Συγκεκριμένα, η διπλωματική πηγή εξήγησε ότι θα γίνουν δύσκολες συζητήσεις μέχρι και την Κυριακή θα υπάρξει μια διακοπή 2 ή 3 ημερών και οι ηγέτες θα επανέλθουν για να κλείσουν τη συμφωνία.
Σε σχέση αν θα τεθεί ζήτημα Τουρκίας στη Σύνοδο, η διπλωματική πηγή σημείωσε ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να δούμε τι περιθώρια υπάρχουν. «Δεν το αποκλείουμε, θα δούμε», είπε.
Η ίδια πηγή ενημέρωσε για το ότι «τον τελευταίο καιρό, οι φειδωλοί σκλήρυναν την στάση τους», κάτι που ωστόσο μπορεί να είναι διαπραγματευτική πρακτική.
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε λύση μέχρι το τέλος Ιουλίου, αγορές θα αντιδράσουν, το λογαριασμός θα τον βρούμε στο κατώφλι, και τον Σεπτέμβριο Οκτώβριο θα πρέπει να αφοσιωθούμε ως ΕΕ στο Brexit».
Σημείωσε δε ότι υπάρχει θέμα και προσωπικού κύρους της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελας Μέρκελ, η οποία δεν μπορεί και να χρεωθεί την αποτυχία.
Παρομοίως τόνισε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ούτε τον Μαρκ Ρούτε να θριαμβολογεί στη Χάγη ότι τορπίλισε την απόφαση, «δεν είναι αφήγημα που μπορεί να στηρίξει».
Ταυτόχρονα εξήγησε ότι ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της διακυβέρνησης του ταμείου ανάκαμψης, αλλά σαφώς είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει ξεπάγωμα των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Εξήγησε δε ότι το συγκεκριμένο δεν αποτελεί συνάρτηση της διαπραγματευτικής εξίσωσης.
Σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση, η διπλωματική πηγή ενημέρωσε πως οι Ολλανδοί επιμένουν για ομοφωνία στις αποφάσεις. Μέχρι στιγμής προβλέπεται ότι κάθε χώρα, θα υποβάλει μέχρι τον Απρίλιο, αλλά καλό θα ήταν από Οκτώβριο να έχουμε αρχίσει να δίνουμε στοιχεία, συγκεκριμένο πρόγραμμα και η Κομισιόν θα το εξετάζει και θα το εγκρίνει σε 2 μήνες.
Στη συνέχεια, είπε, θα έρχεται η Κομισιόν με πρότασή της στο Συμβούλιο και το Συμβούλιο θα επιχειρήσει να λάβει απόφαση επί της πρότασης επιτροπής εντός μηνός, με ειδική πλειοψηφία. Όταν το όποιο πρόγραμμα εγκριθεί, την επιτήρηση θα πραγματοποιεί η Κομισιόν με ορόσημα και στόχους. Αν είναι ικανοποιημένη με την πορεία εφαρμογής, θα φέρνει πρόταση στην EFC (οικονομική δημοσιονομική επιτροπή) και εκεί θα λαμβάνονται αποφάσεις με απλή πλειοψηφία, ως γνωμοδοτήσεις, οι οποίες δε θα δεσμεύουν την Κομισιόν. Σημείωσε ωστόσο ότι «οι Ολλανδοί θέλουν ομοφωνία και κοινοβουλευτική έγκριση προγράμματος και στα στάδια».
Σύμφωνα με τη διπλωματική πηγή η ελληνική πλευρά προσέρχεται στη διααπραγμάτευση με τους εξής στόχους:
1. Να μείνει το πακέτο στα 750 δις. ευρώ και η αναλογία επιχορηγήσεων - δανείων στα 500 -250.
2. Η πρόταση Μισέλ: 70-30, να καταβληθούν δηλαδή τα πρώτα 2 χρόνια βάσει των κατανομών που προέβλεπε η πρόταση της Κομισιόν και το 30% μετά από 2 χρόνια με βάση το πώς έχουν αντιδράσει οι οικονομίες «εισάγει στοιχείο αβεβαιότητας, και δεν είναι σοβαρή», ανέφερε η πηγή. «Δημιουργεί στρεβλή λογική και κατάσταση, διότι είναι σαν να ενθαρρύνει κράτη μέλη να μην επιτύχουν ανάκαμψη καθώς μόνο όσοι έχουν αρνητικό πρόσημο θα κερδίσουν στη 2η κατανομή», πρόσθεσε.
3. Να μη υπάρξει μείωση κονδυλίων για διαφύλαξη συνόρων και για τα θέματα εσωτερικών υποθέσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις