Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε την Τρίτη (14/7), αργά το απόγευμα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τέως Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη.
Μιλώντας στη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «έχουμε μια στενή συνεργασία και με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, προσπαθούμε να είμαστε συντονισμένοι για να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά.
Αυτό που απασχολεί τον καθένα σήμερα είναι από τη μια η προκλητικότητα που γίνεται οξύτερη όσο ο χρόνος περνά και η ανοχή εντείνεται από πλευράς Ευρώπης και άλλων διεθνών παραγόντων, ενώ η μεγαλύτερη πρόκληση προ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ήταν η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς, ενός κληροδοτήματος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε Τέμενος. Αυτό ήταν ίσως η απόδειξη του πόσο εναρμονίζονται (η Τουρκία) με την ιδιότητα τους ως κράτος μέλος και την ίδια ώρα μια προειδοποίηση, μια ισχυρή 'καμπάνα' για το πώς πρέπει οι Ευρωπαίοι να αντιδράσουν όσο παρατηρείται η ανοχή.
Και πρέπει να πω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση προσπαθεί και συνεργαζόμαστε σε αυτό τον τομέα, με την ελπίδα να αφυπνιστούν όσοι θεωρούν ότι με μέτρα καλής θέλησης ή με διπλωματία με την έννοια της ανοχής και της προσπάθειας, ότι αυτό μπορεί να δώσει αποτελέσματα. Αυτό που ελπίζω είναι οι προσπάθειες να ευοδωθούν. Εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου, Ελλάδα και Κύπρος είμαστε κράτη που ουδέποτε επιδιώξαμε την όξυνση της κρίσης. Δυστυχώς, έχουμε ένα γείτονα που αντί να συμπεριφέρεται ως Ευρωπαίος συμπεριφέρεται ως διεθνής ταραξίας».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ακόμη την «αποφασιστικότητα μας να εμπλακούμε σε ένα διάλογο (για το Κυπριακό), αρκεί οι έκνομες ενέργειες να σταματήσουν, διότι κάτω από την απειλή των κανονιοφόρων δεν μπορείς να κάνεις διάλογο και να ευελπιστείς ότι είναι δυνατόν να εισακουστούν ή να ακουστούν και οι θέσεις και της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής πλευράς κατά κύριο λόγο».
Από πλευράς του ο κ. Τσίπρας είπε ότι η απόφαση της Τουρκίας για την Αγιά Σοφιά είναι και προκλητική και προσβλητική για τον Ελληνισμό.
Πρόσθεσε ότι σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις της Τουρκίας έναντι Ελλάδας και Κύπρου «θεωρώ θετικό ότι έστω και με μεγάλη καθυστέρηση η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ να επεξεργαστούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για αυτή την επιθετικότητα, πράγμα το οποίο διεκδικήσαμε και καταφέραμε και για την Κύπρο, για τις δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, ένα χρόνο πριν και είναι η στιγμή οι εταίροι μας να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους.
Δεν είναι διμερές, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Ο ελληνοτουρκικός διάλογος πρέπει να διεξαχθεί ξανά σε αυτή τη βάση και να υπάρξει ο μέγιστος δυνατός συντονισμός.
Θεωρώ σημαντική εξέλιξη το να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για τη διερεύνηση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ για το Κυπριακό από το σημείο που αφήσαμε αυτή την προσπάθεια και αναφέρομαι στο πλαίσιο Γκουτέρες που είναι η μόνη βάση που μπορεί να ξαναρχίσει αυτός ο διάλογος».
Στη συνάντηση παρόντες ήταν, από κυπριακής πλευράς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Κυριάκος Κενεβέζος και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κούρος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει στην Κύπρο αργά απόψε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έρχεται νόμισμα των 4 ευρώ: Πότε θα κυκλοφορήσει - Δείτε φωτογραφία
• «Μαγικό» το σκηνικό στο Τρόοδος - Δείτε πανέμορφες εικόνες και βίντεο από το κάτασπρο τοπίο
• Ψάχνεις δουλειά; Νέα κενή θέση στο Δημόσιο - Δείτε μισθό, καθήκοντα και προσόντα
• Αιμιλία Κενεβέζου: Όσα είπε στην αποφώνηση του τελευταίου της δελτίου στον Alpha - Δείτε βίντεο
• Τι να κάνεις αν το στομάχι «διαμαρτύρεται» μετά τις υπερβολές των γιορτών
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις