχο μας εξαιτίας των δυσκολιών που ξέρουμε ότι θα προκύψουν τότε μοιραία θα οδηγηθούμε στη διχοτόμηση αφού όσο περνά ο χρόνος τόσο πιο κοντά έρχεται».

Παράλληλα, τιμώντας όσους υπερασπίστηκαν την ελευθερία και την αξιοπρέπεια της Κύπρου, ο κ. Κυπριανού τόνισε πως για να δικαιωθεί ο τόπος μας, για να κλείσουν οι πληγές και να σωθεί η Κύπρος πρέπει να μάθουμε από το παρελθόν. «Πρέπει να βρούμε το θάρρος, να πούμε την αλήθεια. Δυστυχώς η δεξιά και η ακροδεξιά επιμένουν να την αρνούνται. Οι πληγές θα κλείσουν μόνο όταν δούμε την αλήθεια κατάματα, την παραδεχτούμε και αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με πατριωτισμό, ρεαλισμό, προσγειωμένα και χωρίς φαντασιώσεις», κατέληξε.

Ν. Παπαδόπουλος: Να μην υποχωρήσουμε σε οποιαδήποτε πίεση, που θα μας καταστήσει υποχείρια και υποτελείς της Τουρκίας

Κατά την ομιλία του, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, διεμήνυσε ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη «για έναν έντιμο συμβιβασμό και για μια πικρή ειρήνη», ωστόσο, πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα παραμένουμε αμετακίνητοι στη θέση εθνικής αξιοπρέπειας και να μην ενδώσουμε, να μην υποχωρήσουμε σε οποιαδήποτε πίεση, που θα μας καταστήσει υποχείρια και υποτελείς της Τουρκίας».

Είπε πως "η χάραξη νέας στρατηγικής είναι πλέον αδήριτη ανάγκη", για να σημειώσει ότι «η συνέχιση της πολιτικής του κατευνασμού και του καλού παιδιού, θα μας οδηγήσει σε δυσοίωνες περιπέτειες».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «η προς κάθε κατεύθυνση κλιμάκωση του απροκάλυπτου επεκτατικού αμόκ, που κατέλαβε την Τουρκία, να έχει πείσει πλέον και τους πιο δύσπιστους, ως προς την πορεία που η Τουρκία του κ. Ερντογάν επέλεξε και αμετάκλητα ακολουθεί και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και να περιφρονήσουμε αυτή τη πορεία», σημειώνοντας ότι «μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού θα είναι πικρή και οδυνηρή».

Ωστόσο, ανέφερε πως «δεν αποδεχόμαστε μια λύση, που θα είναι διχοτομική και που θα παραβιάζει τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες του Κυπριακού Ελληνισμού, ούτε λύση, που θα καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία  και θα μετατρέπει το νησί μας σε τουρκικό προτεκτοράτο».

«Όταν, η μόνη επιλογή που θέτουν μπροστά μας, είναι να δεχτούμε και να νομιμοποιήσουμε, είτε με την υπογραφή μας, είτε με την άπραχτη πάροδο του χρόνου, όλα τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής. Όταν, η επιλογή που μας δίνεται, είναι η συνθηκολόγηση, η ανέντιμη παράδοση και η υποταγή μας στις επεκτατικές βλέψεις και ορέξεις της Τουρκίας, τότε δεν μας απομένει άλλη διέξοδος, παρά να στραφούμε στο πρόσφατο παρελθόν μας και να αντλήσουμε, ως Λαός και ως Κράτος, δύναμη και έμπνευση απ’ αυτούς που θυσιάστηκαν αγωνιζόμενοι. Να  προσπαθήσουμε με έργα να δικαιώσουμε τη δική τους θυσία και να δικαιωθούμε και εμείς έναντι της ιστορίας μας», είπε ο κ . Παπαδόπουλος.

Σιζόπουλος: Το καθήκον μας δεν εξαντλείται σε ομιλίες και διαπιστώσεις
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος καταδίκασε το δίδυμο έγκλημα τονίζοντας πως «το πατριωτικό μας καθήκον δεν πρέπει να εξαντλείται σε ομιλίες και διαπιστώσεις».
 
«Για να έχει πραγματική αξία η απόδοση τιμής στους τιμώμενους σήμερα ήρωες, οφείλουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους και έναντι οποιουδήποτε τιμήματος να συνεχίσουμε τον αγώνα τους», ανέφερε σε ομιλία κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για καταδίκη των μαύρων επετείων.
 
Όπως είπε, «15η και η 20η Ιουλίου 1974 δεν ήταν δύο στιγμιαία γεγονότα.  Ήταν οι δύο φάσεις του ίδιου εγκληματικού σχεδίου το οποίο είχε εκκολαφθεί από τους ΝΑΤΟικούς κύκλους και υλοποιήθηκε με τη συνεργασία Ελλήνων πολιτικών και στρατιωτικών και τη συνδρομή Κυπρίων συνοδοιπόρων.
 
 Ο κ. Σιζόπουλος τόνισε πως «οι ΕΔΕΚίτες όπως και τότε έτσι και τώρα θα συνεχίσουμε τον αγώνα των νεκρών και όχι μόνο συναγωνιστών μας, με κάθε νόμιμο και δημοκρατικό τρόπο για να προστατεύσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς και την κοινωνία μας από έκνομες δραστηριότητες, να εξαλείψουμε κάθε προσπάθεια συγκαλυμμένης ή όχι παραπλάνησης του λαού μας, να προστατεύσουμε την κρατική μας οντότητα και να διεκδικήσουμε λύση που να απαλλάσσει την πατρίδα μας από την κατοχή».
 
«Λύση η οποία να κατοχυρώνει ένα κράτος, ένα λαό και να ενισχύει τη συνεργασία των νόμιμων κατοίκων για τη διαμόρφωση του κοινού-τους μέλλοντος», τόνισε
 
Καταλήγοντας, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι «μόνο η ιστορική αυτογνωσία, η σωστή διεκδίκηση των δικαίων μας και η αγωνιστικότητα μπορούν να διορθώσουν την πορεία μας, να ανατροφοδοτήσουν  τους στόχους μας. Ο ραγιαδισμός, ο ευσεβοποθισμός και η ηττοπάθεια μόνο σε καταστροφική λύση μπορούν να μας οδηγήσουν. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να είμαστε η τελευταία γενιά Ελλήνων στη μαρτυρική  Κύπρο».

Γ. Λιλλήκας: Η Τουρκία επιχειρεί επέκταση της κατοχής στις ελεύθερες περιοχές με εισβολή στην ΑΟΖ
 
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, είπε ότι τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα είναι που κινούν την ιστορία, διαλύουν ή δημιουργούν νέες συμμαχίες που φάνταζαν αδιανόητες λίγα χρόνια πριν, προσθέτοντας ότι «η ιστορία και τα γεωπολιτικά συμφέροντα δεν είναι στατικά, αλλά μεταβάλλονται».

Όπως πρόσθεσε «το Κυπριακό είναι πλέον στην δίνη μεγάλων ρευστών γεωστρατηγικών παιγνίων», για να σημειώσει ότι «πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι αδιέξοδοι δρόμοι που ακολουθήσαμε και η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας δημιουργούν κινδύνους ακόμα και για τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Αν σ’ αυτό συμφωνούμε, τότε συλλογικά και θέτοντας την πατρίδα πάνω από όλα, θα πρέπει να επανασχεδιάσουμε την πολιτική μας, προσαρμοσμένη στα νέα διεθνή και περιφερειακά δεδομένα.

Μπορεί να είμαστε μικρός, σε μέγεθος, λαός και να μην μπορούμε να κάνουμε από που θέλουμε. Μπορούμε, όμως, να κάνουμε αυτό που οφείλουμε. Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε την συνέχιση της παρουσίας μας στην ιστορία», είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι «η επετειακή συνεδρία για καταδίκη του προδοτικού πραξικοπήματος, της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, λαμβάνει χώρα υπό την σκιά μιας ακόμα επιθετικής πράξης της Τουρκίας με μεγάλο συμβολισμό, την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί», υπογραμμίζοντας ότι η πράξη αυτή «αποτελεί ύβρη και ασέβεια προς τον παγκόσμιο πολιτισμό αλλά και χαστούκι για τους διεθνείς οργανισμούς».

Γιωργάλλας: Να σταματήσουμε να δηλητηριάζουμε με τοξικό παρελθοντολογικό λόγο τον λαό μας

Πρέπει να σταματήσουμε να δηλητηριάζουμε με τοξικό παρελθοντολογικό λόγο τον λαό μας στο βωμό της εξουσίας και να σπέρνουμε τη διχόνοια και το τεχνητό μίσος για κομματικό συμφέρον, ανέφερε στη δική του ομιλία ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας.

«Ο λαός μας που μάτωσε, που προσφυγοποιήθηκε που βίωσε την απόλυτη καταστροφή, κατάφερε να ξεπεράσει τον καταστρεπτικό διχασμό του παρελθόντος, να υπερβεί τις διαχωριστικές γραμμές και να γεφυρώσει τα χάσματα. Ο λαός μας σήμερα είναι ξανά ενωμένος.

Οι πολιτικές δυνάμεις το ελάχιστο που του οφείλουν είναι την πολιτική συμφιλίωση μεταξύ τους. Του οφείλουν την ενότητα και τη συνεννόηση της ηγεσίας του. Του οφείλουν την ομογνωμία σε σταθερούς συμφωνημένους στόχους», ανέφερε.
 
Αναφέρθηκε παράλληλα στην μετατροπή του της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος από τον Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας ότι «οι νέο-οθωμανοί της Άγκυρας μας θεωρούν ηττημένους ραγιάδες που μας έκλεψαν τη γη, τις περιουσίες και την μισή μας πατρίδα. Και απαιτούν να επιβάλουν μέσα από τις διαπραγματεύσεις ένα οθωμανικού τύπου πολιτειακό μοντέλο διακυβέρνησης».


Γ. Περδίκης: Πρέπει να θυμόμαστε ότι κάποιοι στο όνομα του ακραίου πατριωτισμού και του εθνικισμού άνοιξαν την κερκοπορτα
 
Κατά την ομιλία του, ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολίτων, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι «δεν θα υπάρξει ποτέ ουσιαστική δικαίωση της θυσίας των ηρώων της Δημοκρατίας  και της Κυπριακής Ελευθερίας, παρά όταν πετύχουμε να φτάσουμε σε μια λύση του Κυπριακού, που να κατοχυρώνει μία πραγματικά κυρίαρχη, ανεξάρτητη, ενιαία, χωρίς ξένους στρατούς και εποίκους στο έδαφός της χώρα, όπου θα κυριαρχεί ο σεβασμός των δικαιωμάτων για όλους του πολίτες της, Έλληνες,  Τούρκους, Μαρωνιτες, Αρμένιους και Λατίνους, ανεξαρτήτως  εθνικών, θρησκευτικών ή άλλων χαρακτηριστικών».

Είπε πως «είναι χρέος όλων μας, να παλέψουμε για μια τέτοια Κύπρο», για να προσθέσει ότι «είναι καθήκον ιερό, είναι καθήκον πατριωτικό, καθήκον δημοκρατικό να αγωνιζόμαστε καθημερινά  κατά της ανηθικότητας, της φαυλότητας και της καθεστηκυίας τάξης, αψηφώντας ‘το χάλκεον και βαρύ χέρι του φόβου’.
 
Για το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ανέφερε, «η θυσία κι ο αγώνας της γενιάς του ‘74 παραμένει σήμερα  πιο επίκαιρος από ποτέ και αυτό συμβαίνει, διότι ακόμα εξακολουθούμε να ζούμε τις επιπτώσεις του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, με την μισή πατρίδα μας υπό κατοχή,  με αγνοούμενους, πρόσφυγες, εγκλωβισμένους και  παθόντες».

Συνέχισε λέγοντας ότι «η Τουρκία απειλεί με νέες επιθετικές ενέργειες επί του εδάφους της Κύπρου, αλλά και του υπεδάφους της κυπριακής ΑΟΖ, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, στα Στροβίλια, τη Δένεια και την Τηλλυρία και από την άλλη δεν μπορούμε να μην καταδικάσουμε την αναβίωση ακραίων  εθνικιστικών και φασιστικών πολιτικών εκφάνσεων», σημειώνοντας ότι «όσοι παρασύρονται από τέτοια πολιτικά συνθήματα και σχήματα πρέπει να θυμούνται πώς φτάσαμε στην 15η Ιουλίου 1974».
 
Χ. Χρίστου: Κανένας δεν έχει λογοδοτήσει για αυτή την εθνική καταστροφή

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου ανέφερε ότι η κορύφωση της εσωτερικής αντιπαράθεσης και το πραξικόπημα είχαν ως αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στη σύγχρονη τραγωδία της Κύπρου. Μέχρι σήμερα, πρόσθεσε, κανένας δεν έχει λογοδοτήσει για αυτή την εθνική καταστροφή. Έκανε επίσης λόγο για βαρύτατες ευθύνες όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και είπε ότι ουδέποτε υπήρξε η πολιτική βούληση ώστε να αποδοθεί πραγματική δικαιοσύνη.

Η πληγές, πρόσθεσε, παραμένουν ακόμα ανοικτές δίνοντας την ευκαιρία σε κάποιους να καλλιεργούν ακόμα τη διχόνοια προς εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων.

Είπε επίσης ότι η Τουρκία επιδιώκει έκτοτε μέσα από μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας να τουρκοποιήσει ολόκληρη την Κύπρο και ότι τα τελευταία χρόνια έθεσα σε εφαρμογή μια χωρίς προηγούμενο επιθετική πολιτική. Αναφερόμενος στη μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί είπε ότι αποτελεί την τελευταία πρόκληση απέναντι στα ιερά και όσια την ελληνορθοδοξίας.

Αυτές οι ενέργειες ανέφερε, καταδεικνύουν την ανάγκη κατάρτισης εθνικής γραμμής για αναχαίτιση των τουρκικών επεκτατικών βλέψεων σε όλα τα μέτωπα και για αυτό είπε, το ΕΛΑΜ κατέθεσε μια σειρά από μέτρα για να δημιουργήσουν πολιτικό και οικονομικό κόστος στην κατοχική δύναμη.

Θεολόγου: Παραμένει αδικαίωτος ο αγώνας των ηρώων τις αντίστασης

Η βουλευτής των «Ανεξάρτητων» Άννα Θεολόγου, ανέφερε ότι ο αγώνας των ηρώων της αντίστασης παραμένει μέχρι σήμερα αδικαίωτος και ότι κανένας δεν τιμωρήθηκε για το έγκλημα της προδοσίας και «ζούμε τις συνέπειες στην καθημερινότητά μας».

Επέκρινε την Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ που εκλέγηκε το 1993 ότι αποκατέστησε τους συμμετέχοντες στο πραξικόπημα. Παράλληλα είπε ότι η ίδια Κυβέρνηση σήμερα μετέχει και προάγει το μνημόσυνο του Γρίβα και των στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά της διάρκειας της παράνομης επίθεσής τους στο Προεδρικό ενάντια στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Ορισμένοι πρόσθεσε κατέχουν πλέον καίρια πόστα και στο βωμό της εξυπηρέτησης των δικών τους συμφερόντων έχουν καταφέρει να εξαθλιώσουν οικονομικά τον Κύπριο πολίτη τα τελευταία χρόνια και προσπαθούν να αφαιμάξουν την όποια περιουσία του έμεινε μετά το 1974.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top