Τον αποτροπιασμό της για την αψυχολόγητη απόφαση της τουρκικής Κυβέρνησης για βεβήλωση της Αγίας Σοφίας, εκφράζει η ΣΕΚ, καλώντας την πολιτισμένη ανθρωπότητα, όπως αναφέρει, «να κινητοποιηθεί για να ανακόψει τις νεοθωμανικές μεθοδεύσεις της Άγκυρας σε βάρος του εμβληματικού συμβόλου της Χριστιανοσύνης και του παγκόσμιου πολιτισμού».
Ταυτόχρονα, η ΣΕΚ καλεί τις Κυβερνήσεις Κύπρου – Ελλάδας σε πανστρατιά για να αναχαιτιστεί η τουρκική βουλιμία η οποία απειλεί σοβαρά, όπως αναφέρει, «την ειρήνη στην πιο ευαίσθητη γεωπολιτική περιοχή του πλανήτη, με ορατό τον κίνδυνο διατάραξης των γενικότερων γεωστρατηγικών ισορροπιών».
«Η απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, συνιστά τη χειρότερη μορφή θρησκευτικού φανατισμού που αν αφεθεί αναπάντητη από τη διεθνή κοινότητα και δη την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργεί περαιτέρω ένταση και ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», αναφέρει η ΣΕΚ, σε σημερινή ανακοίνωση.
Αναφέρει επίσης ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία καλείται σύσσωμη να απαιτήσει από τη διεθνή κοινότητα και δη τις χριστιανικές χώρες, να ασκήσουν πιέσεις στην Άγκυρα για απόδοση της Αγίας Σοφίας στη δικαιοδοσία του Εκπαιδευτικού Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, UNESCO.
Επιπροσθέτως, η ΣΕΚ αναφέρει ότι είναι καθήκον των ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων να διαδραματίσουν τον δικό τους σημαίνοντα ρόλο για να αποδείξουν ότι και στην πράξη προάγουν τις κοινές πολιτικές και πολιτισμικές αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ιδρυτική διακήρυξη της Ένωσης.
Σύμφωνα με την ΣΕΚ, «η επικείμενη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, θα πρέπει να δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για χάραξη μόνιμης πανεθνικής στρατηγικής στα μείζονα εθνικά ζητήματα, Κυπριακό, Αιγαίο ΑΟΖ και όχι μόνο, με κορωνίδα τη λήψη απόφασης για αμυντική θωράκιση των συμφερόντων του Ελληνισμού τα οποία τίθενται εν αμφιβόλω επί μονίμου βάσεως από την Τουρκία».
«Αθήνα και Λευκωσία καλούνται να θέσουν τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ενώπιον των τεράστιων ευθυνών τους για διαφύλαξη των κοινών συμφερόντων και προπαντός της εδραίωσης της ασφάλειας, της ειρήνης της σταθερότητας και της ευημερίας», προσθέτει.
Ένα πρώτο μέτρο, συνεχίζει, «είναι η επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμηνύοντας πως η Ευρώπη είναι εδώ ενωμένη, ισχυρή και αποφασισμένη να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα δίκαια των μελών κρατών της και των Ευρωπαίων πολιτών γενικότερα».
Τέλος, η ΣΕΚ αναφέρει ότι τις κρίσιμες τούτες ώρες, τα πολιτικά κόμματα σε Κύπρο και Ελλάδα, έχουν υπέρτατο χρέος, όπως αναφέρει, «να καλλιεργήσουν στον μέγιστο βαθμό την εθνική ενότητα και τη λαϊκή ομοψυχία στην καταβαλλόμενη προσπάθεια για αντιμετώπιση των επιθετικών επιβουλών και των ασύμμετρων απειλών της Τουρκίας, αποτρέποντας το ενδεχόμενο ενός νέου Ιουλίου 1974».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις