ΕΛΛΑΔΑ

Προϋπόθεση για την ειρήνη στη Λιβύη η απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων, είπε ο Ν. Δένδιας

Προϋπόθεση για την ειρήνη στη Λιβύη η απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων, είπε ο Ν. Δένδιας

Τη θέση ότι η επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας στη Λιβύη προϋποθέτει την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων, υπογράμμισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σάλεχ την Τετάρτη 1/7.


«Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ, εδώ στη Λιβύη, τον Πρόεδρο του μόνου εκλεγμένου θεσμού στη λιβυκή πραγματικότητα, του Λιβυκού Κοινοβουλίου, τον Αγκίλα Σάλεχ», δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Όπως σημείωσε, στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκαν οι τρόποι αντιμετώπισης της λιβυκής κρίσης, με έμφαση στη Διαδικασία του Βερολίνου και στην πρωτοβουλία του Αιγύπτιου Προέδρου Αλ Σίσι.

«Συμφωνήσαμε με τον Αγκίλα Σάλεχ ότι η αυριανή πραγματικότητα στη Λιβύη προϋποθέτει την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και τη σταθερότητα», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας. Τόνισε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην επιχείρηση «Ειρήνη» στη θάλασσα και προτίθεται να βοηθήσει ακόμη περισσότερο στην επίλυση της λιβυκής κρίσης.

«Επίσης, πρέπει να πω ξεκάθαρα ότι, συμφωνήσαμε ότι η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες για αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Λιβύη, όπως πολύ σωστά είπε χθες ο Πρόεδρος Μακρόν. Η μεταφορά μισθοφόρων από τη Συρία και η παραβίαση του εμπάργκο όπλων είναι στοιχεία τα οποία βαρύνουν την τουρκική στάση. Δημιουργούν, όπως είπα και πριν, ιστορικές ευθύνες», πρόσθεσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Επιπλέον, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα που άπτονται των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, μεταξύ των οποίων η δυνατότητα να λειτουργήσει Ελληνικό Προξενείο στη Βεγγάζη, το οποίο να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές. «Η Λιβύη επιθυμεί να αντικαταστήσει τα τουρκικά προϊόντα με άλλα, ευρωπαϊκής και μάλιστα ελληνικής προέλευσης», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

«Συζητήσαμε, επίσης, για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, στο πλαίσιο, βεβαίως, όχι της αυθαιρεσίας που συνιστά το φερόμενο ως μνημόνιο Sarraj-Τουρκίας, αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, σε συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης το 2010», επισήμανε ο ίδιος.

Τέλος, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου για  την απόφαση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Κώστα Τασούλα, αναφορικά με την επαναλειτουργία της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδος-Λιβύης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

 

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top