Την προσέγγιση της Κομισιόν για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, αλλά και τη δέσμευση να φέρει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την καταπολέμηση του ξεπλύματος, για την καλύτερη προστασία της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος στο μέλλον, παρουσίασε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Ο Αντιπρόεδρος ξεκαθάρισε από την αρχή της ομιλίας του ότι η Κομισιόν συμμερίζεται πλήρως την άποψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι ήρθε η ώρα για μια κοινή αποτελεσματική πολιτική επιβολής σε αυτόν τον τομέα και υπενθύμισε ότι η Κομισιόν ενέκρινε ένα σχέδιο δράσης στις 7 Μαΐου σχετικά με μια ολοκληρωμένη πολιτική για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Όπως είπε, "αυτό το φιλόδοξο και πολύπλευρο σχέδιο καθορίζει τα μέτρα που θα λάβει η Κομισιόν τους επόμενους 12 μήνες για την καλύτερη επιβολή, την εποπτεία και τον συντονισμό των κανόνων της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας".
"Στόχος μας είναι να κλείσουμε τυχόν κενά που απομένουν και να αφαιρέσουμε τυχόν αδύναμους δεσμούς στους υφιστάμενους κανόνες της ΕΕ", τόνισε.
"Οποιαδήποτε ροή χρημάτων αμφίβολης προέλευσης, οποιαδήποτε εταιρεία δημιουργήθηκε χωρίς πραγματική επιχείρηση πίσω από αυτήν, οποιαδήποτε προσφορά από ύποπτους επενδυτές να αγοράσουν ακίνητα - όλα αυτά δημιουργούν ευκαιρίες για εγκληματίες. Πρέπει να καταργήσουμε κάθε ένα από αυτά, όπου κι αν βρίσκονται στην Ευρώπη", σημείωσε.
"Ο πρώτος και πιο κρίσιμος στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι όλοι στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα εφαρμόζουν αυστηρά τους σχετικούς κανόνες. Η Κομισιόν κάνει τα πάντα, έχουμε ξεκινήσει πολλές διαδικασίες επί παραβάσει για να διασφαλίσουμε την πλήρη μεταφορά και εφαρμογή των δύο βασικών οδηγιών μας - AMLD4 και AMLD5", υπενθύμισε ο Αντιπρόεδρος.
Δήλωσε ακόμη ότι από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο, η Κομισιόν παρέπεμψε 3 κράτη μέλη στο Δικαστήριο για μη μεταφορά της 4ης οδηγίας AML, έχει στείλει 3 αιτιολογημένες γνώμες για την ελλιπή μεταφορά της 4ης οδηγίας AML, εξέδωσε 4 επιστολές επίσημης ειδοποίησης για τη μη συμμόρφωση της 4ης οδηγίας AML και 17 άλλες για τη μη κοινοποίηση μέτρων βάσει της 5ης οδηγίας AML, ενώ επίσης έχει κλείσει 9 περιπτώσεις μη επικοινωνίας σύμφωνα με την 4η οδηγία AML, αναγνωρίζοντας τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν αναληφθεί σε ορισμένα κράτη μέλη.
"Οι κανόνες AML πρέπει να είναι αποτελεσματικοί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Κομισιόν πρότεινε τον Μάιο να εκδώσει συγκεκριμένες συστάσεις ανά χώρα σε 11 κράτη μέλη. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών έχει πλέον πρόσθετες εξουσίες και περιμένω να τις χρησιμοποιήσει στο έπακρο. Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, θα ήθελα ένα εποπτικό όργανο της ΕΕ AML να διεξάγει συστηματικούς επιτόπιους ελέγχους στα κράτη μέλη. Πρέπει να ενισχύσουμε τις προληπτικές μας δυνατότητες", δήλωσε ο Αντιπρόεδρος.
Επεσήμανε ωστόσο ότι "πρέπει επίσης να προχωρήσουμε περαιτέρω και να ενισχύσουμε τους κανόνες μας και να αντιμετωπίσουμε τις υπόλοιπες αδυναμίες" και προειδοποίησε ότι "οι περιπτώσεις διαδικτυακής νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες αυξάνονται" και "οι αρχές όλων των κρατών μελών θα πρέπει να έχουν την εξουσία να παγώνουν ύποπτες συναλλαγές αυτού του είδους`.
"Ωστόσο, γνωρίζουμε επίσης ότι ο τρόπος εφαρμογής των κανόνων δεν είναι βέλτιστος για νόμιμες επιχειρήσεις. Οι σαφέστεροι και βασισμένοι στον κίνδυνο κανόνες θα αποτρέψουν τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν απρόσμενες συνέπειες λόγω των αποκλίσεων στον τρόπο εφαρμογής των κανόνων. Οι κανόνες μας δεν πρέπει να κάνουν τη ζωή πιο δύσκολη για τους έντιμους", σημειώνει.
Κατέγραψε δε ότι οι εθνικές εποπτικές αρχές δεν μπορούν να εποπτεύουν τους κανόνες μόνες τους. "Αυτό κατέστη σαφές από τη σειρά σκανδάλων που έχουμε δει πρόσφατα, προειδοποιώντας ότι το βρώμικο χρήμα μετακινείται πάντα στα Κ-Μ με ασθενέστερη εποπτεία και επιβολή.
"Γι `αυτό θα πρέπει να καθιερώσουμε εποπτεία σε επίπεδο ΕΕ. Ένα εποπτικό όργανο της ΕΕ θα απαιτούσε άμεσες εποπτικές εξουσίες έναντι των πιο ριψοκίνδυνων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και με εποπτεία για τον μη χρηματοπιστωτικό τομέα", δήλωσε ο Αντιπρόεδρος.
Διευκρίνισε δε σχετικά με τις πρακτικές επιλογές ότι "μπορούμε να προτείνουμε έναν νέο οργανισμό της ΕΕ ή να προσθέσουμε στις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, ανάλογα με τα σχόλια που λαμβάνουμε και από τη δική μας αξιολόγηση. Εάν η ΕΑΤ πρόκειται να γίνει επόπτης της ΕΕ, τόσο το ιστορικό της όσο και η διακυβέρνησή της θα πρέπει να βελτιωθούν".
"Αλλά ας είμαστε σαφείς. Ένας επόπτης της ΕΕ δεν μπορεί να επιβάλει αποτελεσματικά τους κανόνες AML στην ΕΕ, εκτός εάν έχουν θεσπιστεί πρόσθετα συνοδευτικά μέτρα", ανέφερε.
Τόνισε δε ότι προς αυτό χρειάζονται τρεις κατευθύνσεις: "Πρώτον, το έργο μας για την καλύτερη πρόληψη και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες θα υποστηριχθεί από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO), την Ευρωπόλ και την Eurojust. Αλλά και μέσω της καλύτερης προστασίας των καταγγελλόντων με το νέο ολοκληρωμένο καθεστώς που τα κράτη μέλη θα πρέπει να μεταφέρουν στο τέλος του επόμενου έτους".
"Δεύτερον, θα δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό για τη βελτίωση του τρόπου παρακολούθησης και αναφοράς ύποπτων ροών χρημάτων και για τον καλύτερο συντονισμό αυτής της ανάλυσης σε όλα τα κράτη μέλη. Πολύ ξέπλυμα χρημάτων πραγματοποιείται διασυνοριακά" είπε.
"Τρίτον, η AML δεν σταματά στα σύνορα της ΕΕ, επομένως είναι απαραίτητοι ισχυροί κανόνες και επιβολή σε τρίτες χώρες. Δεν διαθέτουν όλες οι τρίτες χώρες ισχυρά καθεστώτα. Η νέα μεθοδολογία που εκδόθηκε παράλληλα με το Σχέδιο Δράσης παρέχει στην ΕΕ τα απαραίτητα εργαλεία για να αναλάβει δράση. Από αυτήν την άποψη, συγχαίρω τη θέση που υιοθέτησαν τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και το Συμβούλιο σχετικά με την κατ `εξουσιοδότηση πράξη σχετικά με τον κατάλογο τρίτων χωρών υψηλού κινδύνου που πρόσφατα τέθηκαν σε ισχύ".
Ο Αντιπρόεδρος, εξ ονόματος της Κομισιόν, ευχαρίστησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αφιέρωσε χρόνο για να συζητήσει αυτό το κρίσιμο ζήτημα και για τη δέσμευσή του να ενισχύσει περαιτέρω τα αμυντικά εργαλεία της ΕΕ κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
"Πρέπει να ανταποκριθούμε σε όλα τα ευρήματα και να είμαστε φιλόδοξοι στις προσπάθειές μας να καταστήσουμε την Ένωση πιο αποτελεσματική στην πρόληψη ζημιών στην ακεραιότητα και τη φήμη του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ένωσης. Είμαι βέβαιος ότι μαζί θα προσδιορίσουμε τον σωστό δρόμο προς τα εμπρός", είπε.
Τέλος αναφερόμενος στο σκάνδαλό Wirecard, σημείωσε ότι οι λεπτομέρειες αυτού του σκανδάλου εξακολουθούν να εμφανίζονται και η Κομισιόν ζήτησε από την ESMA να προβεί σε προκαταρκτική έρευνα.
"Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η απάτη σε τόσο μεγάλη κλίμακα μπόρεσε να συμβεί. Όμως, η Wirecard είναι επίσης μια τέλεια απεικόνιση της ανάγκης εξασφάλισης ισχυρής εποπτείας και επιβολής των κανόνων μας, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει να προστατεύσουμε τους επενδυτές - και να διατηρήσουμε τη φήμη μας ως μέρος για να κάνουμε επιχειρήσεις. Οι επενδυτές πρέπει να είναι σε θέση να βασίζονται όταν επενδύουν σε εισηγμένες εταιρείες σε ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες. Ωστόσο, παραμένει κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο εφαρμόζεται πλήρως και σωστά, δίνοντας παράλληλα νέα ώθηση στον ρόλο της Ένωσης στην εξασφάλιση αποτελεσματικότερης και συντονισμένης δράσης", κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Παραδέχθηκε ο 25χρονος που συνελήφθη μετά από καταδίωξη στην Πάφο - Αφέθηκε ελεύθερος ο συνοδηγός
• Έσπασε στο ξύλο συναδέλφισσα του και την έστειλε νοσοκομείο - Καταδικάστηκε άνδρας στη Λεμεσό
• Ελαττωματικοί αερόσακοι: Έτσι θα καταλάβουμε αν τους έχουμε στο αυτοκίνητό μας
• Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα στην επαρχία Λευκωσίας - Επεκτάθηκε σε υπόγειο οικίας η φωτιά
• Θλίψη: Πέθανε ο Χαράλαμπος Τσιαμπρής - Η συγκινητική παράκληση της οικογένειας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις