Γερμανός ΥΠΕΞ: 'Όσο υπάρχει το θέμα των γεωτρήσεων δεν μπορεί να γίνει σοβαρός διάλογος με την Τουρκία'

Γερμανός ΥΠΕΞ: 'Όσο υπάρχει το θέμα των γεωτρήσεων δεν μπορεί να γίνει σοβαρός διάλογος με την Τουρκία'

Σοβαρός διάλογος με την Τουρκία δεν μπορεί να γίνει όσο υπάρχουν τα θέματα με τις γεωτρήσεις σε Κύπρο και Ελλάδα.

Αυτό ήταν το μήνυμα του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μαας, προ τον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων τους, οι οποίες και ακολούθησαν της σημερινής (2/7) τους συνάντησης στο Βερολίνο.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μαας, δήλωσε για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο πως «πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και θέματα που μπλοκάρουν το διάλογο. Όσο το θέμα των γεωτρήσεων στην Κύπρο και πιθανώς και στην Κρήτη μας απασχολούν, χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος θα δείχνουν μικρή θέληση να εμβαθύνουμε το διάλογο με την Τουρκία. Μιλήσαμε και για αυτό το θέμα. Θέλουμε να εργασθούμε και για το ζήτημα αυτό, ώστε να υπάρξει σοβαρός διάλογος».

Λίγο πριν ο Τσαβούσογλου είχε κάνει λόγο για διάθεση της Άγκυρας να προχωρήσει σε διάλογο για τα θέματα αυτά, αναφέροντας «Υπήρξαν προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Και η Γερμανία διαμεσολάβησε και ο Πρόεδρος μας μίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Μητσοτάκη. Επίσης και η Ελλάδα έχει εμπλακεί σε αυτόν τον διάλογο. Θέλουμε όλα τα μέρη να ενταχθούν με σεβασμό και να προχωρήσουμε».

Επίσης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών επιτέθηκε στη Γαλλία για τη διαμάχη που υπάρχει στη Λιβύη, σημειώνοντας πως το Παρίσι πρέπει να ζητήσει συγνώμη.

Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «Η Γαλλία λέει ψέματα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Λέει ότι τα πλοία μας έστειλαν σήματα. Αυτό είναι ψέμα και το γνωρίζει το ΝΑΤΟ. Εάν η Γαλλία λέει ψέματα και εργάζεται κατά της Τουρκίας, είναι απαράδεκτο. Περιμένουμε από τη Γαλλία να ζητήσει συγνώμη, δίχως όρους».

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ από το 2004, νομικά, υποχρεούται να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη πλήρες μέλος της Σένγκεν-δηλαδή δεν έχει ενταχθεί στη λειτουργική εφαρμογή του καθεστώτος  χωρίς εσωτερικά σύνορα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται από το 2023 σε φάση αξιολόγησης ( Schengen evaluation process), κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι έτοιμη ως προς τα τεχνικά ζητήματα, μέχρι το τέλος του 2025. Εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι το 2026, η Κύπρος θα ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν.