ΚΟΥΣΙΟΣ: 'Ποτέ δεν κρατούσαμε μεγάλο καλάθι για λήψη μέτρων έναντι της Τουρκίας' - Δηλώσεις για Αγιά Σοφιά και Βαρώσια

ΚΟΥΣΙΟΣ: 'Ποτέ δεν κρατούσαμε μεγάλο καλάθι για λήψη μέτρων έναντι της Τουρκίας' - Δηλώσεις για Αγιά Σοφιά και Βαρώσια

Με δηλώσεις του στο Κρατικό Ραδιόφωνο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος τοποθετήθηκε για την Αγιά Σοφιά, την πρόταση Σπέχαρ για στρατιωτικό μηχανισμό οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα Βαρώσια και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης από το σημερινό Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών.

Σε σχέση με την Αγιά Σοφιά, επισήμανε πώς στην Κύπρο βιώνουμε έντονα αυτή την ακραία προκλητική πολιτική μη σεβασμού, βεβήλωσης και καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Εκφράζοντας την δυσαρέσκειά του, πρόσθεσε ότι αυτό συμβαίνει «στα πλαίσια μιας συνολικότερης πολιτικής της Τουρκίας».

Για το σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου και θα συζητηθεί το θέμα των παρανομιών της Τουρκίας στην Μεσόγειο, ο κ. Κούσιος είπε οι επιδιώξεις εστιάζουν σε 3 σημεία:

**Στην ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε για τα ζητήματα που αφορούν την Μεσόγειο και τις παράνομες επιδιώξεις της Τουρκίας.
**Στην επιβολή κυρώσεων οι οποίες θα δράσουν αποτρεπτικά.
**Σε μια Ε.Ε. η οποία θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα αποτρέψει την πολιτική της Τουρκίας, η οποία είναι και η μόνη που βάζει σε κίνδυνο την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Υπενθύμισε μάλιστα τις δηλώσεις Μπορέλ, επισημαίνοντας ότι «ποτέ δεν κρατούσαμε μεγάλο καλάθι για λήψη μέτρων», αν και υπάρχει η ελπίδα.

Για ό,τι αφορά τα Βαρώσια, ο κ. Κούσιος δήλωσε ότι «οι νομικοί σύμβουλοι της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Κύπρο και εξωτερικό, είναι της άποψης ότι μια ενδεχόμενη μαζική καταχώρηση προσφυγών στην επιτροπή ακίνητης περιουσίας δεν αποτρέπει τους στόχους και τους σχεδιασμούς της Τουρκίας και των κύκλων των κατεχομένων, αλλά αντίθετα ενθαρρύνει και υποβοηθά τους τουρκικούς σχεδιασμούς».

Για τον στρατιωτικό μηχανισμό οικοδόμησης εμπιστοσύνης και επαφής μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και του κατοχικού στρατού, δες εδώ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ από το 2004, νομικά, υποχρεούται να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη πλήρες μέλος της Σένγκεν-δηλαδή δεν έχει ενταχθεί στη λειτουργική εφαρμογή του καθεστώτος  χωρίς εσωτερικά σύνορα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται από το 2023 σε φάση αξιολόγησης ( Schengen evaluation process), κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι έτοιμη ως προς τα τεχνικά ζητήματα, μέχρι το τέλος του 2025. Εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι το 2026, η Κύπρος θα ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν.