Του Λούκα Χαραλαμπίδη*
Κατά την περίοδο του Covid - 19, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το digital, έχουμε δει να συμβαίνουν πολλά. Άραγε όλα αυτά θα συνεχίσουν και απ’ εδώ και πέρα;
Ήμουν πάντα της άποψης ότι when there is a will, there is a way. Το ανθρώπινο είδος έχει αποδείξει ότι όποτε έχει πιστέψει σε κάτι, κατάφερε να το επιτύχει. Αυτή η φράση δε θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη κατά τους τελευταίους μήνες.
Είδαμε brands να προσφέρουν υπηρεσίες e-commerce μέσα σε λίγες ημέρες. Σκέψου ότι η μεγαλύτερη πλατφόρμα δημιουργίας ηλεκτρονικών καταστημάτων, Shopify, κατάφερε να επιτύχει μεγαλύτερη από τριπλάσια αύξηση στην αξία της μετοχής της από το Μάρτιο μέχρι και σήμερα. Από τα $322 σήμερα βρίσκεται στα $1120. Ακόμη και μια εταιρεία της εμβέλειας του Shopify χρειάστηκε να κάνει άμεσα δραστικές κινήσεις έτσι ώστε να εξυπηρετήσει την τεράστια ζήτηση που παρουσιάστηκε από τους καταναλωτές της λόγω της πανδημίας.
Είδαμε τον κρατικό μηχανισμό να δημιουργεί ένα πετυχημένο αυτοματοποιημένο σύστημα μηνυμάτων μέσα σε μερικά 24ωρα.
Είδαμε τους καταναλωτές να παραγγέλλουν φρούτα, λαχανικά, πανάκια των μωρών ακόμη και προφυλακτικά (true story) από το διαδίκτυο.
Είδαμε το κοινό να αναζητεί τρόπους και μέσα κατανάλωσης ευχάριστου περιεχομένου, με στόχο να χαλαρώνει και να διασκεδάζει κατά την περίοδο της καραντίνας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πλατφόρμα προβολής και δημιουργίας mini video stories, Tik Tok. Μόνο κατά τον μήνα Μάρτιο, η πλατφόρμα κατάφερε να καταγράψει 115 εκατομμύρια app downloads. Αυτή τη στιγμή που διαβάζεις τα πιο πάνω, το Tik Tok έχει καταγράψει περισσότερα από 1.5 δισεκατομμύρια app downloads, με 800 εκατομμύρια παγκόσμιους χρήστες, οι οποίοι καταναλώνουν κατά μέσο όρο περιεχόμενο για 52 λεπτά την ημέρα! Το πιο τρελό από όλα είναι ότι αυτοί οι χρήστες δεν είναι μόνο ηλικίας 18-24 όπως συνηθιζόταν μέχρι σήμερα. Υπάρχει πλέον και ένα μεγάλο ποσοστό χρηστών που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 25-44, η οποία σημειώνει σταδιακή αύξηση.
Είδαμε άτομα όλων των ηλικιών να προσπαθούν να μάθουν μέσα σε μερικά 24ώρα να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, έτσι ώστε να παραμείνουν σε επαφή με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Σκέψου ότι ο αριθμός μηνυμάτων/chats μέσω του Facebook, Instagram & WhatsApp αυξήθηκε κατά 50% κατά την περίοδο του COVID-19, από τον ήδη υπερβολικά ψηλό αριθμό που σημειωνόταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Είμαι σίγουρος ότι αυτή τη στιγμή σκέφτεσαι τη συζήτηση στο messenger που είχες με την γιαγιά σου.
Είδαμε το κοινό να μειώνει στο ελάχιστο την χρήση ρευστού χρήματος και να βρίσκει νέους τρόπους πληρωμής των λογαριασμών του ή να αποστέλλει χρήματα σε φίλους του, απλά χρησιμοποιώντας τις εφαρμογές Settle, Quickpay, Revolut ή SKash. Χαρακτηριστική ήταν και η αντίδραση του Facebook όπου μόλις την προηγούμενη βδομάδα ανακοίνωσε την πιλοτική εφαρμογή αποστολής και λήψης χρημάτων, μέσω του WhatsApp.
Βλέπεις, when there is a will there is way.
Κανείς δεν μπορεί όμως να απαντήσει με βεβαιότητα εάν όλα αυτά θα συνεχίσουν και στην post-Covid εποχή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα brands θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχουν αυτή τη δυνατότητα στο κοινό τους. To adapt & stay relevant.
Εάν έχεις κατάστημα και δεν προσφέρεις υπηρεσίες e-commerce, κάνε το σήμερα. Εάν έχεις Instagram page και δεν χρησιμοποιείς τo feature του Instagram shopping (επιλογή στον χρήστη να αγοράσει το αντικείμενο που φαίνεται στο post) κάνε το σήμερα. (Εάν δεν έχεις instagram page, πιστεύω γνωρίζεις ήδη το τι πρέπει να κάνεις!) Εάν οι καταναλωτές σου χρειάζονται βοήθεια ή συμβουλή για το πώς να χρησιμοποιήσουν το προϊόν σου, πρόσφερε τους δωρεάν live tutorials μέσω του Facebook / Instagram Live (36% των χρηστών παγκοσμίως παρακολούθησαν περισσότερα από 10 live streams κατά την περίοδο του lockdown). Εάν δεν το χρειάζονται, βρες ένα τρόπο να αλληλεπιδράσεις μαζί τους. Πίστεψε με, θα το εκτιμήσουν.
Είμαι σίγουρος ότι διαβάζοντας τα πιο πάνω έχεις ήδη αρχίσει να σκέφτεσαι νέες ιδέες για το brand σου. Keep doing it αλλά σκέψου καλά εάν αυτή η ιδέα συνάδει με την στρατηγική που θέλεις να ακολουθήσεις για τη μάρκα σου και εάν όντως είναι κάτι με το οποίο θα προσφέρεις αξία (1) στον καταναλωτή σου και (2) στο προϊόν σου και στη μάρκα σου.
Πώς το κάνεις αυτό; Σκέψου πώς έχει αλλάξει η αγορά και ο καταναλωτής σου; Ποιες είναι οι νέες του συνήθειες; Ποια κανάλια επικοινωνίας χρησιμοποιεί αυτήν τη στιγμή; Πώς έχει επηρεαστεί το consumer journey του και ποια άλλα touchpoints μπορούν να σε φέρουν σε επαφή μαζί του;
Ο δρόμος σίγουρα δε θα είναι εύκολος και σε αρκετές περιπτώσεις εσύ θα τους δίνεις το άσπρο αλλά αυτοί θα ψάχνουν το μαύρο. It's ok.
Adapt & stay relevant. When there is a will, there is a way.
*O Λούκας Χαραλαμπίδης είναι o New Business & Strategy της Εταιρείας Επικοινωνίας Partners VMLY&R
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις