ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή Λιλλήκα σε Συλλούρη για λίστα Γιωρκάτζη: 'Οι ελεγχόμενοι δεν μπορούν να κάνουν τον έλεγχο'

Επιστολή Λιλλήκα σε Συλλούρη για λίστα  Γιωρκάτζη: 'Οι ελεγχόμενοι δεν μπορούν να κάνουν τον έλεγχο'

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, εξηγώντας τους λόγους της αποχώρησης του από τη χθεσινή (8/7) σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων Κοινοβουλευτικών Κομμάτων.

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή:

'Κύριε Πρόεδρε,

Όπως σας είχα δηλώσει πριν από την αποχώρηση μου από την χθεσινή σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, παραιτούμαι από την Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή η οποία έχει συσταθεί για να διερευνήσει τα ΜΕΔ, τη «Λίστα Γιωρκάτζη» και τυχών ευνοϊκή μεταχείριση Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
 
Όπως είχα δηλώσει και στη χθεσινή σύσκεψη, ο λόγος παραίτησης μου από την Επιτροπή είναι γιατί οι Όροι Εντολής, όπως είχαν διαμορφωθεί, δεν διασφάλιζαν το τεκμήριο της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας και παραβίαζαν την αρχή ότι «οι ελεγχόμενοι δεν μπορούν να κάνουν τον έλεγχο ή αλλιώς οι κρινόμενοι δεν μπορεί να είναι και κριτές».
 
Αυτό δεν διασφαλίζει την πλήρη διαφάνεια με αποτέλεσμα αντί η έρευνα να συμβάλει στην αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας της Βουλής, πολύ φοβάμαι θα την πληγώσει περισσότερο. Κι ο λόγος είναι γιατί σε μιαν εποχή που, λόγω των σκανδάλων διαπλοκής και διαφθοράς που συντάραξαν την κοινωνία και οδήγησαν σε ανυποληψία τα κόμματα, τους πολιτικούς και τους θεσμούς, οι πολίτες είναι δικαιολογημένα καχύποπτοι και με αναβαθμισμένες απαιτήσεις.
Θέλω, κύριε Πρόεδρε, να ξεκαθαρίσω τα ακόλουθα:
 
Πρώτο: αν είχε γίνει αποδεκτή η εισήγηση μου, όπως πρώτα διαμορφωθούν οι Όροι Εντολής και μετά να συσταθεί η Επιτροπή, δεν θα αναγκαζόμουν να υποβάλω την παραίτηση μου γιατί απλούστατα δεν θα αποδεχόμουν συμμετοχή. Είχα προειδοποιήσει γι’ αυτό το ενδεχόμενο στη σύσκεψη της 3ης Ιουλίου. Δυστυχώς, λόγω της επιμονής σας αποφασίστηκε να συσταθεί πρώτα η Επιτροπή.

Δεύτερο: η παραίτηση μου από την Επιτροπή δεν αποτελεί μομφή ούτε αμφισβήτηση των προθέσεων των μελών της Επιτροπής. Εύχομαι να φέρουν σε πέρας το έργο που αναλαμβάνουν με επιτυχία και εύχομαι διπλά να πείσουν την κοινωνία ότι η έρευνα είναι αντικειμενική κι αποκαθιστά την αλήθεια.

Τρίτο: δεν θεωρώ ότι το να έχει ένα Πολιτικά Εκτεθειμένο Πρόσωπο ΜΕΔ είναι κατ’ ανάγκη μεμπτό. Μεμπτό είναι αν έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης. Ηθικά μεμπτό είναι αν οι αποφάσεις που λάμβανε (αν είναι μέλος της εκτελεστικής εξουσίας) ή τρόπος που ψήφιζε (αν είναι μέλος του Κοινοβουλίου) για ζητήματα που αφορούν τις Τράπεζες και ιδιαίτερα τα ΜΕΔ εξυπηρετούσαν άλλα συμφέροντα πέραν του δημοσίου συμφέροντος.

Τέταρτο: η «Λίστα Γιωρκάτζη» και τα ΜΕΔ είναι μόνο μια πτυχή του ζητήματος που πρέπει να διερευνηθεί. Στην επιστολή μου που κατέθεσα στη σύσκεψη της 3ης Ιουλίου, στην παράγραφο Γ καταθέτω διάφορες άλλες πτυχές που πρέπει να διερευνηθούν. Αναγνωρίζω ότι αρκετές από τις εισηγήσεις μου έχουν ενσωματωθεί στους Όρους Εντολής, όμως κάποιες ουσιώδεις και κρίσιμες εισηγήσεις έμειναν εκτός ή υιοθετήθηκαν αλλά με διατυπώσεις που αφήνουν παράθυρα μη εφαρμογής τους. Διαπιστώνω ταυτόχρονα, ότι αυτή η Ad Hoc Επιτροπή καλείτε να ολοκληρώσει την έρευνα της για τη «Λίστα Γιωρκάτζη» πριν το τέλος της τρέχουσας Συνόδου (δηλαδή πριν το τέλος Ιουλίου) για την άλλη και πιο ουσιώδη πτυχή που αναφέρεται στους όρους εντολής Α1 και αφορά την ευνοϊκή μεταχείριση ΠΕΠ από το τραπεζικό σύστημα, δεν τίθεται κανένα χρονοδιάγραμμα!
 
Κύριε Πρόεδρε, υπέβαλα την παραίτηση μου από την Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή γιατί οι ακόλουθες ουσιώδεις εισηγήσεις μου δεν υιοθετήθηκαν και η συνείδηση μου δεν μου επέτρεπε να μετέχω σε μια διαδικασία που δεν με έπεισε για το τεκμήριο της αντικειμενικότητας.
 
1. Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Εισηγήθηκα όπως οι Όροι Εντολής επιβάλλουν στην Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή να διορίσει ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων στην οποία να δοθούν η «Λίστα Γιωρκάτζη» όπως και όλα τα άλλα στοιχεία που η Ad Hoc Επιτροπή θα περισυλλέξει για να τα αξιολογήσει. Η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων έπρεπε να ετοιμάσει την δική της έκθεση προς την Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Ταυτόχρονα η έκθεση της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων θα έπρεπε να δοθεί στη δημοσιότητα. Μόνο έτσι διασφαλίζεται, έστω σε κάποιο βαθμό, η αντικειμενικότητα και η αξιοπιστία του πορίσματος της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Είχα εισηγηθεί οι εμπειρογνώμονες να προέρχονται από την κοινωνία αλλά δεν διαφώνησα με την εισήγηση να προέλθουν από θεσμούς όπως την υπηρεσία του Γενικού Ελεγκτή, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Γενική Εισαγγελία. Αντί αυτού στους Όρους Εντολής προβλέπεται ότι η Ad Hoc Επιτροπή «δύναται να…».
Είχα υπενθυμίσει στη σύσκεψη, ότι ενώ δικαίως επικρίναμε τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου επειδή εκδίκασαν υπόθεση που τους αφορούσε, πάμε να κάνουμε το ίδιο σφάλμα το οποίο επικρίναμε.
 
2. Είχα και έχω την άποψη ότι στην Ad Hoc Επιτροπή δεν θα πρέπει να μετέχει Βουλευτής που είναι στη «Λίστα Γιωρκάτζη» ή έχει ΜΕΔ. Όσοι θα μετέχουν στην Επιτροπή θα πρέπει να προβούν σε γραπτή υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν ΜΕΔ. Κι αν στην πορεία διαπιστωθεί ότι κάποιο μέλος της Επιτροπής βρίσκεται στη «Λίστα Γιωρκάτζη» θα πρέπει να παραιτηθεί. Αντί αυτού, στους Όρους Εντολής Α11. αναφέρεται: «Βουλευτές μέλη της Επιτροπής, οι οποίοι καθ’ οιονδήποτε τρόπο διαπιστώνουν σε οποιοδήποτε στάδιο της όλης διαδικασίας ότι τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στη Λίστα, οφείλουν να το δηλώσουν αμέσως και να εξαιρεθούν της διαδικασίας».

Η εξαίρεση από τη διαδικασία δεν είναι ικανοποιητική ρήτρα. Ιδιαίτερα που η Ad Hoc Επιτροπή είχε ως εντολή να μην περιοριστεί μόνο στη «Λίστα Γιωρκάτζη».

3. Από τη συζήτηση στη σύσκεψη είχα διαπιστώσει ότι τα μέλη της Επιτροπής δεν θα έπαιρναν τη «Λίστα Γιωρκάτζη» για να την μελετήσουν, με το επιχείρημα ότι ενδεχόμενα αυτή θα διέρρεε. Αυτή η διαπίστωση μου ενισχύθηκε από τον όρο εντολής Α10 που δίνει στον Πρόεδρο της Επιτροπής την ευχέρεια αυτή αν κρίνει ότι υπάρχει κίνδυνος διαρροής. Μου είναι αδιανόητο να μετέχω σε μια Επιτροπή Έρευνας και να μην έχω στα χέρια μου όλα τα έγγραφα τα οποία πρέπει να διερευνήσω, να διαμορφώσω άποψη και να εκδώσω πόρισμα, από έλλειψη εμπιστοσύνης από τον Πρόεδρο της Επιτροπής αναφορικά με την εντιμότητα μου να τηρήσω τους κανόνες της εμπιστευτικότητας.
Αυτά είναι τα δεδομένα, κύριε Πρόεδρε, που με οδήγησαν στην παραίτηση μου από την Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Επαναλαμβάνω, εύχομαι στα μέλη της Επιτροπής καλή επιτυχία στο έργο τους. Εύχομαι τα πορίσματα της Επιτροπής να συμβάλουν στην αποκατάσταση και ενίσχυση του κύρους του Κοινοβουλίου'.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top